Kerštas kaimynui - namas, kuris užstoja jam vaizdus pro langus

Parodyti panieką nemėgstamam giminaičiui ar kaimynui galima ir neįprastu būdu – pastatyti namą, kuris užstotų jiems vaizdus pro langus arba užtvertų kelius. Amerikoje tokie pagiežos namai statomi jau kelis šimtmečius. Tuo tarpu mūsų šalyje tyčia pastatyti ką nors bjauraus ir paerzinti aplinkinius vengiama. Tačiau bandymų pasipelnyti iš griuvenų – per akis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-16 15:47, atnaujinta 2018-02-11 22:43

Keisti arba netinkamoje vietoje pastatyti namai Jungtinėse Amerikos Valstijose statomi siekiant suerzinti kaimynus, užstoti jiems vaizdus pro langus arba užtverti kelius.

„Tokie pastatai greičiausiai nesulauktų daug dėmesio, jeigu atrodytų kaip normalūs namai.

Tačiau pagiežos namai dažniausiai atrodo keistai, nes būna pastatyti ankštuose žemės sklypuose“, – rašė „The Washington Post“ apžvalgininkas Johnas Kelly.

1716 metais Masačusetse pastatytas senasis pagiežos namas yra vienas seniausių tokios paskirties pastatų.

Jis stovėjo Marblhedo mieste, rašo „Business Insider“.

Niekas tiksliai nežino jo atsiradimo istorijos, bet viena legendų byloja, kad tokį būstą pastatė du vienas kito nekentę broliai, kurie užėmė skirtingus namo galus. Šis namas vis dar tebestovi.

1882 metais Aukštutiniame Istsaide (Manhatane, Niujorke) buvo pastatytas Ričardsono pagiežos namas.

Teigiama, kad 1,5 metro pločio namą pastatė žmogus, kuriam nepavyko įsigyti kaimyninio sklypo. Ankštame pastate buvo įrengti 8 apartamentai. Jis buvo nugriautas 1915 metais.

1806 metais Fipsburge (Meino valstija) išdygo Thomo McCobbo namas.

Th.McCobbas pamanė, kad jo motina ketina jį palikti be palikimo, ir nusprendė pastatyti namą, kuris mestų šešėlį ant jos būsto.

Vėliau namas buvo perkeltas į Rokportą, kuriame tebestovi.

1814 metais Frederike (Merilando valstija) Johnas Tyleris sužinojo, kad per jo sklypą savivaldybė ketina nutiesti kelią. Daktaras pasistatė namą ir sujaukė valdžios planus.

Dabar šiame pastate įsikūręs viešbutis.

Liesas namas Bostone yra pats siauriausias visame mieste.

Nors jo atsiradimo priežastys nežinomos, viena legendų byloja, kad jį pastatė iš kariuomenės grįžęs žmogus.

Išvydęs, kad jo brolis abiejų paveldėtame sklype pasistatė būstą, nuskriaustasis nusprendė pastatyti tokį, kuris užstotų vaizdą pro langus.

XIX amžiuje Friporte, Niujorke, vienas žemės supirkėjas pastatė namą trikampiame sklype, taip protestuodamas prieš miesto planuotojus, kurie pasiūlė kvadratinį gatvių išdėstymą. Šis namas tebestovi.

Francisas O’Reilly pastatė pagiežos namą 1908 metais Vakarų Kembridže (Masačusetso valstija) po to, kai jo kaimynas atsisakė nupirkti sklypą.

Vos 28,6 kvadratinio metro ploto ir tik 2,4 metro pločio pastatas iki šiol traukia aplinkinių akis.

Vos dviejų metrų pločio pastatas Aleksandrijoje (Virdžinijos valstija) iškilo 1830 metais.

Kaip rašė dienraštis „The New York Times“, juo vieno kaimyninių pastatų savininkas užtvėrė skersgatvį, siekdamas sustabdyti arklių tempiamų vežimų ir dykinėtojų eismą.

Skersgatvį užtvėręs namas buvo pastatytas tarp dviejų namų.

Kaip kalbama Long Biče, Kalifornijoje, Newtonas Rummondsas už 100 dolerių skolą perėmė menkutį sklypą. Visi kaimynai juokėsi, kad iš jo nebus jokios naudos. Tačiau vyras sugebėjo jame pastatyti namą, nors sunku įsivaizduoti, kaip jis ten išsiteko, nors tėra vos 3 metrų pločio.

Ne visi pagiežos namai susiję su kaimynų kivirčais.

2013 metais pelno nesiekianti organizacija „Planting Peace“ nupirko namą kitoje gatvės, kurioje stovi Vesterboro baptistų bažnyčia, pusėje.

Pastarosios bažnyčios bendruomenė garsėja neapykanta gėjams. Namas buvo nudažytas vaivorykštės spalvomis. Dabar jame veikia aukų rinkimo centras.

Lietuviai laikosi įsikibę griuvenų

Laimūnas Rožukas – verslininkas, kuris už pietiniam sostinės aplinkkeliui kliudžiusį namą siekė gauti žemės sklypą. Kelininkai kliūtį apėjo, o trobos savininkui liko tik tvora ir rūpesčių kalnas.

Prieš keletą metų L.Rožukui neįtiko turto vertintojų nustatyta namo kaina – 73 tūkst. litų. Jis sakė, kad už jį galėjo gauti pusę milijono litų. Verslininkas rengė protesto akcijas, bet jam teko susitaikyti su pralaimėjimu.

Dar daugiau nekilnojamojo turto - mūsų „Facebook“ paskyroje!

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.