Vilniečiai pasibaisėjo meistriška vagyste iš buto

Dvi minutės. Tiek užtruko vagims išnešti daiktus iš buto Vilniaus gatvėje. Nuostoliai – mažiausiai 10 tūkstančių litų. Pavogta ne tik daug vertingų daiktų – pinigų, papuošalų, buitinės technikos ar elektronikos, bet ir nusiaubtas butas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2014, 1:15 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:47 AM

Visą tą laiką vagių darbą stebėjo mažiausiai šimtas gatvėje besibūriuojančių vilniečių, tačiau vagys vis tiek lengvai prasprūdo pro juos. Laimei, šį kartą apvogtieji nepatyrė tragedijos – visa tai tebuvo vagystės inscenizacija senamiestyje.

Žaibišką vagystę ant namo sienos projektoriumi rodomame lange stebėję praeiviai neliko abejingi. Du kaukėti tipai per porą minučių sugebėjo apieškoti visas „saugias“ buto vietas, vertingus daiktus susikrauti į kuprines, o likusius gerokai apgadinti.

Efektą sustiprino ir tai, kad po vagystės dvi tamsiai apsirengusios žmogystos šūkaudamos prasibrovė pro žiūrovus ir nubėgo į tamsą.

Paklausti, ką patys daro, kad taip neatsitiktų jiems, žmonės teigė, jog savo butus saugo.

„Neseniai susimontavau šarvo duris. Nesakysiu kokios kompanijos – nedarykime reklamos. Jaučiuosi saugus“, – sakė jaunas vyriškis.

„Nesam apsidraudę. Ir signalizacijos neturime. Nesakysiu kur gyvenu, kad neįsilaužtų niekas. Reikėtų daugiau apie tai pamąstyti – pakankamai naiviai galvojame, kad niekas mūsų neapiplėš“, – kalbėjo linksma mergina.

„Na, kaip saugausi? Durimis. Yra durys, ir šuo, ir katė, ir žuvytė… Manau, kad turint gerus kaimynus tokia vagystė neįvyks“, – juokavo kitas jaunuolis.

Vis dėlto, kaip rodo „Lietuvos draudimo“ vykdyta nuteistųjų už vagystę apklausa, nei žuvytė, nei durys čia nepadės. Neįžengiamų butų ilgapirščiams praktiškai nėra. Šarvo duris atrakinti vagims vidutiniškai užtrunka 4-5 minutes. Paprastos įveikiamos per porą.

Įsirengę signalizaciją ar pinigus laikantys seife irgi mėgaujasi tik saugumo iliuzija. Profesionaliems vagišiams tai ne kliūtis – seifus išneša ar išlaužia, o žaibiškos vagystės atveju saugos tarnyba gali nespėti atvykti.

Naiviai tikinčius akylais ir ausylais kaimynais taip pat teks nuvilti. Prieš gerus metus draudikų vykdytas eksperimentas „Praviros durys“ parodė – kaimynų nedomina nei praviros jūsų buto durys, nei viduje esantys nepažįstamieji.

Tuomet didžiuosiuose Lietuvos miestuose 20 dienų buvo stebima 20 butų – jų durys buvo laikomos praviros, o viduje sėdėjo žmonės. Tik 17 proc. pro šalį ėjusių kaimynų praviras duris išvis pastebėjo. Ir tie jas nebent užvėrė, o jei ir įkišo nosį į vidų, pasitenkino viduje esančių nepažįstamųjų atsakymu, kad viskas gerai.

Taigi, kol mokomės atsakomybės ir draugiškos kaimynystės, lieka atsiminti negailestingus faktus:

1. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, vagystė yra viena dažniausių žalų butuose ir privačiuose namuose.

2. Beveik kas antram žmogui yra tekę patirti vagystę iš būsto.

3. Vidutiniškai vienos vagystės metu vagišiai sugeba atrasti ir pasisavinti daiktų už daugiau kaip 3000 litų

4. Didžiausias ilgapirščių grobis pernai siekė 60 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.