Provincija įsijautė į euro laukimą: šiurpina būsto kainomis

Kas šiandien perka  būstą provincijoje? Vietiniai,  baigę mokslus ir neradę darbo didžiuosiuose miestuose jauni žmonės ir grįžtantys gyventi į gimtinę. Paprastai būsto kainos didmiesčio gyventojams ten atrodo juokingos, tačiau kartais jos šokiruoja. Suprantama, kai   namas provincijoje kainuoja tiek kiek vieno ar dviejų kambarių butas didmiestyje, tačiau  miesteliuose pasitaiko nekilnojamo turto objektų, kurie lyginasi su sostinės kainomis.

Provincijoje gausu įvairiausių namų tiek mažomis, tiek didmiesčio kainomis.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Provincijoje gausu įvairiausių namų tiek mažomis, tiek didmiesčio kainomis.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jul 6, 2014, 7:23 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:52 AM

Už apleistą namą - 600 tūkst. litų

Išsigandęs kylančių nekilnojamo turto kainų ar būsimo euro įvedimo, plungiškis Marius Verbickas kartu su savo širdies drauge nusprendė ieškoti buto arba nediduko gyvenamojo namo gimtinėje. Būsto paieškos jaunai porai užtruko keletą mėnesių, per kuriuos jaunuoliai apžiūrėjo įvairiausius namus ir butus Plungės miestelyje.

„Bevartant NT portalus ar skelbimus laikraščiuose, pastebėjau, jog būsto kainos pamažu kyla, sausio mėnesį už 3 kambarių butą daugiabutyje Plungėje prašyta 65 tūkst. litų, o balandžio mėnesį kaina už tokį patį butą pakilo 10 tūkst. litų, šiandien toks butas tame pačiame daugiabutyje kainuoja dar brangiau – 100 tūkst. litų.  Dėl kainų augimo ir nusprendėme suskubti ir ieškoti būsto“, – prisiminė M.Verbickas.

Besižvalgydamas į gyvenamuosius namus, laikraščio skelbime vaikinas rado dviaukštį mūrinį namą, kurio antrasis aukštas buvo parduodamas už 250 tūkst. litų, tačiau būsto vidus buvo gana apleistas, jam reikėjo kapitalinio remonto. „Ta pati mūrinio namo savininkė man pasiūlė kitą namą, kurį įkainojo net 600 tūkst. litų. Apimtas smalsumo nuvažiavau apžiūrėti brangiojo būsto, tačiau jį išvydęs vos neprapliupau juokais: parduodamas objektas atrodė kaip namas vaiduoklis. Pastato kiemas buvo visas apžėlęs aukštomis žolėmis, išpuvusiais langų rėmais, net keliuko į namą nebuvo“, – pasakojo plungiškis.

Įvedus eurą tikisi parduoti brangiau

Namo savininkė paklausta kodėl taip brangiai parduoda smarkiai apleistą būstą, Mariui paaiškino, jog dabartinė kaina yra nedidelė, nes kitais metais, kai bus pakeista valiuta, ji už parduodamą namą gaus 600 tūkst.  eurų.

Galiausiai pora įsigijo  trijų kambarių butą už 75 tūkst. litų, viename Plungės daugiabučių.

„Paprastai žmonės neskuba parduoti ar pirkti nei greičiau, nei lėčiau, sprendimus priima savalaikiu metu, supranta, kad kainoms ir esančiai nekilnojamo turto pasiūlai euras įtakos iš esmės nedaro. Tam ir esame mes, NT specialistai, kad paaiškintumėme, kokia yra dabartinės rinkos padėtis ir patartume, kaip geriausiai elgtis vienu ar kitu atveju“,- apie NT pirkėjų ir pardavėjų lūkesčius ir baimes dėl artėjančio euro įvedimo, sakė „Ober Haus“ būsto departamento vadovas Andrius Šapoka

NT portaluose - kainos neatitinkančios realybės

Besižvalgant nekilnojamo turto portaluose, svarbu pastebėti, jog gyvenamųjų namų kainos svyruoja gana drastiškai. Pavyzdžiui, Ukmergėje galima įsigyti nediduką,namą su daline apdaila vos už 27 tūkst. litų, o  erdvų mūrinį namą net už 700 tūkst. litų. Ieškodami gyvenamojo namo kitame Lietuvos kampelyje - Biržų mieste, pastebėsite panašius kainų svyravimas nuo nedidelio seno būsto už 45 tūkst. litų  iki erdvaus naujos statybos namo už 700 tūkst. litų .

