Vilniaus centre nugriautas sovietinis pastatas: kas jo vietoje?

Tarp Vilniaus Lukiškių aikštės ir Baltojo tilto atsivers tuščias 1,22 hektaro plotas, skirtas daugiaaukštei ir komercinei statybai. Ketvirtadienį nuo pat ryto čia triūsę darbininkai griovė Šv.Jokūbo ligoninę. Pastatas 2013 metų pradžioje degė. Dar prieš gaisrą ligoninės pastatus įsigijo SEB banko nekilnojamojo turto valdymo bendrovė „Litectus“, kuri juos vis dar valdo.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Mar 15, 2014, 11:51 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:53 AM

„Tiksliai nežinome, kas ten bus, nes mes tiesiog tvarkome žemės sklypą“, – portalui lrytas.lt teigė „Litectus“ vadovas Edvinas Malevskis. Architektas Audrius Ambrasas, kurio biurų projektas 2008-aisiais buvo išrinktas geriausiu pasiūlymu, teigė tą patį: „Mes nieko nežinome. Po konkurso užėjo krizė, bankrutavo investuotojai ir viskas sustojo.“ Pasak architekto, išvalytas sklypas investiciniu požiūriu tiesiog atrodo patraukliau.

Vilniaus savivaldybės Statybų leidimo poskyrio vedėja Jūratė Samulienė portalui teigė, kad dėl  Vasario 16-osios g. 1 nėra pateikta statybos prašymų. Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas irgi teigė, kad seniau siūlymus teikusios įmonės bankrutavo, o naujų pasiūlymų nėra.

Šv.Jokūbo ligoninė su pertraukomis veikė net nuo 1808-ųjų.  „Tai, kas buvo nugriauta, nebuvo kultūros paveldo objektas. Tačiau pati vieta priklauso kultūros paveldui. Todėl naujų pastatų planai turės būti derinami su mumis, pradedant projektiniais pasiūlymais, baigiant techniniu projektu“, – portalui teigė V.Karčiauskas.

Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėjas Darius Daunoras sakė, kad visa ligoninės teritorija yra padalinta į gyvenamąją, komercinę ir visuomeninę dalis. Pastarajai priklauso Vilniaus Šv.apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia su vienuolynu. „Projektiniai pasiūlymai buvo prie detaliojo plano“, – teigė jis.

Anot D.Daunoro, toje vietoje būtinai kas nors iškils, o sovietiniai pastatai turėjo išnykti. Visuomeninės paskirties pastatai jau yra tvarkomi: vienas bažnyčios bokštų yra perdažytas, ten ketinama įrengti kariljoną. Kadangi gyvenamoji ir komercinė dalys priklauso privačiam verslui, sunku pasakyti, kada prestižinėje Vilniaus vietoje iškils nauji pastatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.