Kaip įsirengti vieno kambario butą?

Vieno kambario butai pastaraisiais metais nestokoja populiarumo – mažesnė jų kaina suvilioja daugelį naujakurių. Tiesa, ribota erdvė priverčia susidurti su tam tikrais įsirenginėjimo iššūkiais, tačiau atsakingai atliekant įrengimo darbus ir tinkamai susidėliojus visus akcentus, net ir vieno kambario butą galima paversti jaukiais, patogiais namais. Tai padaryti Jums padės žemiau įvardijami patarimai.

Ribota erdvė priverčia susidurti su tam tikrais įsirenginėjimo iššūkiais, tačiau atsakingai atliekant įrengimo darbus ir tinkamai susidėliojus visus akcentus, net ir vieno kambario butą galima paversti jaukiais, patogiais namais.<br>„Unsplash“ nuotr.
Ribota erdvė priverčia susidurti su tam tikrais įsirenginėjimo iššūkiais, tačiau atsakingai atliekant įrengimo darbus ir tinkamai susidėliojus visus akcentus, net ir vieno kambario butą galima paversti jaukiais, patogiais namais.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2024, 9:09 AM

Išanalizuokite erdvę ir įsivertinkite savo poreikius

Prieš pradedant rinktis įrenginius ir baldus, reikėtų atidžiau paanalizuoti įrenginėjamą erdvę – vieno kambario butai gali būti išplanuoti labai skirtingai. Pavyzdžiui, kai kuriuose iš jų galima rasti pakankamai erdvų koridorių, kuriame galėsite įtalpinti spintą ar kitus sandėliavimo sprendimus. Tam gali pasitarnauti ir erdvesni, įstiklinti balkonai. Kartais atskiriama ir nedidelė virtuvė – tokiais atvejais nebereikia galvoti, kaip pagrindiniame kambaryje įkomponuoti maisto gaminimo ir valgymo zoną.

Taip pat sutinkami ir studijos tipo butai, kuriuose svetainė, miegamasis ir virtuvė yra viename kambaryje. Šiuo atveju iššūkių tikrai netrūks, tačiau su jais tikrai įmanoma susitvarkyti. Geriausia, jeigu iš anksto įsivertinsite savo įpročius ir poreikius. Pagalvokite, ką dažniausiai veikiate namuose ir įsivardinkite, be kokių įrenginių negalėtumėte juose išsiversti – taip geriau įsivaizduosite, kaip reikėtų apstatyti vieno kambario butą.

Pasirinkite tinkamo dydžio, funkcionalius baldus

Vieno kambario butui geriausiai tinka kelias funkcijas atliekantys baldai. Tikėtina, kad tokioje erdvėje nepavyks pastatyti kavos, rašomojo ir valgomojo stalo, tačiau tikrai įmanoma surasti tokį baldą, kuris atliktų kelias iš šių funkcijų. Ypač verta apžiūrėti ištiesiamus jų modelius, kurie padės taupyti vietą. Prie jų turėtų būti priderintos atitinkamos valgomojo kėdės, kurios turėtų atitikti patalpos proporcijas. Jei vietoj valgomojo stalo rinksitės rašomąjį ir bandysite įkomponuoti kavos staliuką, sėdimąsias vietas galės atstoti ir didesnės pagalvėlės.

Ne mažiau svarbu pagalvoti apie miegojimo vietą. Dažniausiai mažesniuose butuose naudojamos sofos lovos, kurios dienos metu puikiai tinka sėdėjimui. Tačiau čia tiktų ir kušetės ar išskleidimo funkciją turintys foteliai. Įrenginėdami virtuvės zoną, taip pat turėtumėte susikoncentruoti į funkcionalumą: taip pavyks atsisakyti bent kelių papildomų įrenginių ir sutaupyti papildomos vietos. Platų virtuvės įrangos ir baldų pasirinkimą rasite Pigu.lt el. parduotuvėje.

