Posūkis interjeruose: žinovai moko, kaip namuose įsirengti vonios ir tualeto kambarius be sienų

Mokslininkai prognozuoja, kad šimtmečio viduryje daugiau nei pusė pasaulio gyventojų bus įsikūrę miestuose. Pastarieji tankėja, o naujų būstų plotas mažėja, todėl interjero dizaineriai stengiasi kuo efektyviau išnaudoti turimą erdvę. Bendra svetainės, virtuvės ir valgomojo erdvė jau tapo norma, tačiau kai kurie interjero specialistai spėja, kad artimiausiu metu „įsiliejimas“ į bendrą erdvę „gresia“ ir vonios kambariui.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-09-14 17:13

Pasak interjero studijos „Design of dreams“ vadovės Ernestos Rekštienės, riba tarp kambario ir santechnikos mazgo – mažėja.

„Vonios jau dabar dažnai yra projektuojamos ne kaip atskira patalpa, o pačiuose kambariuose su minimalia stiklo intarpo detale ir tai daugiau yra ne fizinis, o vizualinis atskyrimas. Riba tarp visų erdvių iš tiesų nyksta“, – pripažįsta dizainerė.

Jai antrina ir sanitarinių sistemų gamintojo „Geberit“ atstovas Tadas Ivanauskas, kurio teigimu, tokiam erdvių susiliejimui svarbiausi iššūkiai – garsas ir kvapas, jau yra įveikiami.

„Šioje vietoje esame žengę didelį žingsnį į priekį, nes pavyzdžiui, dėl sūkurinio vandens nuplovimo „TurboFlush“ technologijos nuleidžiamų WC puodų garsas yra labai tylus, į potinkinius WC rėmus galima patalpinti blogų kvapų filtravimo modulius, o dušo latakų sifonai yra apsaugoti nuo triukšmo bei išdžiūvimo, tuo pačiu nemalonių kvapų, galinčių patekti į bendrąsias erdves“, – sako T. Ivanauskas.

Skirtingų poreikių problemai spręsti – moduliniai baldai

Interjero dizainerės E. Rekštienės teigimu, vonios ir bendrųjų erdvių susiliejimo tendencijos įneša ir papildomų iššūkių: kaip vonios kambaryje sukurti tokią aplinką, kurioje esantys prietaisai bei baldai atitiktų visų – ir mažų, ir didelių šeimos narių poreikius.

„Įrenginėjant šiuolaikinį vonios kambarį privalumas yra tai, kad ypač patogu dirbti su moduliniais baldais (skirtingų aukščių, ilgių, pločių spintelėmis), kur tereikia tik fantazijos, kur, kaip ir kokiame aukštyje jas išdėlioti. Turint mažamečių vaikų ar senyvo amžiaus žmonių, atitinkamai baldus galime sumontuoti aukščiau ar žemiau, taip pat į juos įdėti papildomų kabyklų, lentynėlių“, – aiškina interjero specialistė.

T. Ivanauskas pritaria, kad modulinių baldų dėka vonios kambarius galima padaryti žymiai funkcionalesnius ir patogesnius, nes būstus įsirenginėjantys klientai gali susikurti kiekvieną vonios kambario baldą individualiai.

„Pavyzdžiui,  vonios kambario baldus galima komponuoti ir apjungti vienoje erdvėje, nes visų baldų serijų paviršiai ir spalvos yra tarpusavyje suderinamos“, – sako sanitarinių sistemų gamintojo atstovas.

Naujovė – aukštį reguliuojantis WC puodas

Anot E. Rekštienės, atsižvelgiant į tai, kad vonios įrengimas dažnai būna ilgalaikis, visai šeimai pritaikytas projektas, dažniausiai, net ir mažamečių vaikų turintys užsakovai renkasi standartinių dydžių santechniką, tačiau prie įvairialypių augančios šeimos poreikių stengiasi pritaikyti baldus.

„Jeigu vonia yra pakankamai erdvi, spręsdami aukščio problemą, galime joje statyti įvairių dydžių ir skirtingame aukštyje išsidėsčiusius prietaisus, tarkim, WC puodą ir praustuvėlį vaikams kabinti žemiau. Jeigu vonios kambario dydis mums nesuteikia galimybės turėti atskirų prietaisų ir vaikams, ir suaugusiesiems, tada šią problemą galima išspręsti pastatant funkcionalius pasilypėjimo baldus vaikams ar ergonomiškus suoliukus“, – aiškina interjero dizainerė.

„Pavyzdžiui, turintiems mažamečių vaikų, galime pasiūlyti „One“ serijos WC puodą, kuris gali „augti“ kartu su šeimos nariais, nes turi reguliuojamo aukščio tvirtinimą ir galimybę padidėti ar sumažėti nuo standarto. Kitaip tariant, iš pradžių WC puodas gali kabėti žemai, bet augant vaikams pakilti į viršų iki 5 cm, nepriklausomai nuo sumontuotos potinkinės sistemos, kas yra labai ženklus skirtumas“, – aiškina sanitarinių sistemų gamintojo atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?