„Gyvenamieji namai savo kainomis besilyginantys su didmiesčių kainomis provincijoje yra retenybė. Reikia suprasti, jog konkretaus pardavėjo prašoma kaina už būstą yra jo asmeninis lūkestis, bet nebūtinai atitinkanti nekilnojamo turto padėties tendencijas tam tikroje gyvenvietėje“, – dėstė A.Šapoka.

Pašnekovo teigimu, ieškant konkretaus būsto nekilnojamo turto portaluose, reikia įsidėmėti, jog didžioji dalis parduodamų objektų yra pervertinti, bandomi parduoti už didesnę nei rinkos kainą, todėl naršant tokiuose portaluose, gali susidaryti klaidingas įspūdis dėl vyraujančių kainų.

Būsto kaina priklauso nuo eilės kriterijų

Lyginant drastiškus būsto kainų svyravimus, iškyla klausimas nuo ko gi iš tikrųjų priklauso nekilnojamo turto kaina. „Ober Haus“ atstovo teigimu, nekilnojamojo turto kaina priklauso nuo daugybės kriterijų, vienas svarbiausių iš jų yra konkurencinė aplinka, t.y., už kokią kainą parduodami kiti panašūs nekilnojamo turto objektai. Taip pat kainą sąlygoja, kurioje vietoje stovi būstas, ar jis mieste, užmiestyje ar provincijoje.

Be to, vertinant norimą parduoti nekilnojamą turtą, svarbu atsižvelgti į įrengimo lygį, išplanavimo racionalumą, statybos kokybę, eksploatacijos kaštus, kaimynystę, socialinę infrastruktūrą ir kitus kriterijus. „Aukšta būsto kaina yra tokia, kuri yra didesnė nei kiti panašūs parduodami objektai, įvertinus visus nekilnojamo turto vertę lemiančius kriterijus“ , - teigė A. Šapoka.

Būsto kainos skirtinguose Lietuvos kampeliuose skiriasi drastiškai

Kompanijos „Ober Haus“ rinkos tyrimų duomenimis, darytais gegužės mėnesį, įsigyti naujos statybos namą (150 kv.m – 200 kv.m) su daline apdaila centre prestižiniuose rajonuose galima nuo 900 000 iki 1 500 000 Lt, senos statybos įrengtus namus nuo 800 000 iki 2 000 000 Lt.

Tuo tarpu gyvenamuosiuose rajonuose kainos mažesnės: naujos statybų namų kainos svyruoja nuo 600 000 iki 1 000 000 Lt, senos statybos namus galima įsigyti nuo 500 000 iki 1 100 000 lt. Mažiausios kainos yra Vilniaus priemiesčiuose: už naują namą prašoma nuo 340 000 iki 550 000 Lt, už senos statybos būstą nuo 280 000 iki 650 000 Lt.

Gyvenamųjų namų kainos palyginus su sostine, kur kas mažesnės Kaune, čia naujos statybos namas centre arba prestižiniame rajone kainuoja nuo 480 000 iki 1 000 000 Lt, senos statybos namai parduodami nuo 450 000 iki 1 200 000 Lt. Gyvenamuosiuose rajonuose naujos statybos namą galima įsigyti nuo 320 000 iki 650 000 Lt, senos – nuo 300 000 iki 700 000 Lt. Kauno priemiesčiuose naujos statybos namo kainos svyruoja nuo 240 000 iki 450 000 lt, senos statybos – nuo 230 000 iki 550 000 Lt.

Tuo tarpu, ieškant gyvenamojo namo mažuosiuose miestuose ir miesteliuose, įrengtą ir paruoštą gyventi naujos statybos namą galima įsigyti nuo 280 000 iki 300 000 Lt, o senos nuo kelių dešimčių tūkstančių litų.

Sekite mūsų  "Facebook" ! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.