Palangos stebuklai: tualetas virto pašmatniu viešbučiu

Prieš dvidešimt metų viena įmonė prie jūros neteisėtai įregistravo turtą – tualetą. Tada tas tualetas stebuklingai virto prašmatnia vila. Už neteisėtą statinį savininkai nubausti  simboline bauda. O dviejų aukštų vila "Gintarinė pilis"  kopose ramiausiai stovi dar vis. 

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

May 21, 2014, 5:50 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:23 PM

Tiesa,  šią savaitę  ankstesni šio pastato savininkai – kurorto statybos bendrovė „Plienas“ sulaukė nemalonumų sulaukė  , kurią Palangos apylinkės teismas valstybės naudai įpareigojo sumokėti per 35 tūkst. litų.

Daugiau nei prieš 20 metų tuometės valstybinės sanatorijos „Palangos linas“ užsakymu kopose buvo pastatyti viešieji tualetai ir dušinės. Bet netrukus sanatorija bankrutavo ir buvo privatizuota. Negalėdama atsiskaityti su tualetų statytojais, ji pastatą perleido statybų bendrovei.

Po kiek laiko ji objektą už 35 tūkst. 88 litus pardavė privačiam asmeniui, o vietoj tualetų kopose atsirado viešbutis su restoranu.

Klaipėdos apygardos prokuratūrai nustačius, kad tuometė Palangos valdžia tualetus perdavė neteisėtai, nes statiniai turėjo atitekti valstybei, tai patvirtino ir teismas.

Įžūlumas pribloškė pareigūnus 

Viešbutį „Gintarinė pilis“ su restoranu valdančių verslininkų įžūlumas neseniai pribloškė ir Palangos policiją. Jie savo svečiams meluoja, kad pažeisti Kelių eismo taisykles leido policija ir teismas.

Aštuntus metus vos 50 metrų nuo jūros veikiantis 8 kambarių viešbutis neturi oficialaus privažiavimo kelio. Norint automobiliu nuvykti į „Gintarinę pilį“, reikia apie pusantro kilometro įveikti dviračių ir pėsčiųjų takais.

Dabartiniai Palangos miesto vadovai nesuvokia, kaip beveik prieš 10 metų tuometė miesto valdžia galėjo pritarti legalaus privažiavimo neturinčio viešbučio statybai.

Bet to įsigudrino nepastebėti ir valstybinė komisija, kuri objektą pripažino tinkamu naudoti.

Teismas vertina atlaidžiai

„Suprantame, į kokią keblią situaciją yra patekę ten įsikūrę verslininkai, todėl ten patruliuojame tik gavę skundą. Jei ten nuolat būtume, viešbutis iš karto bankrutuotų“, – aiškino Palangos viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius.

Pareigūnai kasmet nubaudžia po keletą dviračių taku į viešbutį važiavusių pažeidėjų, bet teismai tokius pažeidimus vertina atlaidžiai ir skirtas baudas dažniausiai panaikina.

G.Pocevičius teigė, kad policija elgiasi žmoniškai ir tokių Palangos apylinkės teismo sprendimų neskundžia. Anot pareigūno, policija bylas laimėtų, nes Kelių eismo taisyklės jokių išimčių nenumato.

Viešbutis prisidengė policija

Tačiau nesenas verslininkų akibrokštas perpildė ir policijos kantrybės taurę.

Internetiniame viešbučio puslapyje svečiams nurodoma: „Palangos kelių policija ir Palangos miesto teismas yra davęs leidimą vilos svečiams ir aptarnaujančiam transportui nekliudomai važiuoti „Dviračių takas“ pažymėtu kelio ženklu, nes kito privažiavimo nėra.“

Svečiams net patariama turėti šį žemėlapį su aprašytu maršrutu, kuris, reikia suprasti, būtų kaip leidimas daryti pažeidimą.

„Toks melagingas įmonės vadovų teiginys kenkia visos policijos reputacijai. Visuomenei leidžiama suprasti, kad policija savo nuožiūra kai kam gali leisti pažeisti Kelių eismo taisykles“, – piktinosi G.Pocevičius.

Pareigūnas žadėjo dažniau pasižvalgyti prie įvažiavimo į viešbutį, kad jo savininkai sparčiau spręstų problemą.

Išeitis iš padėties – klampi

Viešbutį valdančios įmonės vadovus policija ne kartą yra informavusi, kad jai nesuteikta teisė taikyti išimčių ir išduoti kokių nors leidimų nesilaikyti nustatytos tvarkos.

Verslininkams taip pat buvo paaiškinta, kad dviračių tako ruože policija negali pakeisti kelio ženklų ar leisti ribotą automobilių eismą, nes eismo organizavimu užsiima miesto savivaldybė.

Palangos savivaldybė dėl kelio ženklų pakeitimo net neina į kalbas, nes prieš dvejus metus dviračių takas buvo rekonstruotas už Europos Sąjungos lėšas, todėl kelio paskirtis negali būti keičiama.

Verslininkai į viešbutį negali nusitiesti ir kito kelio, nes jis nusidriektų per valstybinio miško žemę ir valstybės saugomą pajūrio juostą. Tokio kelio statybai leidimus gali išduoti tik Aplinkos ministerija.

Daugiau - mūsų "Facebook" paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.