Kur visi pasaulio turtingieji perka nekilnojamąjį turtą?

Londonas yra tas miestas, kuriame patys turtingiausi planetos žmonės noriai investuoja į nekilnojamąjį turtą. Aiškėja, kad ultraturtingieji gali investuoti bet kur pasaulyje, bet dažniausiai pinigus jie palieka savo regione – vietose, kurias gali vadinti savo namais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2014, 3:09 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:59 AM

Tai atskleidė bendrovė „Wealth-X“, renkanti duomenis apie pasaulio turtinguosius, ir tarptautinė nekilnojamojo turto konsultantė „Savills“. Jų tyrime kalbama apie UHNWI  (angl. – ultra-high-net-worth individuals) – ultraturtingus pasaulio žmones.

Nuosavas turtas turi vis didesnės įtakos pasaulio nekilnojamojo turto rinkai. Daugiau nei 10 milijonų JAV dolerių (25,2 mln. Lt) vertės NT sandorių, atliktų privačiomis lėšomis, skaičius nuo 2009 metų patrigubėjo.

Penktadalis 200 000 UHNWI – turtingiausių pasaulio žmonių – turto yra investuota į nekilnojamąjį turtą. Jų nekilnojamasis turtas, vertas 5,3 trilijono JAV dolerių, sudaro 3 proc. viso pasaulio nekilnojamojo turto vertės.

Nedaug? Bet šie žmonės sudaro vos 0,003 proc. populiacijos ir vidutinė jų turimo NT vertė sudaro 26 mln. JAV dolerių.

„Savills“ apskaičiavo, kad viso pasaulio nekilnojamasis turtas yra vertas 180 trilijonų JAV dolerių. Su visais nuliais šis skaičius litais atrodytų taip: 453 000 000 000 000 Lt.

„Wealth-X“ skaičuoja, kad iki 2018-ųjų ultraturtingų žmonių pasaulyje padaugės 22 proc., o jų visas turtas turėtų perkopti 36 trilijonus JAV dolerių. Tai yra didžiulės galimybės tiems, kurie dalyvauja pasauliniame nekilnojamojo turto versle sukurti tinkamą produktą tinkamose vietose.

O kur tos vietos? Kur nekilnojamąjį turtą perka turtingieji? Į nekilnojamąjį turtą daugiausia investuoja Europos turtuoliai (jie skiria trečdalį savo investicijų) bei Azijos ir Artimųjų Rytų turtuoliai, į NT investuojantys ketvirtadalį savo turto.

Nustatyta, kad 92 proc. turtuolių investicijų pasilieka jų gimtajame regione. Ypač tai būdinga Šiaurės Amerikai, kur lieka 99 proc. pinigų. Kita vertus, beveik pusė investicijų į nekilnojamąjį turtą Afrikoje ir du trečdaliai Pietų Amerikoje yra iš užsienio.

Europos nekilnojamojo turto rinka yra didžiausia ir labiausiai tarptautinė, ji pritraukia daugiausia užsienio investicijų.

Patys europiečiai irgi investuoja protingiausiai – ultraturtingieji perka nekilnojamąjį turtą ir Karibuose, ir Tolimuosiuose Rytuose, ir JAV, ir Kanadoje.

Vis dėlto išskirtinė vieta visame pasaulyje yra Londonas. Išskirtinis miestas, kuriame NT perka turtuoliai iš kiekvieno pasaulio kampelio.

Brangiausi butai pasaulyje, be abejo, taip pat yra Londone.

Parengė Saulius Jarmalis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.