Pajūryje sovietinę „Baltijos“ legendą skandina skolos

Valstybės valdomas „Baltijos“ poilsio namų kompleksas laukia savo atgimimo. Paskutinės metų dienos įstaigos darbuotojams itin sunkios. Žmonės skundžiasi kelis mėnesius negaunantys atlygio už darbą, yra priversti dirbti nešildomose patalpose. Nuo kitos savaitės kompleksui priklausantys viešbučiai visai ištuštės – jau atlikti užsakymai atšaukti, nauji priimami tik kitų metų vasarai, tikintis, kad poilsiautojus pasitiks jau nauji šeimininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 6, 2013, 10:36 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:07 PM

Trečiadienį „Baltijos“ poilsio namus pasiekė gera žinia iš Vyriausybės – ji pritarė Ūkio ministerijos parengtam siūlymui valstybinę įmonę pertvarkyti į uždarąją akcinę bendrovę.

Taip siekiama prikelti sovietmetį menančius pastatus naujam gyvenimui, pritraukti investicijų, o tuo pačiu ir klientų.

Nėra algų ir šilumos

Vyriausybės sprendimo poilsio namuose buvo laukiama daugiau kaip pusmetį. Imtis spręsti komplekso likimą privertė pastaraisiais metais smarkiai išaugusios valstybės įmonės skolos. Praėjusių metų pabaigoje bendra įsiskolinimų suma siekė beveik pustrečio milijono litų. Šiemet viešbučių veikla taip pat pelno neatnešė – skolos toliau augo. Dabartinės sumos laikinasis „Baltijos“ direktorius Algimantas Valantinas nenorėjo įvardyti. „Įsiskolinimai dideli, bet nenoriu gąsdinti klientų“, - teigė jis.

„Baltija“ valdo dviejų žvaigždučių viešbutį ir reabilitacijos centrą „Vyturys“, trijų žvaigždučių viešbutį „Žilvinas“ bei penkis kotedžus. Dėl išaugusių skolų iki šiol šildomas tik „Vyturys“. Lietuvos savivaldybių kontrolieriai šią savaitę mokosi ir gyvena nešildomame „Žilvino“ viešbutyje.

Dėl sunkių darbo sąlygų iš kompleksą valdančios įmonės jau pasitraukė nemaža dalis darbuotojų. Šiuo metu dirba apie 90 žmonių. A.Valantino teigimu, žmonės atlyginimų negauna apie du mėnesius, jis taip pat esą dirba už dyką. Žinia apie tai, kad Vyriausybė pagaliau apsisprendė, ką daryti su nuostolingai dirbančia įmone, direktorių nudžiugino. „Šios žinios laukėme seniai, tai jau žingsnis į priekį. Nors šiais metais tų pokyčių galime ir nepajusti. Manau, kad bet kuriuo atveju blogiau nebus“, - sakė A.Valantinas.

Ieškos naujo vadovo

Nors kompleksui priklausantys pastatai dar nėra avarinės būklės, jiems visiems, anot laikinojo vadovo, būtina renovacija. Kitaip esą itin sunku konkuruoti su kitomis poilsio ir sveikatingumo paslaugas teikiančiomis Palangos įmonėmis. Dėl to ir kainas tenka nuleisti.

Tačiau svečiai renkasi šią vietą įvertindami kitus neabejotinus „Baltijos“ privalumus. Viešbutis „Žilvinas“ yra prie pat kopų. Jį ypač pamėgo poilsiautojai iš Rusijos ir Baltarusijos.

„Baltijai“ priklausantis turtas bus išnuomotas, ketinama skelbti konkursą įmonės direktoriaus pareigoms užimti. Pusantro mėnesio įmonei vadovaujantis A.Valantinas neslėpė konkurse dalyvauti neketinąs: „Man jau gana ir tų kelių mėnesių“.

Komplekse lankosi žvalgai

A.Valantinas teigė, jog kompleksu jau domisi ne vienas verslininkas, kelios grupės jau buvo atvykusios apžiūrėti pastatų. A.Valantinas vylėsi, kad naujieji šeimininkai pasirūpins ne tik pačiais poilsio namais, bet ir darbuotojais.

Prieš penkerius metus suskaičiuota, jog kapitalinis viešbučio „Vyturys“ remontas atsieitų per 5 mln. litų. Buvo parengtas projektas, kuris atgulė į stalčių, nes pinigų jam įgyvendinti neatsirado nei iš valstybės biudžeto, nei iš ES fondų.

„Žilvinui“ irgi reikia investicijų, nes tebekvepia sovietmečiu. Palangoje atrodome vargingiausiai. Pastatai nėra avarinės būklės, bet viduje dar trūksta komforto, mirtinai reikia renovacijos, kad galėtume konkuruoti su kitais viešbučiais. Mes atviri visiems, kurie moka pinigus. Mūsų kainos nėra didžiausios, esame lankstūs. Bet negalime pasigirti dideliais patogumais – tai tiesa“, - pripažino A.Valantinas.

"Auska" rado savų klientų

„Baltijos“ kompleksas per pastaruosius kelerius metus gerokai susitraukė. 2011-aisiais buvo atskirtas penkių žvaigždučių viešbutis „Auska“, jis 10 metų išnuomotas bendrovei „Ambra investicijos“. Per pirmuosius metus į viešbutį investuota puspenkto milijono litų. Daugiausiai lėšų prireikė atnaujinti nuo sovietmečio išlikusią neefektyvią 4 tūkst. kv m ploto pastato energetinę sistemą.

Taip pat atnaujinti langai, dalis baldų, išorės fasadų, vidaus apdailos. „Investuojame nuolat, tai nesibaigiantis procesas, norint, kad viešbutis būtų patrauklus ir lankomas. Lėšų nuolat reikia ne tik pastatui, bet ir didelei teritorijai prižiūrėti, saugoti“, - teigė „Auskos“ direktorius Vygintas Lekavičius.

„Baltijos“ poilsio namų vadovas A.Valantinas neslėpė, kad kol „Auska“ priklausė bendrai įmonei, pavykdavo kai kurias skyles užkamšyti iš šio viešbučio nuomos gaunamų lėšų, tačiau turtą perdavus Valstybės turto fondui, apie 400 tūkst. litų per metus nukeliauja į fondo sąskaitą.

Dalies pajamų „Baltija“ neteko ir policijai perdavus jaunimo nakvynės namus, o Švietimo ir mokslo ministerijai – kotedžą Gedimino g. 5.

Teigiama, jog valstybės įmonę pertvarkius į uždarąją akcinę bendrovę, „Baltijos“ akcijos, kurių vertė siekia 21,5 mln. litų, bus perduotos valdyti Ūkio ministerijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.