Rinkdamiesi čiužinį daro daugybę klaidų: ekspertė pasidalijo patarimais, ko nepamiršti, kad pirkinys iš tiesų džiugintų

Rinkdamiesi čiužinį, nemaža dalis pirkėjų žvalgosi į vienintelį – spyruoklinį, nors rinkoje nemažai alternatyvų, pavyzdžiui, putų poliuretano, dar kitaip žinomo kaip porolono, čiužiniai, išsiskiriantys ilgaamžiškumu, prisitaikymu prie žmogaus kūno formų, aktualu ir tai, jog jie tinkami alergiškiems žmonėms.

Rinkdamiesi čiužinį, nemaža dalis pirkėjų žvalgosi į vienintelį – spyruoklinį, nors rinkoje nemažai alternatyvų, pavyzdžiui, putų poliuretano, dar kitaip žinomo kaip porolono, čiužiniai, išsiskiriantys ilgaamžiškumu, prisitaikymu prie žmogaus kūno formų, aktualu ir tai, jog jie tinkami alergiškiems žmonėms.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Rinkdamiesi čiužinį, nemaža dalis pirkėjų žvalgosi į vienintelį – spyruoklinį, nors rinkoje nemažai alternatyvų, pavyzdžiui, putų poliuretano, dar kitaip žinomo kaip porolono, čiužiniai, išsiskiriantys ilgaamžiškumu, prisitaikymu prie žmogaus kūno formų, aktualu ir tai, jog jie tinkami alergiškiems žmonėms.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Antibakterinių savybių turintis „Arctic Gel“ čiužinys užtikrina gaivumo jausmą bei tinkamą miego higieną.
Antibakterinių savybių turintis „Arctic Gel“ čiužinys užtikrina gaivumo jausmą bei tinkamą miego higieną.
„Mediteran Night New“ – idealus sprendimas aktyviems žmonėms.
„Mediteran Night New“ – idealus sprendimas aktyviems žmonėms.
Viskoelastinio putų poliuretano pagalvė, kuri padeda tinkamai išlaikyti stuburo bei kaklo padėtį .
Viskoelastinio putų poliuretano pagalvė, kuri padeda tinkamai išlaikyti stuburo bei kaklo padėtį .
„Mediteran Night New“ – idealus sprendimas aktyviems žmonėms.
„Mediteran Night New“ – idealus sprendimas aktyviems žmonėms.
Antibakterinių savybių „Arctic Gel“ čiužinys užtikrina gaivumo jausmą bei tinkamą miego higieną.
Antibakterinių savybių „Arctic Gel“ čiužinys užtikrina gaivumo jausmą bei tinkamą miego higieną.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 9, 2023, 10:00 AM

Įvertinti skirtingus variantus

Kaip savo praktikoje pastebi didžiausio baldų salonų tinklo „Gintaro baldų“ čiužinių ekspertė Silvija Budrienė, Baltijos šalyje išties vis dar populiariausi spyruokliniai čiužiniai.

Kai kurie klientai iki šiol tiki, jog putų poliuretanas bus per kietas, greitai išsigulės, toks čiužinys bus nepatogus, nors iš tiesų tarp svarbiausių putų poliuretano čiužinio privalumų – didelis elastingumas bei antialergiškumas, jame nesiveisia bakterijos ar alergenai, nesikaupia tiek daug dulkių erkučių. Naujos kartos putų poliuretano čiužiniuose lengvai cirkuliuoja oras bei greitai išgarinama drėgmė. Poliuretano čiužiniai prisotinami natūralių aliejų, kurie veikia antibakteriškai ir tarsi „atmuša“ ligų sukėlėjus bei virusus, čiužinio patogumą užtikrina bent keli komforto sluoksniai.

Antra vertus, rinkdamiesi spyruoklinį čiužinį dalis daro vieną pagrindinę klaidą: pasidomi, kokios spyruoklės, bet ne kokių medžiagų sluoksniai klojami ant jų. Žinoma, įsigiję itin pigų putų poliuretano čiužinį, taip pat gali greitai nusivilti jo kokybe, pasitaiko atvejų, kuomet taisydami situaciją vėliau kreipiasi į minkštųjų baldų gamintojus, perka papildomai porolono ir kloja ant jau turimo čiužinio.

„Mums dar reikia įprasti prie kokybiškų, naujos kartos putų poliuretano čiužinių. Dažnas nustemba išgirdęs, kokia poliuretano čiužinių įvairovė, kiek skirtingų funkcijų viename čiužinyje atlieka keli medžiagų sluoksniai.

Jeigu pristatome kiekvieno čiužinio savybes, jie išbandomi, klientai greitai pajunta privalumus, patogumą ir jau tuomet paprastai sprendžia, kurį visgi: spyruoklinį ar poliuretano čiužinį rinktis. Mūsų, „Gintaro baldų“, salonuose dažniau nugali būtent ortopedinis poliuretano čiužinys.

