Kauniečiai turės rinktis: puikus vaizdas pro langą ar triukšmas

Kaune pagaliau parengtas triukšmo prevencijos veiksmų planas. Tačiau kaip reikės jį įgyvendinti, jei kai kurie miestiečiai labiau linkę miegoti vata užsikimšę ausis, nei vietoj upės vingio pro langą matyti nuo triukšmo apsaugančią sieną.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Feb 1, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:17 PM

Praėjusių metų pabaigoje bendrovė „EIP Kaunas“ Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus užsakymu parengė triukšmo prevencijos veiksmų planą 2014 – 2018 metams.

Vienas būdų mažinti triukšmą – įrengti akustines sienas. Vieną jų pasiūlyta statyti Marvelės gatvėje, rašo "Laikinoji sostinė".

Dauguma Marvelės gyventojų norėtų, kad būtų įrengta akustinė siena, kuri apsaugotų juos nuo triukšmo, sklindančio iš Užnemunės gatvės. Tačiau kol kas ginčus laimi keli užsispyrę ir garsiau apie savo teises šaukiantys kaimynai.

Nebetylėti dėl triukšmo, kuris sklinda iš įmonės „Granitas“, ryžosi ir kai kurie Elektrėnų gatvės gyventojai.

Daugumą triukšmas kankina

Šiomis dienomis ramų Marvelės gatvės gyvenimą sutrikdė nesutarimai.

Visuomenei pristatant triukšmo prevencijos veiksmų planą paaiškėjo, kad akustinės sienos nebus nuo Marvelės gatvės 1-ojo iki 25-ojo namo bei nuo 6-ojo iki 25-ojo namo.

Marvelės gatvės 1 – 25 namuose gyvenantys žmonės sunerimo.

„Tai – didelis netikėtumas. Dauguma kaimynų kenčia nuo triukšmo ir akustinės sienos norėtų“, – stebėjosi 13-ajame name gyvenanti Marvelės bendruomenės centro pirmininkė Elena Kavaliauskaitė.

Moteris pasakojo, kad nuo Užnemunės gatve lekiančių automobilių kylantis triukšmas atsimuša į Marvelės gatvės šlaitą ir trukdo ramiai gyventi bei miegoti.

Moters kaimynė Livija Dereškevičienė tvirtino, kad dėl triukšmo net sunkiai susikalba telefonu su seserimi, kuri gyvena vos už kelių namų.

„Be to, prie gatvės žaidžia maži vaikai. Jiems siena suteiktų saugumo.

Mažiau nuo kelio kiltų ir dulkių. Todėl mes akustinės sienos labai norėtume“, – sakė moteris.

Nori matyti senamiestį

Keturi Marvelės gatvės pradžioje esantys namai stovi prie pat gatvės. Viename jų gyvenantis Raimundas Kubilius tvirtino, kad jam triukšmas gyventi netrukdo.

„Prie jo taip pripratau, kad jei būtų tylu, nebegalėčiau užmigti. Be to, siena užstotų man gražų vaizdą. Manau, kad ją netrukus išpaišytų niekdariai, ir ji atrodytų baisiai“, – sakė vyras.

Marvelės gatvės pradžioje gyvenantis Mindaugas Laudanskas taip pat sienos nelabai norėtų.

„Per langus atsiveria nuostabus Nemuno ir Neries santakos vaizdas. Siena jį greičiausiai užstotų.

Tačiau aš paklusčiau daugumos kaimynų valiai“, – kalbėjo vyras.

Sugebėjo nurungti daugumą

Pradėjus domėtis, kodėl triukšmo prevencijos veiksmų plane numatyta, kad akustinės sienos kai kuriose Marvelės gatvės atkarpose nebus, paaiškėjo, jog buvo remtasi gyventojų pageidavimais.

Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Juškaitė paaiškino, kad Marvelės gatvės 6 – 16 namuose gyvenantys kauniečiai buvo vieningi ir akustinės sienos atsisakė.

„O štai 1 – 25 namuose gyvenantys žmonės nesutarė. Šioje atkarpoje yra 13 namų. 4 būstų gyventojai akustinės sienos nenori. Žmonės įsitikinę, kad ji užstotų gražią panoramą.

Kadangi jie buvo aktyvūs, oficialiai išreiškė savo valią, jai paklusome. Kiti sienos norintys gyventojai savo norų parašais nepatvirtino“, – teigė G.Juškaitė.

Rinks gyventojų parašus

Išgirdusi valdininkų argumentus, Marvelės bendruomene besirūpinanti E.Kavaliauskaitė liko nepatenkinta.

„Mes dar rudenį susirinkime sprendėme, kokiais želdiniais apsodinsime sieną, kaip ją prižiūrėsime“, – pasakojo moteris.

Bendruomenės pirmininkei skaudu ir tai, kad triukšmo problema supriešino kaimynus.

„Domiuosi Marvelės istorija. Pasirodo, kad daug vietinių žmonių tarpusavyje kuria šeimas. Mūsų bendruomenė iki šiol buvo vieninga, lyg atskira respublika. Gaila, kad joje atsirado už kaimynų akių veikiančių žmonių, ir dėl akustinės sienos teks kariauti“, – apgailestavo E.Kavaliauskaitė.

Moteris tvirtino, kad rinks kaimynų, pritariančių akustinės sienos statybai, parašus ir juos pateiks Sveikatos apsaugos skyriui.

