Naujame kvartale įspūdingos ginklų saugyklos virs vyno rūsiais

Siaurame lopinėlyje tarp miško ir aukšto šlaito anksčiau buvo gamybinė teritorija, stūksojo sandėliai. O sklypą įsigijusi nekilnojamojo turto plėtojimo bendrovė "Contestus" nutarė čia pastatyti dviejų ir trijų aukštų gyvenamuosius namus.

Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė

Mar 24, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:04 AM

Nauji namai kyla šalia jau esančio kvartalo "Rasų slėnis", kuriame stovi šešiolika išskirtinių namų. "Rasų namai" yra paskutinis projektas, tad jo naujakuriams nereikės kęsti nepatogumų dėl šalia vyksiančių statybų.

Naujojo kvartalo vieta unikali net tik gamta. Išskirtinio žavesio jai suteikia šlaite išlikusios tarpukario laikų šaudmenų saugyklos, kurias projekto plėtotojai siekė būtinai išsaugoti - ir dabar aštuonių namų šeimininkai galės naudotis kone 1000 kvadratinių metrų ploto įspūdingais rūsiais.

Rado neįprastą sprendimą

Iš pirmo žvilgsnio sunku įsivaizduoti, kaip tokiame siaurame plote galėjo sutilpti 8 individualių namų ir 10 sublokuotų dvibučių namų kvartalas.

Urbanistinį kryžiažodį puikiai pavyko išspręs ti architektams Rolandui Palekui ir Ryčiui Mikulioniui.

Dabar naujasis kvartalas primena lietuvišką vienos gatvės kaimą, tiesa, prisitaikiusį konkrečioje vietoje. Šio "kaimo" vienos pusės namai stovi šonu, o kitos - tarsi pašokę į viršų ir apžergę šlaite pasislėpusius rūsius.

Tuos namus architektai juokaudami vadina raganų namais - jie juk "ant vištos kojelės".

"Pirmiausia tarp miškų ir ant šlaito dygstančiame kvartale norėjosi tradicinių pastatų siluetų ir tradicinių apdailos medžiagų. Visa tai stengėmės suderinti su šiuolaikinio namo privalumais - dideliais langais, moderniomis inžinerinėmis sistemomis, galimybėmis interjeruose kurti lengvai transformuojamas erdves", - "Lietuvos rytui" sakė R.Mikulionis.

Kartu su R.Paleku jie ypač daug dėmesio skyrė šiuolaikinei estetikai.

Mašinoms - atvira stoginė

Šlaito apačioje suprojektuoti dvibučiai namai, kuriuose įrengtų būstų plotas - nuo 62 iki 112 kv. metrų.

Nuo gatvės pusės namo fasadas beveik aklinas, o stiklinė namo dalis bus orientuota į mišką ir šalia tekantį Kaukysos upelį.

Ant "vitos kojelės" užkelti namai yra dviejų aukštų, dvišlaičiu stogu, po namu įrengtos vietos automobiliams.

Ši° individualių namų plotas siekia 86-188 kv. metrus.

Beje, jie suprojektuoti taip, kad neužstatytų parako saugyklų fasadų, kad jais pro pakeltą namo tūrį galėtų grožėtis visi.

Siekė kokybės ir išskirtinumo

"Būsiu atviras, tikėjausi iš šio sklypo išpešti daugiau gyvenamojo ploto, tačiau abu architektai mane įtikino, kad jei norime išskirtinio kvartalo, kvadratus teks aukoti", - prisipažino "Contestus" vadovas Paulius Trimonis.

Taip bendrasis šio kvartalo gyvenamasis plotas sumažėjo nuo 4500 iki 2800 kv. metrų. "Kiekvienas sklypas gali priimti tam tikrą molio (pastatų tūrio) kiekį. Žinoma kartais būna, kad kemši į sklypą per jėgą - bet tada net įdomiausios statinių formos ar gražiausi fasadai virsta niekiniais. Nes viskam yra ribos.

Pastatų tūris išstumia iš sklypo erdvę. O juk svarbu ne tik kaip pastatas atrodo, bet ir tai, kas yra aplink jį", - kalbėjo R.Palekas.

"Norėjosi pastatyti išskirtinius namus, teikiančius gyventojams pridėtinės vertės, todėl jiems projektuoti ir pasirinkome geriausius architektus", - sakė. P.Trimonis.

Atkartos pavilnių tradicijas

Gavę šį užsakymą architektai pirmiausia nutarė pasižvalgyti po Vilniaus apylinkes ir pasidomėti, kaip atrodo tradiciniai šimto, penkiasdešimties metų šio krašto namai.

"Visi jie - mediniai, kalti lentomis. O įdomiausia, kad tos lentos skirtingai sukaltos -- vertikaliai, statmenai, įstrižai, vadinamuoju saulutės raštu", - prisiminė R.Palekas, kuriam labai svarbu atrasti architektūros detalių, būdingų tik tai vietai.

Netrukus jie su R.Mikulioniu sutarė: "Rasų namai" turi atkartoti pavilnių namų statybos tradicijas. Tad nenuostabu, kad kaip pagrindinė apdailos medžiaga buvo pasirinkta mediena. Architektai sukūrė penkis piešinius, kuriuos dar šią vasarą bandys išguldyti lentomis ant naujų namų.

Šalia miško ir miesto centre

Kokius tris svarbiausius dalykus - be ypatingos vietos - pašnekovai išskirtų šiame kvartale? ╚ia kiekvienas būstas turi paveikslus - tai už lango besikeičiantys keturi metų laikai. Tai galimybė gyventi šalia miško ir beveik miesto centre.

Optimalus būstų plotas - kuriame patogiai gali gyventi nemaža šeima, bet kuris netaps per didelis, jei liks tik du gyventojai.

Dar labai svarbu - kvartalo bendruomenė. "Čia tikrai įsikurs puikūs žmonės", - neabejoja nei architektai, nei statytojai.

Ar gera architektūra - tik turtingiems?

"Manau, profesionali architektūra yra turtingos visuomenės privilegija, o gera architektūra -- tai tik skonio reikalas", - nusišypsojo R.Mikulionis.

"Rasų namuose" būstų kvadratinio metro kaina - 6-7 tūkst. litų.

  Patinka straipsnis? Apsilankykite mūsų „Facebook“ paskyroje ir pasidalinkite su draugais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.