Verslininkas prabangius namus statėsi daugiaaukščio sąskaita

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija vykdydama projektą „Būstas be mokesčių“ atliko vienos statybų bendrovės patikrinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2014, 3:38 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:57 AM

Nustatyta, kad statydama septynių aukštų daugiabutį Vilniuje bendrovė drauge statė ir rengė akcininkui priklausančius privačius namus Kauno bei Klaipėdos rajonuose.

Iš statomo daugiabučio į verslininko namus „iškeliavo“ stoglangiai, metaliniai vartai, sraigtiniai laiptai, garo pirtys, šildymo sistemos katilai, baseinams pritaikytos vandens sistemos ir įvairios kitos gėrybės, padidinusios septynaukščio savikainą 3 mln. litų.

Pasak Mokesčių inspekcijos specialistų, tenkindama privačius akcininko poreikius bendrovė valstybės biudžetui nesumokėjo beveik 1 mln. 300 tūkst. litų įvairių mokesčių.

Atliekant uždarosios akcinės bendrovės patikrinimą paaiškėjo, kad statant daugiaaukštį Vilniuje statybos darbų eiga statybos žurnaluose buvo nefiksuojama, todėl teko patikrinti 2 darbus atlikusias rangovų ir 15 subrangovų įmonių.

Patikrinimo metu nustatyta, kad įforminant darbus nurašyta ne tik jau išvardyta įranga, bet ir pagal individualius užsakymus pagamintos durys, sieninės spintos, grindų danga, į sąmatą įskaičiuotas net ir vandens gręžinys, kurio daugiaaukščiui tikrai nereikėjo, nes buvo įvestas miesto vandentiekis.

Surinkus priešpriešinę informaciją dėl atliktų darbų tikrumo, daugumos juos atlikusių įmonių vadovai patvirtino, kad dalis darbų atlikti ne Vilniuje, bet bendrovės akcininkui nuosavybės teise priklausančiuose namuose.

„Įpusėjus mokestiniam patikrinimui, siekdamas pateisinti savo veiksmus uždarosios akcinės bendrovės akcininkas pateikė mokesčių administratoriui jungtinės veiklos sutartį. Bet pristatytos mokesčių inspekcijai buhalterinės pažymos, kurios buvo sudarytos po pustrečių metų nuo tariamos sutarties pasirašymo, bei patikrinimo metu įforminti sprendimai ar ūkinių operacijų turinį koreguojantys dokumentai įvertinti kaip gynybinė pozicija, bandant užmaskuoti buvusius faktus bei aplinkybes,“ – komentuodama patikrinimo aktą aiškina projekto „Būstas be mokesčių“ vadovė, Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vaimira Jakienė.

Išsamiai patikrinusi bendrovės ir su ja susijusių rangovų bei subrangovų dokumentus ir atliktus darbus, Mokesčių inspekcija konstatavo, kad bendrovė, siekdama suteikti naudos akcininkui, neatlygintinai atliko jam priklausančių individualių namų statybos ir aplinkos tvarkymo darbus, o šių darbų bei juose panaudotų medžiagų vertę priskyrė ir nurašė daugiabučiui Vilniuje.

Neteisėtai padidinusi šio pastato savikainą bendrovė išvengė 600 tūkst. litų PVM ir apie 100 tūkst. litų pelno mokesčio. Be to, bendrovė privalės sumokėti beveik 500 tūkst. litų gyventojų pajamų mokesčio, nes patirtos išlaidos įsigyjant prekes ir paslaugas individualių namų statybai laikomos pajamomis natūra ir yra susijusios su privačių poreikių tenkinimu.

Kadangi bendrovės akcininkas vis dar vengia įregistruoti jam nuosavybės teise priklausančius namus Kauno bei Klaipėdos rajonuose, mokesčių inspektoriai įtaria, kad tokiu būdu jis mėgina išvengti nekilnojamojo turto mokesčio.

Vykdydama projektą „Būstas be mokesčių“ Mokesčių inspekcija jau atliko 33 statybos bendrovių mokestinius tyrimus bei 171 operatyvų patikrinimą. Šiuo metu mokestiniai patikrinimai atliekami dar 5 bendrovėse. Kontrolės veiksmų metu nustatyta beveik 4 mln. litų neapskaitytų pajamų, pelno mokesčio bazė padidinta daugiau kaip 25 mln. litų, papildomai priskaičiuota per 7 mln. litų mokėtinų mokesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.