Baisus kaimynų karas: šmeižto upės, grasinimai ir net spjaudynės

„Glazeriai, esate nesąžiningi. Mes reikalaujame, kad grąžintumėte mūsų pinigus“, – kasdien dešimtis kartų kartoja garsiakalbis prie Lyskoitų namo. Jis nukreiptas į kaimynų Glazerių sklypą kitapus Austėjos gatvės, kurioje įsiplieskęs tikras karas, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-05-05 13:14, atnaujinta 2018-02-14 07:47

Vaizdo kameromis apkarstyti du priešais stovintys namai, stendai, skelbiantys apie skolas ir šiukšles, įdėmiai kiekvieną praeivį stebintys žvilgsniai. Ir tas garsiakalbis, pratrūkstantis kiekvieną dieną.

Tai – Austėjos gatvės Balsiuose kasdienybė, kurioje paliaubomis tarp Lyskoitų ir Glazerių šeimų net nekvepia, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Austėja lietuvių mitologijoje – bičių deivė, šeimos gausintoja.

Deja, Austėjos gatvėje kaip iš gausybės rago pilasi tiktai kaimynų skundai.

170. Net kelis kartus perklausus Stanislavas Lyskoitas pakartojo šį skaičių. Tiek skundų jo šeimos atžvilgiu per ketverius metus neva parašęs kitoje gatvės pusėje gyvenantis Vygintas Glazeris.

Lyskoitai, kaip suprantama, taip pat neliko skolingi. Tad įvairioms įstaigoms tikrinant iš Balsių keliaujančius raštus darbo netrūksta.

Nieko nereikia klausinėti

Viskas prasidėjo nuo pinigų. Lyskoitai tvirtina, kad Glazeriai iš jų pasiskolino 38 tūkst. litų ir iki šiol negrąžina.

Pastarieji aiškina, kad su kaimynais tik sudarė sutartį ir jokių pinigų nematė.

Kaip ten yra, išsiaiškins teismas. Nors ant Lyskoitų namą juosiančios tvoros kabo priminimas, kad Glazeriai jiems skolingi. Ir įspėjimas, kad šie asmenys gali apgauti ir kitus. Jį gali pasiskaityti kiekvienas, įsukantis į Austėjos gatvę.

Atvykus į Austėjos gatvę, pirmasis iš namo išpuola S.Lyskoitas. Jam iš paskos – vien su kojinėmis sutuoktinė Jadvyga.

S.Lyskoito klausinėti nereikia. Vyras beveik neužsikirsdamas pasakoja, kaip iš jų sūnaus Andrejaus V.Glazeris neva skolinosi pinigus, dėl kurių dabar tenka bylinėtis. Teismas esą keturis kartus priteisė skolą, bet kaimynas vis apskųsdavo.

Teismai, teismai. Apie juos S.Lyskoitas vis pasakoja, paminėdamas, kad dokumentų prisikaupė pilnas portfelis.

Aistras pakursto atliekos

Paskui kalba pakrypsta apie šiukšles, kuriomis V.Glazeris esą užteršė gretimą tuščią sklypą. Anot S.Lyskoito, tai gali paliudyti ir kaimynas. Bet pastarasis baugščiai sprunka į garažą. Matyti, kad dalyvauti karo veiksmuose jis neturi jokio noro.

Tarpuose tarp monologo girdėti, kaip šnara prie sklype išstatytų stendų pritvirtintos vėliavos iš polietileno skiaučių. O Jadvyga pataria vyrui nesikarščiuoti, nes iš jo kalbos vis sunkiau išsiaiškinti, kuo dar nusidėjo kaimynai.

Iš S.Lyskoito kalbos suprask – jo šeima tvarkė sklypą, o V.Glazeris jį užvertė atliekomis. Stendai, informuojantys apie tai, tris kartus buvo nuversti.

Bet Lyskoitai žino, kas tai padarė. Viską užfiksavo vaizdo kameros.

Nepavargstančios kamerų akys praverčia ir Lyskoitams, ir Glazeriams. O kur jos neužgriebia, kaimynai vieni kitus mobiliaisiais telefonais pafilmuoja, pafotografuoja.

