Floristės patarimai: 3 dažniausios kambarinių augalų priežiūros klaidos žiemą

Kambariniai augalai puošia namus, suteikia jiems gyvybės, filtruoja namų orą. Tačiau tam, kad žalioji oazė džiugintų akis visus metus, svarbu augalus prižiūrėti atsižvelgus į sezoną.

Tam, kad žalioji oazė džiugintų akis visus metus, svarbu augalus prižiūrėti atsižvelgus į sezoną.<br>„Unsplash“ nuotr.
Tam, kad žalioji oazė džiugintų akis visus metus, svarbu augalus prižiūrėti atsižvelgus į sezoną.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 11:51 AM

Prekybos tinklo „Senukai“ atstovai pastebi, kad šaltuoju metų sezonu pirkėjai ieško nereiklių ir mažiau priežiūros reikalaujančių augalų – jie renkasi kaktusus, sukulentus, pinigų medžius, dracenas. Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje taip pat perkami gėlių vazonai ir jų lėkštelės, augalų laikikliai, stoveliai, įvairios priežiūros priemonės.

Floristė Inesa Borkovska atkreipia dėmesį, kad kambarinių augalų priežiūra vasarą ir žiemą skiriasi. Ji atskleidė 3 klaidas, kurias dažnai kartoja kambarinių gėlių augintojai.

1. Nepersistenkite laistydami

Anot I.Borkovskos, žiemą kambariniai augalai tampa kaprizingesni, todėl jų priežiūra reikalauja ypatingo kruopštumo.

„Rudens ir žiemos laikotarpiais daugelis augalų pereina į ramybės būseną arba sulėtėja jų augimo tempas. Todėl šiuo sezonu skiriasi jų priežiūra, lyginant su vasara – augalų nereikia tręšti, persodinti, o laistyti reikia saikingai, nepersistengiant“, – sako I.Borkovska.

Šaltuoju sezonu įprasta manyti, kad dėl išsausėjusio oro augalams reikia daugiau vandens. Vis tik tiesa ta, kad augalai sunaudoja vandens tiek, kiek gauna šviesos, dėl to keičiasi ir jų laistymo poreikis.

„Dėl sauso oro žiemos mėnesiais gali pasirodyti, kad augalų dirvožemis yra išdžiūvęs, tačiau tai nėra patikimas rodiklis, kad augalui iš tiesų reikia vandens. Tikrąjį drėgmės lygį galite patikrinti dviem būdais – pirštu palieskite dirvą arba įsigykite specialų drėgmę nustatantį indikatorių“, – pasakoja floristė.

Kambarinių gėlių nereikėtų laistyti per šaltu arba per šiltu vandeniu. Jei naudojate vandenį iš čiaupo, leiskite jam kelias valandas pabūti kambario temperatūroje, kad jis taptų drungnas.

2. Užtikrinkite reikalingą drėgmės lygį

Norint, kad kambariniai augalai būtų gyvybingi ir sveiki, būtina užtikrinti tinkamą drėgmės lygį. I. Borkovska sako, kad žiemą šildomuose būstuose drėgmės lygis sumažėja iki 10–20 proc.

„Dauguma kambarinių augalų yra kilę iš tropinių regionų, kur drėgmės lygis svyruoja nuo 70 iki 80 proc. Todėl jei lapai pradeda geltonuoti, ruduoti, kristi ar augalas nustoja augti, tai gali būti rodiklis, kad jūsų namuose yra per žemas drėgmės lygis“, – teigia floristė.

Drėgmę augalams galima sukurti ir dirbtinai, pasitelkus papildomas priemones.

„Jei namuose turite oro drėkintuvą, perkelkite jį šalia augalų. Jei tokio neturite – augalo vazoną statykite ant padėklo su vandeniu, o tam, kad vazono dugnas būtų aukščiau vandens lygio, į padėklą įdėkite akmenukų. Dar vienas būdas – nuplauti augalų lapus po vandeniu ir taip padidinti augalo drėgmės lygį“, – vardija gėlių auginimo specialistė.

Tačiau „Senukų“ specialistai primena, kad ne visi augalai mėgsta drėgmę. Mažiausiai drėgmės reikalauja sukulentų ir kaktusų šeimos augalai. Tuo tarpu didžiausi drėgmės mėgėjai – tropiniai augalai, pavyzdžiui, įvairios palmės.

3. Laikykite tinkamoje vietoje

Pasak ekspertų, dar viena dažna augalų priežiūros problema – netinkama laikymo vieta ir apšvietimas.

„Žiemą saulės šviesa nėra tokia intensyvi kaip vasarą, todėl augalai gauna mažiau natūralios šviesos. Kambarines gėles šaltuoju sezonu geriausia laikyti ant palangės, kur jos galėtų gauti daugiau pietinės šviesos“ – dalijasi I.Borkovska.

Augalų mylėtojai klaidingai mano, kad žiemą augalus reikia laikyti kuo šilčiau. Floristė pabrėžia, kad dauguma jų gali augti esant ir 12–18 laipsnių temperatūrai.

„Kambariniai augalai gali būti jautrūs staigiems temperatūros svyravimams, todėl nelaikykite jų prie radiatoriaus, židinio ar ant šildomų grindų. Augalams netinka ir šaltos, skersvėjyje esančios vietos netoli durų, balkono, langų, taip pat gėlių nereikėtų laikyti šalia oro kondicionierių ventiliacijos angų. Šaltas arba karštas oras gali neatstatomai pažeisti augalus“, – pasakoja specialistė.

Augalų augimą gali sutrikdyti ir ant lapų besikaupiančios dulkės. Bent kartą per savaitę lapus reikėtų nuvalyti drėgnu skudurėliu arba mikropluošto šluoste. Lapus galima išpurkšti ir lapų blizgikliu, kuris ne tik suteiks lapams blizgesį, bet ir sudarys dulkes atstumiantį apsauginį sluoksnį, pataria „Senukų“ ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.