Jei apšvietimas prastas, nesinorės nei mokytis, nei dirbti: paaiškino, kokių klaidų vengti

Artėjant naujiems mokslo metams, dauguma tėvų jau intensyviai ruošia vaikus į mokyklą, pirkdami ne tik reikalingas priemones, bet ir neretai atnaujindami namų mokymosi erdvę.

Artėjant naujiems mokslo metams, dauguma tėvų jau intensyviai ruošia vaikus į mokyklą, pirkdami ne tik reikalingas priemones, bet ir neretai atnaujindami namų mokymosi erdvę.<br>Autorių nuotr.
Artėjant naujiems mokslo metams, dauguma tėvų jau intensyviai ruošia vaikus į mokyklą, pirkdami ne tik reikalingas priemones, bet ir neretai atnaujindami namų mokymosi erdvę.<br>Autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2023, 8:14 AM

Kambarys, kuriame vaikas ruošia namų darbus, skaito knygas ir mokosi – labai svarbus, tačiau 90 proc. tėvų pamiršta vieną vaiko sveikatai itin svarbų elementų – apšvietimą. Kodėl jis toks reikšmingas ir ką reikėtų žinoti, ruošiant vaiko kambarį mokymuisi? Apie tai kalba apšvietimo projektuotojas Julius Blavaščiūnas.

Mokymosi erdvė vaikams – būtina

Kuomet įrenginėjamas vaiko kambarys, jame būtina numatyti zoną mokymuisi, kurioje stovės rašomasis stalas, kėdė, lentyna knygoms ar kitas papildomas inventorius. Kaip teigia apšvietimo projektuotojas Julius, atskira darbo zona yra tiesiog privaloma.

„Įrenginėjant namus ar vaiką ruošiant į mokyklą, būtina rasti zoną, kuri taps vaiko mokymosi erdve. Tai negali būti valgomasis, virtuvinis stalas ar jokiu būdu miegamojo lova.

Darbo zonoje būtinas specialus apšvietimas, todėl tais atvejais, kai vaikai ar net ir suaugę dirba, mokosi bet kur, žalojama ne tik jų sveikata, bet ir kenkiama produktyvumui, o ką jau kalbėti apie regėjimą ar žalą stuburui, sėdint ne prie darbo stalo.“

Darbo zonoje – specialus apšvietimas

Produktyvumui ir mūsų atliekamų darbų efektyvumui didelę įtaką daro ne tik trukmė, sudėtingumas ar erdvė, kurioje tai atliekama, bet ypač – apšvietimas. Kaip sako „Apšvietimo projektavimo“ atstovas Julius, nuo šviesos tipo priklauso, kiek produktyviai ir noriai darbuosimės ar mokysimės:

„Blausi, geltona šviesi yra pakankamai tamsi, dažnu atveju raminanti, atpalaiduojanti, todėl darbo zonoje apšvietimas privalo būti kiek priešingas – baltos ryškesnės spalvos, artimesnis biuro apšvietimui.

Toks apšvietimas aktyvina smegenų ląsteles, todėl žmogus jaučiasi darbingesnis ir aktyvesnis, tad ir darbo, mokymosi kokybė gerėja. Tai ypač aktualu tamsiuoju metų laiku, kai lauke labai anksti temsta ir daugiau laiko praleidžiame namuose.“

Kokį šviestuvą rinktis darbo zonos apšvietimui?

Darbo zonoje rekomenduotina turėti papildomą stalinį šviestuvą, kuris tikslingai apšviestų mokymosi, darbo erdvę, bet tuo pačiu pernelyg neįpareigotų nei vietos, nei šviestuvo pasirinkimo atžvilgiu.

„Darbo zonoje puikiai tinka mums įprasti staliniai šviestuvai. Renkantis rekomenduoju atkreipti dėmesį į jo tipą, mat geriausia, kai šviestuvas reguliuojamas, t. y., kai jo šviesos sklidimo kampas gali būti keičiamas, kaip ir apšvietos kiekis bei spalva. T

okio tipo šviestuvai yra universalūs, nes tinka ir vaikams, ir suaugusiems, dažniausiai minimalistinio dizaino, o funkcijos suteikia galimybę turėti kokybišką ir produktyvią darbo zoną namuose,“ – teigia apšvietimo projektuotojas Julius Blavaščiūnas.

Norintiems įdomesnio dizaino stalinio šviestuvo, projektuotojas pataria pirmiausia rinktis funkcionalumą, o tik tada grožį interjere.

Mat atkreipia dėmesį, kad nekokybiškas stalinis šviestuvas gali padaryti tiek pat žalos nei apskritai jo nebuvimas: „Pasirinkus prastai apšviečiantį stalinį šviestuvą, neišvengsite šviesos trūkumo, o tai darys neigiamą įtaką regėjimui bei, žinoma, produktyvumui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.