Išradingumo nepritrūksta

Ne tik ne vietoje pilamos šiukšlės, bet ir kreivas namas, prastai įrengta kanalizacija. Kai trumpam užmirštama skola, kaimynų kare tinka ir skundai.

J.Lyskoit prisiminė, kad jiems net kratą teko iškęsti. Atvažiavo septyni pareigūnai anksti ryte, namiškius vos ne ant žemės suguldė. Ieškojo kažkokių pavogtų daiktų. Nieko nerado, atsiprašė ir išvažiavo.

Kaimynai bylinėjosi ir dėl to, kad vienas kitą apspjovė. Mat vienam nepatiko, kad prie pat jo vartų fotografuojama.

Teismas nagrinėjo ir skundą, kad vienas kaimynas kitą apšmeižė internete. Ieškovas už tai reikalavo priteisti 40 tūkst. litų.

Prisegė kelias nuotraukas

Nepėsčias ir V.Glazeris. Šią savaitę jis suraitė skundą savivaldybei, aiškindamas, kad tuščiame sklype nuolat šiukšlinama. Aišku, tai daro ne jis, o Lyskoitai. Nors žemę kaimynai išsinuomojo, kad ją prižiūrėtų ir tvarkytų.

V.Glazeris savivaldybei priminė, kad po to, kai sklypo nuoma susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba, leidimas iš Lyskoitų buvo atimtas. Jis pasakojo ir apie stendus, kuriuose kaimynai skelbia, kad V.Glazeris yra šiukšlintojas.

„Šis šmeižtas apie mane tęsiasi keletą metų, bet šiukšlynas nuolat auga. Matome, kad šiukšlina tie patys Lyskoitai“, – tikino skundo autorius.

Jis prisegė kovo 21 dieną darytas nuotraukas, kuriose esą matyti, kaip kaimynė neša šiukšles juoduose maišuose.

Kitose nuotraukose prie šiukšlyno ateina A.Lyskoitas, pataiso plevėsuojančią vėliavą.

„Šie žmonės elgiasi nesąžiningai, sklypą naudodami suvesti sąskaitas, siekdami asmeninių tikslų. Prašome kuo skubiau imtis priemonių, nubausti tuos žmones, kad jie daugiau nebešiukšlintų“, – rašė V.Glazeris.

Skambėjo baisesni žodžiai

Iš garsiakalbio pasigirsta: „Glazeriai, esate nesąžiningi.“ Tas pats tekstas, atrodo, pragręš smegenis.

Jolita Glazerienė atsidūsta: „Sugalvojo vyras gerą verslo planą, o dabar kaimynai spaudžia.“ Tuo metu iš už Lyskoitų tvoros ataidi: „O ar jums ne gėda?“

Moteris sutinka – taip gyventi nenormalu.

Bet anksčiau iš garsiakalbio skambėjo dar baisesni kaltinimai. Ir tik neseniai šis karo pabūklas pritilo. Bet iki taikos Austėjos gatvėje dar toli.

Apie šiukšles paskaityti gali kiekvienas

Į Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentą dėl sklype išmestų statybinių atliekų anksčiau buvo kreipęsis ir A.Lyskoitas.

Ne kartą į Austėjos gatvę važiavę aplinkosaugininkai jam priminė, kad raštus jis rašė ne vieną sykį.

Vieno patikrinimo metu aplinkosaugininkai nustatė, kad sklype iš tiesų yra mišrių statybinių atliekų. Todėl jie nurodė V.Glazeriui atliekas surinkti ir perduoti įmonėms sutvarkyti. O už aplinkos teršimą savivaldybė pažeidėjui skyrė administracinę baudą.

Šis raštas dabar puikuojasi sklype bent dviejuose stenduose. Tas, kas juos įrengė, nepatingėjo išrėžti po gabalėlį stiklo, kad popieriaus nemerktų lietus ir keliaujantieji dar ilgus metus galėtų skaityti, kas vyksta Austėjos gatvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.