Kūrybiškai atskirkite zonas

Vienas iš veiksmingiausių būdų funkcionaliai įsirengti vieno kambario butą yra išsiskirstyti jį į skirtingas zonas. Dažniausiai patariama atskirti miegamojo erdvę, tačiau tą patį galima padaryti ir su darbo ar vaikų pramogų zona. Zonų atskyrimui pasitelkiamos kambario pertvaros ar užuolaidos, bet šiuo atveju galima eksperimentuoti su įvairiais sprendimais. Pavyzdžiui, panaudoti knygų lentynas, augalus ir kitus aksesuarus ar baldus. Geriausia, kad jie atliktų ir praktinę funkciją – taip maksimaliai išnaudosite ir taip pakankamai ribotą erdvę.

Pasirūpinkite daiktų sandėliavimo sprendimais

Turėdami pakankamai vietos daiktų sandėliavimui, visus juos galėsite sudėti į jiems skirtas vietas ir tokiu būdu išvengsite netvarkos, kuri nedidelėje erdvėje pridėtų papildomo chaoso. Pasistenkite išnaudoti visas galimybes: prieškambaryje pastatykite erdvią spintą, rinkitės patalynės dėžę turinčią lovą ar sofą, pagalvokite apie kelias uždaras lentynas turinčią sekciją ir kūrybiškai išnaudokite visas kambaryje esančias nišas.

Nepamirškite ir virtuvės zonos: kuo daugiau prietaisų ir indų pavyks sutalpinti į spinteles, tuo laisvesnis bus stalviršis. Jį bus galima išnaudoti patogesnei maisto ruošai ar tiems įrankiams ir įrenginiams, kurie virtuvėje yra naudojami dažniausiai. Žinoma, renkantis sandėliavimo sprendimus, reikėtų įsivertinti ir savo poreikius – jei daiktų nedaug, laisvą vietą galima išnaudoti ir kitiems gaminiams. Tačiau pravartu turėti ir šiek tiek rezervo, kuris gali būti reikalingas pasikeitus gyvenimo būdui ar padidėjus namiškių skaičiui.

Pridėkite jaukumo suteiksiančių akcentų

Nors mažesniame vieno kambario bute norisi taupyti kiekvieną centimetrą, net ir čia reikėtų surasti vietos keliems žavingiems aksesuarams. Jie erdvei pridės papildomo jaukumo ir asmeniškumo. Tam galite išnaudoti laisvas buto sienas, ant kurių galima pakabinti išskirtinius meno kūrinius, sieninius laikrodžius ar, pavyzdžiui, dailius rėmelius su šeimos fotografijomis. Net ir nedideliame bute galima surasti vietos žvakidei ar maloniam namų kvapui. Akcentais galite paversti ir praktiškus elementus, tokius kaip kilimėliai, pagalvėlės ar netgi virtuvės rankšluosčiai. Šis aspektas priklausys tik nuo Jūsų kūrybiškumo.

Paskirkite dėmesio spalvoms, šviesoms ir tekstūroms

Vieno kambario butas bus jaukesnis, jei rinksitės sprendimus, kurie vizualiai sukurs kiek didesnės erdvės iliuziją. Sienoms ir baldams patariama rinktis šviesesnes spalvas, o kaip pagrindines tekstūras naudoti akmenį, medį ir metalą – jos patalpai pridės daugiau gylio. Pasistenkite, kad į kambarį patektų kuo daugiau natūralios šviesos, o jos trūkumą kompensuokite pakabinamais, sieniniais šviestuvais – jų skleidžiamą šviesą siūloma sluoksniuoti. Nesuklysite, jei surasite vietos veidrodžiui: jis atspindi šviesą, tad net ir mažesnis butas gali atrodyti kur kas didesnis.

Pritaikę visus šiuos patarimus praktiškai, pakankamai lengvai įsirengsite žavų ir patogų vieno kambario butą. Svarbiausia kuo tiksliau žinoti savo galimybes ir pabandyti jas suderinti su poreikiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.