Vertingiausias Krymo nekilnojamasis turtas - kam tai atiteks?

Koks likimas laukia turto dabar, kai Krymas - Rusijos sudėtyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 31, 2014, 10:06 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:20 AM

Krymo aukščiausiosios tarybos sprendimu 179 objektai - sanatorijos, poilsio namai, medicinos centrai, valstybinės vilos ir rezidencijos, anksčiau priklausę Ukrainos saugumo tarnybai, Aukščiausiajai radai, gynybos, vidaus reikalų, sveikatos apsaugos ministerijoms arba mokslų akademijai tapo respublikos nuosavybe. Pagal plotą nacionalizuota teritorija užima 1400 hektarų.

Koks likimas laukia turto dabar, kai Krymas - Rusijos sudėtyje.

"80-90 proc. nacionalizuotų objektų atiteks rusų žinyboms, likusieji 10 proc. bus privatizuoti, pateikti nekilnojamojo turto rinkai. Tiesa, pusė šių likusių tokios būklės, kad juos paprasčiau susprogdinti ir pastatyti naujus", - sakė Krymo kurortų ir turizmo ministro pavaduotojas Igoris Kotliaras.

Artekas, tarptautinis vaikų centras ( Hurzufas, teritorija užima 217 ha.).

Kaip ir Sovietų Sąjungos laikais, "Artekas" - vėl pagrindinė vaikų stovykla. "Arteko" neatiduosime Kijevui", - dar kovą pareiškė Krymo Aukščiausiosios tarybos vadovas V.Konstantinovas ir savo žodį ištęsėjo.

Per pastaruosius 23 metus "Artekas" ėjo iš rankų į rankas, keitė vadovus ir išbarstė dalį savo teritorijos. Jei devintame dešimtmetyje vaikų stovyklai priklausė 345 ha, dabar - apie 217. Buvusioje pionierių stovyklos teritorijoje stovi viešbučiai ir kotedžai. Vieno aro žemės kaina siekia iki 30 tūkst. dolerių (per 75 tūkst. litų).

Sanatorija "Nižniaja Oleandra" ( Livadija, 44 ha.).

"40 metų senumo baldai jau girgžda, viskas griūva, skirtingi puodeliai, langai neužsidaro", - skundėsi dėl savo nesėkmingo poilsio "Nižniaja Oleandra" vienas Ukrainos deputatų.

Nepaisant to, Aukščiausiosios Rados deputatai šios sanatorijos neaplenkdavo. Viena vertus, ilsėtis už biudžeto pinigus buvo lengva ir malonu, kita vertus, "Nižniaja Olendra" sukeldavo tautos išrinktųjų nostalgiją: čia įvyko Sovietų Sąjungos generalinio sekretoriaus Leonido Brežnevo susitikimas su Amerikos prezidentu Richardu Nixonu.

Sanatorija "Černomorjė" ( Livadija, 17 ha.).

Beveik 45 metus sanatorijai vadovavo vien žmonės su antpečiais, ir ne žemesnio nei pulkininko laipsnio. 1991-aisiais sanatorija iš KGB perėjo į Ukrainos nacionalinio saugumo tarnybos, o po metų - Ukrainos saugumo tarnybos rankas. Dabar - Rusijos Federalinei Saugumo tarnybai (FST).

Valstybinė vila Nr.11 ( Forosas).

Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius dvejus metus iš eilės - 2012 ir 2013-aisiais sventė savo gimtadienį šioje viloje.

Jo pirmtakai šios vilos nemėgo. M.Gorbačiovo nurodymu pastatytas objektas turėjo prastą reputaciją po 1991 metų - tuomet pučistai čia namų arešto sąlygomis įkalino Sovietų Sąjungos prezidentą.

Valstybinė vila Nr.11 - tai trijų aukštų statinys su sporto, kino salėmis, teniso aikštynu ir sraigtasparnių kilimo taku ir aikštele.

Medicinos reabilitacijos centras "Alupkinskij" (Alupka, 4 ha.).

Ukrainos gynybos ministerijai priklausęs centras įsikūręs senovinio parko teritorijoje. Kartu su "Alupkinskij" Ukrainos gynybos ministerija neteko šešių medicinos reabilitacijos centrų.

Krymo valdžia tikina, kad kol kas nė viena Ukrainos gynybos ministerijos sanatorijų neperduota Rusijai: vyksta nekilnojamojo turto įvertinimas ir dokumentų patikrinimas.

Pasak Krymo kurortų ir turizmo ministro pavaduotojo I.Kotliaro, šios sanatorijos buvo vienos iš geriausiųjų ir šie objektai tikrai nepateks į rinką.

Valstybinė rezidencija "Jusupovo rūmai" (Korejizas, 16,5 ha.).

Iš visų nacionalizuotų objektų didžiausią istorinę vertę turi Jusupovo rūmai. 1909 m. vyriausiasis Jaltos architektas N.Krasnovas perstatė Korejizo vilą "Rozovyj dom" į rūmus.

Po revoliucijos rūmus buvo pamėgę čekistai, čia su malonumu ilsėjosi F.Dzeržinskis. Per 1945 m. Jaltos konderenciją Jusupovo rūmai tapo J.Stalino vadovaujamos sovietų delegacijos rezidencija.

2010 metais Krymo valdžia pažadėjo rūmus atverti turistams. Pastaraisiais metais šis statinys nevaidino valstybinės rezidencijos vaidmens, bet buvo tapęs VIP klientų viešbučiu pagal skambutį.

Nacionalinis parolimpiečių ruošimo ir neįgaliųjų reabilitacijos centras ( Eupatorija, 42 ha.)

Teritorijoje yra trys baseinai, keletas stadionų, sporto salės, teniso aikštynai, tinklinio ir futbolo aikštės. Centras turi du uždavinius: parolimpiečių ruošimas ir vaikų atramos bei judamųjų gebėjimų aparato pakenkimų gydymas.

Po nacionalizacijos jokių esminių pasikeitimų neįvyko, centras dirba ankstesniu režimu.

Vienas seniausių pasaulyje Nikitsko botanikos sodas ( Jalta, 270 ha.)

"Ten, kur yra alyvuogės, jau buvo gyvenamoji zona, stovėjo kotedžiai", - sako statybų planą pamatęs botanikos sodo darbuotojas. Nenuostabu, mat kasmet iš 270 hektarų Nikitsko sodo buvo "atkandami" sklypai prabangiems statiniams.

Žiniasklaida atskleidė jų savininkų pavardes - tai buvęs Ukrainos ministras pirmininkas, buvęs vicepremjeras, buvęs Krymo premjeras ir nemažiau 20 deputatų.

"Optimalus variantas, jei visi mūsų parkai, draustiniai liktų Krymo turtas. Dabar neteisėtos statybos sustabdytos, bet tai laikina tyla. Mes nesitikime, kad rusų oligarchai mažiau plėšrūs nei buvo ukrainiečių", -- pastebi Didžiosios Jaltos pilietinio komiteto pirmininkas G.Taranenka.

Sanatorija "Jasnaja Poliana" ( Haspra, 5 ha.); Fizinės terapijos ir medicinos klimatologijos I.Sečenovo mokslinio tyrimo institutas ( Jalta, 14 ha.); Poilsio bazė "Maharač" ( Vilinė, Bachčysarajaus rajonas, 5 ha.) - šių objektų likimas taip pat neaiškus. 

Daugiau apie nekilnojamąjį turtą - mūsų "Facebook" paskyroje!

P

arengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.