Spyruoklinio čiužinio vienas pagrindinių privalumų – dėl atviros konstrukcijos jame nesikaupia drėgmė, jis lengvai prisitaiko prie kūno, yra laidus orui, tačiau jis tuščiaviduris, o tuščiose ertmėse kaupiasi daugiau dulkių erkučių ir bakterijų, jį reikia dažniau valyti, taip pat dažniau keisti nei kokybiškus poliuretano čiužinius“, – paaiškino S.Budrienė.

Ištikimiems spyruokliniams čiužiniams gamintojai jau gali pasiūlyti alternatyvų – čiužinius, kurių spyruoklės gaminamos iš poliuretano. Toks čiužinys dėl elastingų sluoksnių puikiai prisitaiko prie kūno linijų, spyruokles atitinkantis putų poliuretanas tankus, tačiau pripildytas natūralių aliejų, kurie veikia antibakteriškai, neleidžia kauptis dulkių erkutėms, mikroorganizmams.

Poliuretano čiužinių gamintojai jų siūlo įvairių: nuo pigesnių iki išskirtinio lygio. Gaminant išskirtinius, aukštos kokybės, premium klasės, čiužinius naudojamas poliuretano ir latekso mišinys, kuriame dera geriausios šių medžiagų savybės. Tai išskirtinai elastingi čiužiniai, dar patvaresni už poliuretano čiužinius bei geriau nei latekso čiužiniai išgarinantys drėgmę, atsparūs temperatūrų pokyčiams, neturintys jokio kvapo ir nesukeliantys alergijos.

Kokybiškuose putų poliuretano čiužiniuose nesiveisia dulkių erkutės, jis tvirtas, tačiau elastingas, laidus orui, neturi specifinio kvapo, yra ilgaamžis. Labiau prakaituojantys žmonės turėtų rinktis čiužinius su putų poliuretano vėsinančiais sluoksniais, prisotintais vandens lašelių kapsulių, kurios reaguoja į organizmo temperatūrų kaitą. Jų tikslas – nuolat išlaikyti tinkamą kūno temperatūrą, neleisti perkaisti. Toks sluoksnis suteikia vėsumo jausmą.

Gaminant spyruoklinius čiužinius paprastai sluoksniuojama mažiau skirtingų medžiagų sluoksnių nei putų poliuretano čiužinius, todėl neretai įsigiję spyruoklinį čiužinį po kurio laiko dairosi antčiužinio – jaučia, jog trūksta patogumo.

Bendrai kokybiškas čiužinys yra sudarytas iš skirtingų medžiagų, kurios turi užtikrinti gerą poilsį ir kuo taisyklingesnę kūno padėtį miego metu. Sertifikuoti ortopediniai anatominiai čiužiniai puikiai priima ir paskirsto miegančiojo svorį ir kūno linijas, atpalaiduoja raumenis bei nedidina apkrovų sunkesnėse kūno dalyse. Tereikia tik pasirinkti patogiausią.

Rinktis – tik pabandžius

Kone pagrindinė taisyklė renkantis čiužinį – jį išbandyti, palyginti skirtingų gamintojų siūlomus gaminius, ant čiužinio pagulėti ne 10 minučių, o valandą ir būtent ta pozicija, kuria dažniausiai miegama: patogiai įsitaisius, nusiavus batus, nusirengus paltus, kartu su vaikais, jauni žmonės mėgsta gulėti su telefonais ar knyga rankose – tik tuomet pavyks išsirinkti geriausią variantą.

Vieni gausiau prakaituoja, kiti turi alergijų – visus šiuos niuansus svarbu aptarti su konsultantais. Pašnekovei tenka girdėti, jog, pavyzdžiui, jei žmogus turi nugaros problemų, jam siūloma miegoti ant lentos. Ekspertė kategoriška: kiekvieno žmogaus nugaros problemos skirtingos, tačiau visuomet galima rasti jam tinkamiausią čiužinį. Bėdų su nugara turintys žmonės – tie, kurie ypač greitai pajunta čiužinių skirtumus ir įprastai labai greitai pasirenka tinkamiausią variantą.

„Kartais žmogus, atsisėdęs ant čiužinio, sako: „koks jis minkštas“, nors iš tiesų čiužinys kietas. Tuo tarpu ant kieto pagrindo komfortui skirtas viskoelastinis sluoksnis apgaulingas ir sėdant suklaidina. Bandant čiužinius būtina atsigulti visu ūgiu, kad tiek zonuojantis kietasis sluoksnis, tiek apgaubiantis, stabilizuojantis, viskoelastinis sluoksniai puikiai pasijustų gulinčiam“, – paaiškino „Gintaro baldų“ ekspertė.

