„Prabangos“ mokesčio diena artėja. Ar už nekilnojamąjį turtą mokėsime visi?

Iki šio mėnesio vidurio – gruodžio 16-osios – visi gyventojai, kurių turimo nekilnojamojo turto vertė viršija milijoną litų, Mokesčių inspekcijai turi sumokėti Nekilnojamojo turto mokestį. Jo dydis – procentas nuo milijoną litų viršijančios NT vertės dalies. Vis dėlto politikai jau seniai siūlo nustatyti tvarką, kad NT mokestį privalėtų mokėti jau ir tie, kurių NT vertė siekia 750 tūkst. litų. Be to, socialdemokratai kurpia siūlymą, kuriame turėtų būti kalbama apie mokesčio tarifo mažinimą.

Gyventojai turi susimokėti už prabangius namus, kainuojančius daugiau nei milijoną litų.<br>123rf. nuotr.
Gyventojai turi susimokėti už prabangius namus, kainuojančius daugiau nei milijoną litų.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Dec 5, 2013, 11:35 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:31 PM

„Nesvarbu, kad turtas yra, tačiau jis pinigų neduoda. Juos reikia turėti. 10 tūkst. litų nuo milijono ne kiekvienas gali sumokėti. Be to, jei tarifas būtų ne 1 procentas, o pusė, mokesčių į biudžetą būtų surenkama gerokai daugiau“, - lrytas.lt sakė Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas.

Savo siūlymus socdemai Vyriausybei ir Finansų ministerijai turi pateikti iki gegužės 1 dienos. Bet kuriuo atveju, net jei įstatymui būtų priimta, jis įsigaliotų ne anksčiau ateinančių metų liepos 1-osios.

Iki 750 tūkst. litų mažinti ribą, nuo kurios turėtų būti mokamas NT mokestis, siūlė įvesti Seimo narys Kęstutis Masiulis. Tačiau kol kas Seime jo idėjos pritarimo nesulaukė. Vis dėlto parlamentaras nesiruošia nuleisti rankų ir dar šį ketvirtadienį svarsto pateikti pataisą, pagal kurią iš NT mokesčio surenkamos pajamos liktų toje savivaldybėje, kur ir stovi NT objektas.

O vėliau gal būtų galima grįžti ir prie kitų įstatymo aspektų keitimo.

„Būčiau linkęs diskutuoti ir dėl mažesnio tarifo ar apie tai, kad vienas šeimai priklausantis nekilnojamojo turto objektas nebūtų apmokestinimas“, - sakė K.Masiulis.

Seimo narys savo idėją nuo milijono iki 750 tūkst. litų sumažinti ribą, nuo kurios jau būtų privalu sumokėti NT mokestį, grindžia ne tiek į biudžetą surenkamomis pajamomis, kiek siekiu pagyvinti rinką.

„Sukurtas gerbūvis būtų panaudotas, o ne supūdytas, - teigė pašnekovas. - Dabar labai daug NT, kuris niekaip nenaudojamas. Jei už tą „turtą“ reikėtų sumokėti mokestį – kad ir keliasdešimt litų per metus – žmogus gal pasivargintų jį parduoti, sutvarkyti ar nugriauti. Aplinkui pilna vaiduoklių, o instrumentų kaip juos pajudinti, nėra“.

K.Masiulis pritartų ir visuotiniam NT apmokestinimui, tik mažesnės vertės NT ir mokesčio tarifas galėtų būti mažesnis. „Mes gebame apeiti įstatymus, jei jie nėra visuotini“, - pridūrė Seimo narys.

Pagal 2012 m. pradžioje įsigaliojusį ir dabar veikiantį įstatymą, NT mokesčiu apmokestinami tokie fiziniams asmenims nuosavybės teise priklausantys gyvenamieji, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties, žuvininkystės ir inžineriniai statiniai, kurių vertė viršija milijoną litų.

Mokestis skaičiuojamas nuo tos turto dalies, kuri viršija milijoną.

Kai mokesčių inspektoriai skaičiuoja, ar reikia mokėti NT mokestį, jie susumuoja visų šeimos narių turimą NT.

Gruodžio 2-ąją, už šiuos metus NT deklaracijas buvo pateikę 97 mokesčių mokėtojai. Jie deklaravo 327 962 Lt mokesčio.

2012-aisiais įsigaliojusio mokesčio administravimas atsiėjo apie 500 tūkst. litų. Į biudžetą 2162 mokesčių mokėtojai sumokėjo 5,6 mln. Lt. Daugiausia, suprantama, sumokėta Vilniaus apskrityje – 3,79 mln. Lt, toliau rikiuojasi Klaipėda – 1,06 mln. Lt, Kaunas – 398,7 tūkst. Lt, Šiauliai – 79,1 tūkst. Lt, Telšiai – 59,5 tūkst. Lt, Panevėžys – 56,8 tūkst. Lt, Utena – 55,6 tūkst. Lt, Marijampolė – 46,4 tūkst. Lt, Alytus – 41,4 tūkst. Lt, Tauragė – 11,5 tūkst. litų.

Iki šios dienos deklaracijų už 2012 m. nėra pateikęs 191 mokesčių mokėtojas. Jų bendra potenciali NT objektų vertė – 251 mln. 861 tūkst. Lt. Potenciali NT mokesčio suma – 608,6 tūkst. Lt.

Daugiausia potencialių mokėtojų – 145 – yra Vilniuje, Klaipėdoje – 32, Kaune – 8, dar 4 potencialūs mokėtojai yra Panevėžyje ir du Šiauliuose.

Už kiekvieną pradelstą dieną skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.