Palangos tvoros - ašaka valstybės gerklėje

Neteisėtoms statyboms karą paskelbusi valstybė jau ketverius metus nepajėgia nugriauti Palangoje prie daugiabučio namo savavališkai pastatytos tvoros, nors teismas įstatymo pažeidėjams tai padaryti nurodė daugiau nei prieš pusmetį.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jun 6, 2014, 2:30 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:58 AM

Palangos apylinkės teismas nuolaidžiai žiūri į jo paties sprendimų nevykdančius pažeidėjus.

Tai paaiškėjo gegužės pabaigoje, kai savavališkai pastatytos tvoros nusigriauti neskubančiai Bangų gatvės daugiabučio namo bendrijai teisėja Eglė Žakevičiūtė leido dar tris mėnesius vilkinti įpareigojimą pašalinti neteisėtos statybos padarinius.

Teismo įpareigojimo nepaisė

Ta pati teisėja dar 2012 metų rugpjūtį tvorą nugriauti arba ją įteisinti daugiabučio namo bendrijai buvo skyrusi metų terminą. Jis baigėsi praėjusių metų spalį.

Gruodžio mėnesį Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos priežiūros inspekcijai teismas išdavė vykdomąjį raštą, kuriuo namo bendrijai buvo liepta per mėnesį savo lėšomis nugriauti ažūrinę vielos tinklo tvorą ir sutvarkyti statybvietę.

Tačiau savavaliautojai to daryti nesiruošė.

Tuomet inspekcija kreipėsi į antstolę Redą Vizgaudienę, kuri sausio pabaigoje namo bendriją paragino įvykdyti teismo sprendimą ir skyrė dar 10 dienų terminą.

Bendram įvažiavimui skirtą valstybės žemę savavališkai atsitvėrę namo gyventojai į antstolės raginimą nekreipė dėmesio.

Savavaliautojų neskubino

Pažeidėjų akiplėšiškumas antstolės R.Vizgaudienės, regis, nė kiek nesupykdė.

Teismo sprendimo nevykdančiai bendrijai skirti baudą už kiekvieną pradelstą dieną antstolė teismo paprašė tik po pusantro mėnesio.

Teisėja E.Žakevičiūtė pažeidėjams buvo dar atlaidesnė.

Už įžūlų teismo sprendimo nevykdymą namo bendrijos pirmininkas baudos išvengė ir jam leista dar tris mėnesius mėginti įteisinti savavališkai pastatytą tvorą.

Teismui įspūdį padarė pažeidėjams atstovavusios advokatės paaiškinimas, kad bendrijos pirmininkas pusantrų metų buvo išvykęs ir dirbo Prancūzijoje.

Teisėja tai įvertino kaip objektyvią priežastį, kodėl bendrija per teismo nustatytą terminą negalėjusi pašalinti ar įteisinti tvoros. Bedarbis namo bendrijos pirmininkas išvengė ir baudos už teismo sprendimo nevykdymą.

Tvora susiaurino kelią

Tokia teismo nutartis papiktino principingo savavaliautojų įvertinimo laukusius kelių gretimų namų gyventojus, kurie dėl kaimynų tvoros sunkiai patenka į savo kiemus.

„Advokatė teismą paprasčiausiai apgavo. Per tą laikotarpį, kurį bendrijos pirmininkas esą buvo išvykęs į užsienį, aš su juo ne kartą mačiausi ir kalbėjausi Palangoje“, – pasakojo gretimo namo bendrijos pirmininkas Jonas Pivoris.

Anot jo, padedant antstolei ir teismui, pažeidėjai vilkina laiką mėgindami įteisinti savavališką statybą.

Prieš 10 metų Bangų gatvėje rekonstruotame name butus nusipirkę jų savininkai netrukus 130 metrų ilgio tvora atsiriekė bendro įvažiavimo dalį ir joje įsirengė vartais rakinamą automobilių stovėjimo aikštelę.

Kitų kelių namų gyventojams pravažiuoti liko siauras keliukas, kuriame negali prasilenkti du automobiliai. Prieš keletą metų, kai vieno šių namų kieme užsidegė trys mašinos, per siaurą įvažiavimą negalėjo patekti net ugniagesių automobiliai.

Už be leidimo valstybinėje žemėje pastatytą tvorą Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos priežiūros inspekcija beveik prieš 4 metus surašė savavališkos statybos aktą ir įpareigojo per tris mėnesius tvorą nugriauti.

Tačiau tvora liko nepajudinta iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.