Jeigu žmogus alergiškas, specialistas tikrai turės, ką pasiūlyti iš antialergiškų čiužinių, kurių tiek užvalkalas, tiek užpildas pagaminti be natūralių aliejų, mineralų ir kitų medžiagų, galinčių sukelti alergines reakcijas. Alergiškiems žmonėms svarbu ir tai, jog „Gintaro baldų“ salonuose parduodami čiužiniai klijuojami sveikatai saugiais vandens pagrindo klijais.

Dėmesys tvarumui

Vis daugiau dėmesio pastaruoju metu sulaukia tvarūs čiužiniai: poliuretano atraižos, užuot jas išmetus, susmulkinamos iki tam tikro dydžio ir suklijavus vandens pagrindo klijais panaudojamos gaminant pagrindinį čiužinio užpildo zonuojantį sluoksnį. Tuo tarpu viršutiniai sluoksniai – masažuojantys, miego metu aktyvinantys kraujotaką. Toks čiužinys plonesnis, paprastesnis, tačiau tvirtas, be cheminių medžiagų.

„Tokio tvariai pagaminto čiužinio kaina žemesnė, nes jo gamybai dalinai panaudotos atraižos, bet jis nėra prastesnių savybių – augantiems vaikams, sodybose, poilsio būstuose, nešildomose patalpose tai išties racionalus sprendimas“, – komentavo „Gintaro baldų“ ekspertė.

Dažnas gamintojas kietą čiužinį siūlo su viršutiniu kokoso sluoksniu. Šiuo atveju specialistė siūlo atkreipti dėmesį į kietų čiužinių variantus, kuomet kokoso sluoksnis, kaip tvirtasis – čiužinio užpildo viduryje, o viršutiniam sluoksniui naudojamas tvirtas elastingas putų poliuretanas su vėsinamuoju sluoksniu, kuris patogus stambesnio sudėjimo žmogui. Tuo tarpu šalia gulint smulkesniam partneriui toks kietas čiužinio variantas taip pat bus komfortiškesnis, nes miegama netiesiogiai ant kietojo sluoksnio.

Paminėtina ir tai, kad galima įsigyti ir poroms skirtą čiužinį, kurio pusės, atsižvelgus į žmogaus svorį, gali būti skirtingo kietumo.

„Jei žmonės sako, kad tikrai nepajusi skirtumo iškart atsigulęs ant skirtingų čiužinių, tai netiesa. Kad ir greitai pabandę kelis čiužinius jaučiame skirtingus pojūčius ir atsirenkame kelis patogiausius. Tuomet ir būtina padedant konsultantui įsigilinti į kiekvieną iš jų, jų išskirtines savybes ir pasirinkti tinkamiausią. Jei čiužinys atrodo per minkštas ar per kietas, visuomet galima rasti tarpinį, pritaikyti prie kiekvieno žmogaus poreikių ir išrinkti tikrai kokybiškiausią variantą“, – apibendrino pašnekovė.

Įvertina ne viską

Pasak pašnekovės, labai svarbus ne tik čiužinys, bet ir jo užvalkalas. Dažniausiai jį galima skalbti aukštesnėje temperatūroje ir džiovinti, užvalkalai atsisega į dvi dalis.

Žmonės paprastai ieško natūralių čiužinio užvalkalų, nors iš tiesų įprasta ir tinkama, jog užvalkale vyrauja sintetinės medžiagos, papildomai juose būna impregnuotos levandų aliejaus kapsulės, garuojančios kelerius metus ir išliekančios net po skalbimo bei veikiančios antibakteriškai. Gali būti impregnuoti ramunėlių-medetkų kvapai, mineralai: varis, turmalinas, grafitas, puikiai tinkantys jautriai miegantiems, įtampą jaučiantiems žmonėms, mat raminančiai veikia ne tik čiužinio vidinio užpildo sluoksniai, bet ir užvalkalas.

Žinoma, kokybiškam miegui svarbus ne tik čiužinys, bet ir pagalvės, pavyzdžiui, viskoelastinės vėsinančios pagalvės ar išsiskiriančios antibakterinėmis savybėmis, galbūt, aukštesnės nei standartinės vidutinio kietumo pagalvės, kurias noriai įsigyja vyrai.

S.Budrienės patarimas besirenkantiems čiužinį, apgalvoti ir, atsižvelgiant į sezoną, pasirinkti kiek įmanoma natūralesnių medžiagų pagalves, antklodes, miego drabužius – tai, ką klojame arba rengiamės ant kūno, o čiužinys bus laidus orui, nekaups dulkių ar drėgmės ne dėl natūralaus užvalkalo, o dėl tam tikrų skirtingų naujos kartos technologinių procesų gaminant užvalkalus, čiužinio užpildo sluoksnius, kurių kiekvienas atlieka tam tikrą konkrečią funkciją, kas miego metu suteikia daugiau komforto, puikiai prisitaiko prie skirtingų kūno linijų, atpalaiduoja bei pastoviai palaiko malonią temperatūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.