Triukšmą skleidžia gamykla

Gyventojų ramybę trikdo ir kai kurios įmonės. Viena tokių Petrašiūnuose, Elektrėnų gatvėje, esantis „Granitas“.

Ilgus metus kentę nepatogią kaimynystę, kauniečiai nusprendė nebetylėti.

Pro savo buto langus įmonę matanti Naujasodžio seniūnaitijos seniūnaitė Birutė Kolbergienė sakė, kad iš „Granito“ teritorijos sklinda gamybinis triukšmas, kai skaldomi akmenys. Taip pat girdėti bildesys, kai įmonė savo produkciją krauna ir veža čia pat nutiestu geležinkeliu.

„Žiemą kenčiame tik nuo triukšmo. Tačiau atšilus kyla dar ir dulkės. Todėl su siaubu laukiu pavasario“, – sakė moteris.

Tyrimas įkvėpė drąsos

Kito netoli „Granito“ esančio daugiabučio gyventojai pasakojo, kad vienu metu bendrovėje buvo tyliau.

„Matyt, verslas sekasi, darbai vėl vyksta intensyviai, o mes kenčiame nuo triukšmo“, – tvirtino Vanda ir Konstantinas Jankovskiai.

Žmonės prisipažino, kad seniai įtarė, jog iš „Granito“ kylantis triukšmas viršija leistinas normas.

„Mes – paprasti žmonės. Todėl manėme, kad į mūsų balsą niekas neįsiklausys, pakovoti su didele turtinga įmone nepajėgsime. Tačiau neseniai sužinojome, kad specialistai išmatavo triukšmo lygį ir nustatė, jog jis per didelis. Tada ir mes nutarėme oficialiai kreiptis į savivaldybę ir prašyti, kad gamyklos vadovybė imtųsi spręsti problemą“, – teigė Elektrėnų gatvės gyventojai.

Žada, kad dirbs tyliau

Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus atstovė G.Juškaitė patvirtino, kad gyventojų skundas dėl triukšmo, sklindančio iš įmonės „Granitas“, tikrai gautas.

„Greta gamyklų ar įmonių gyvenantys žmonės namuose turi girdėti ne stipresnį nei 55 decibelų triukšmą. Nustatyta, kad iš „Granito“ dieną sklinda 75 – 80, naktį 70 – 75 decibelų triukšmas. Tai viršija leistinas normas. Įmonės vadovybę įpareigosime sumažinti triukšmo lygį“, – sakė G.Juškaitė.

„Granito“ generalinis direktorius Vytautas Lunskus neneigė, kad gamyklos veikla trikdo gyventojų ramybę.

„Triukšmo mažinimu jau ėmėme rūpintis. Guma aptraukiame metalo įrangą. Todėl ji bilda mažiau. Vasarą vieną cechą apdengsime uždara galerija“, – apie tai, kaip sumažins triukšmą, pasakojo verslininkas.

V.Lunskus sakė, kad netrukus pasirašys bendradarbiavimo sutartį su Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkais. Jie kurs planą, kaip gamykloje sumažinti triukšmą.

Siūlo statyti skaidrią apsaugos sieną

Jonas Sakalavičius

Bendrovės „EIP Kaunas“ atstovas

„Kurdami Kauno triukšmo prevencijos veiksmų planą išsiaiškinome, kad didžiausią triukšmą skleidžia mieste važinėjantis transportas. 91 proc. miesto gatvių jis yra per didelis.

Norint, kad gyventojai nuo eismo triukšmo kentėtų mažiau, pasiūlėme kelias priemones. Triukšmas sumažėtų, jei gatvės būtų padengtos lygia kelio danga, pasodinti želdiniai, įrengti pylimai.

Taip pat būtina rekonstruoti pietinį miesto aplinkkelį Marijampolės plentas – T.Masiulio gatvė – Ateities plentas. Reikia nukreipti transportą aplinkkeliu, nes dabar automobiliai rieda pro Petrašiūnų daugiabučius.

Miesto centre reikėtų riboti automobilių eismą.

Dar vienas būdas mažinti triukšmą – statyti akustines sienas. Ypač jos reikia Marvelės gatvėje, nes ten vyrauja 81 decibelą siekiantis triukšmas.

Greta esančioje Užnemunės gatvėje eismas intensyvus, gyventojai kenčia nuo per didelio triukšmo. Jis dar padidės, nes netoli planuojama statyti tiltą per Nemuną iš Kėdainių gatvės.

Jei Marvelėje akustinė siena bus statoma, mes siūlome, kad ji būtų 3 metrų aukščio, iš skaidrios medžiagos, kad nedarkytų gamtovaizdžio.“

Gali sukelti net sunkias ligas

Nijolė Anskaitienė

Šeimos gydytoja

„Higienos normos numato, kad miegamuosiuose kambariuose vakare garsas turi neviršyti 50, naktį 45, dieną 55 decibelų.

Gyvenamųjų ir visuomeninės paskirties pastatų aplinkoje dieną triukšmas neturi viršyti 70, vakare 65, naktį 60 decibelų. Nuolat gyvendami ar dirbami aplinkoje, kurioje triukšmas yra didesnis, žmonės patiria ilgalaikį stresą, sutrinka miegas, pašlija nervai. Kyla pavojus susirgti ir širdies kraujagyslių ligomis ar net apkursti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.