Pusę metų – be saulės šviesos

„Gyvenu kaip kalėjime“, – atsiduso garsi teatro kritikė Audronė Girdzijauskaitė. Nors jokie darbai nevyksta, jos ir kaimynų butų langus A.Vienuolio gatvėje beveik pusmetį dengia statybininkų tinklas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 6, 2013, 8:11 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:12 PM

Kambaryje neįžiebus šviesos net dieną tvyro prietema. Vaizdas pro langą – tik statybininkų pastoliai, žalias tinklas. Ant vamzdžių sukabintos darbininkų striukės ir kiti drabužiai, sudėti instrumentai.

Statybininkų tinklu aptraukti aštuoni A.Vienuolio gatvės daugiabučio langai. Pastoliai prieš juos išdygo ruošiantis remontuoti namo balkonus.

Tačiau gyventojai tapo statybininkų įkaitais.

Mat balkonus turėjusi remontuoti bendrovė „Inpera“ nesutarė su namą administruojančia įmone „Naujamiesčio būstas“ dėl darbų kainos.

Nutarė pradėti nuo fasado

„Naujamiesčio būsto“ atstovai jau seniai A.Vienuolio gatvės namo gyventojams aiškino, kad balkonus būtina remontuoti, nes jų būklė avarinė.

Nors labiau apverktina kiemo pusėje esančių balkonų būklė, statybininkai pirmiausia ėmėsi 1957 metais pastatyto namo fasado balkonų remonto.

„Vasarą daug važinėjau, retai buvau namuose, tai pastoliai ne tiek kliuvo“, – pasakojo A.Girdzijauskaitė. Vis dėlto knygą rašanti teatrologė prisipažino, kad buvo nemalonu matyti pro darbo kambario langą zujančius statybininkus.

Net pokaičio priguldavo

Buvo karšta, tad statybininkai prieš gyventojų langus nesigėdydavo net prigulti pokaičio. Gyventojai dar buvo geranoriški, tad darbininkams pasiūlydavo atsigerti.

Nakčiai statybininkai visus daiktus, įrankius ir net skudurus palikdavo ant pastolių.

A.Girdzijauskaitė tai iškentė, nors iš vieno Gedimino prospekte gyvenančio pažįstamo buvo girdėjusi, kad balkonai tokiu atveju remontuojami kitaip, siekiant kuo mažiau trukdyti gyventojams.

Ir darbai ten užtruko tik dvi savaites.

Dabar tai A.Vienuolio gatvės gyventojams atrodo kaip žydra svajonė. Mat jie beveik pusmetį priversti gyventi prietemoje.

Planavo baigti rugpjūtį

Dvylika namo balkonų turėjo būti suremontuoti iki rugpjūčio mėnesio, bet darbai neatlikti iki šiol.

Dirbti pradėta birželio 15-ąją. „Inpera“ pastatė pastolius, aptraukė juos apsauginiu tinklu, neužmiršdama sąmatoje įrašyti, kad šis darbas kainuos daugiausia – 45 tūkst. litų.

„Inperos“ atstovai supažindino gyventojus su kitomis darbų ir medžiagų kainomis. Tik kai kurių jų vertė perkopia per tūkstantį litų. Tad ar verta toliau skubėti?

„Inpera“ ir neskubėjo, o rugpjūtį darbai iš viso sustojo. A.Girdzijauskaitė pradėjo skambinti „Naujamiesčio būstui“.

Namo administratorius gyventoją informavo, kad su statybininkais nepavyksta susitarti. O išardyti „Inperos“ pastolių niekas kitas neturi teisės, nes tai – tos įmonės turtas.

Nustūmė skudurus į šoną

„Jaučiu, kad iki Kalėdų teks žiūrėti pro langą, aptrauktą tuo tinklu, deginti šviesą ir gadinti akis rašant knygą.

Namo administratoriui skambinti nebeturiu kantrybės. Mat telefono numeris tik vienas ir ragelyje vis girdi, kad esi eilėje septintas, šeštas, geriausiu atveju – penktas“, – atsiduso teatro kritikė.

Jai – blogiausia, nes kituose prietemoje skęstančiuose butuose gyvena ne šeimininkai, o nuomininkai. Vienintelė nuolatinė gyventoja yra A.Girdzijauskaitės kaimynė, bet ir ji šiuo metu išvykusi į Pietų Ameriką.

A.Girdzijauskaitės sūnus, persisvėręs per langą, bent pagaliu į šoną nustūmė kadaruojančius statybininkų skudurus. O namo skelbimų lentoje atsirado įspėjimas gyventojams, kad balkonai yra avarinės būklės ir jais naudotis griežtai draudžiama.

Pastolius teks išardyti

Giedrius Juozaponis, kuris anksčiau ėjo „Inperos“ direktoriaus pareigas, kratėsi atsakomybės: dabar jis nebe vadovas ir apskritai nesusijęs su statybos verslu.

Dabartinis bendrovės direktorius Vaidotas Dobiliauskas patvirtino, kad su „Naujamiesčio būstu“ nesusitarė dėl balkonų remonto kainos: „Blogiausia, kad darbų sąmata skyrėsi nuo realybės. Joje buvo surašyti vieni darbai, bet kai apžiūrėjome objektą, išlindo kiti, didesni.“

Kas laukia A.Vienuolio gatvės gyventojų? V.Dobiliauskas žadėjo, kad pastoliai bus išmontuoti, nes žiemą juk balkonų neremontuosi. Prieš tai objektas bus užkonservuotas.

„Mes suteikiame garantiją, todėl darbus privalome atlikti tik gerai. Juo labiau kad tai namas pačiame miesto centre“, – tikino „Inperos“ vadovas.

Nerimą kelia tik tai, kad įmonė „Sodrai“ prasiskolinusi 3366 litus. „Inpera“ registruota Naujininkuose, viename Ramybės gatvės garažų.

Be „Inperos“, šiame garaže registruota dar bent pustrečio šimto įmonių. Žodžiu, gaudyk vėją laukuose.

Susigundė pasiūlyta maža kaina

Pigią mėsą šunys ėda. Akivaizdu, kad namo administratorius, išnagrinėjęs statybos bendrovių pasiūlymus, nusvilo susigundęs gerokai mažesne balkonų remonto darbų kaina.

„Inpera“ pasiūlė A.Vienuolio gatvės daugiabučio balkonus suremontuoti už 70 tūkst. litų, o kitos dvi įmonės siūlė darbus atlikti už daugiau nei 80 tūkst. litų.

Buvo numatyta, kad už laikančiąsias konstrukcijas mokės visi namo gyventojai, o už nelaikančiąsias – tik balkonų naudotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.