Benamių landyne tapęs apleistas pastatas išpirks Kauno gėdą

Sužibo viltis atsikratyti dar vieno daugybę metų gąsdinusio apleisto pastato visai netoli miesto centro – pirkėjas nusitaikė į didžiulį žemės sklypą su statiniais greta alaus daryklos Kaunakiemio gatvėje, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jul 29, 2014, 10:09 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:53 PM

Įžengus į šią teritoriją galima pamanyti, kad atsidūrei siaubo juostos filmavimo aikštelėje – mėtosi tuščios kabelių ritės, gelžbetonio blokai, krūvos šiukšlių ir kitokio šlamšto. Visa tai supa jau gerokai ūgtelėję medžiai. Kai jie numeta lapus, vaizdas būna dar baisesnis.

Daugiau kaip prieš du dešimtmečius iškilusiuose statiniuose turėjo įsikurti farmacijos įmonė, tačiau darbai liko nebaigti. Prieš šešerius metus bendrovė „Sanitas“ gamyklą iškėlė į miesto pakraštį, o kiek anksčiau tiek naudojamus, tiek apleistus statinius pardavė už 20 mln. litų.

Dalis teritorijos išnuomota dažasvydžio pramogas rengiančiai bendrovei, o vieną nedidelę patalpą benamiai pavertė būstu, tinkamu gyventi net žiemą.

Investuotojai atsitraukė

Viltis sutvarkyti šią miesto dalį pirmą kartą sužibo 2006–2007 metais – tąkart architektas Algimantas Kančas bendrovės „InReal“ užsakymu buvo parengęs projektą statyti gyvenamuosius namus ir biurų pastatus.

„Turėjome net leidimus statybai, tačiau labai greitai situacija rinkoje smarkiai pasikeitė, ir projekto teko atsisakyti“, – pasakojo A.Kančas.

Vėliau visas nekilnojamasis turtas – gamybos cechai, administracinis pastatas, sandėliai ir pagalbiniai statiniai su 2,8 hektaro ploto žemės sklypu nuomos teise atiteko bendrovei „Laikinosios sostinės projektai“, kuri netrukus bankrutavo.

Saisto pasiekti susitarimai

Prieš dvejus metus bendrovė Bankroto administravimo grupė paskelbė viso komplekso varžytynes ir už parduodamą turtą nustatė pradinę 13,5 mln. litų kainą.

Netrukus pirkėjas atsirado, tačiau vėliau savo ketinimų atsisakė. Kreditoriai nusprendė ieškoti kito pirkėjo, ir visai neseniai galimybe investuoti susidomėjo kita bendrovė.

Pasak Bankroto administravimo grupės įgaliotojo atstovo Arūno Gedeikio, su galimu pirkėju sudaryta išankstinė sutartis, kuri neleidžia skelbti duomenų apie parduodamą turtą. Bendrovės atstovas tik prasitarė, kad šiuo metu kaina yra mažesnė už pradinę.

„Tikimybę sudaryti sandorį vertinu maždaug 90 procentų, o tai gali įvykti jau rugpjūčio mėnesį“, – optimistiškai kalbėjo A.Gedeikis.

Jis paneigė, kad pirkėjas yra alaus darykla „Volfas Engelman“, kuri norėtų praplėsti turimą žemės sklypą ir įrengti papildomus sandėlius.

Kvapai gyventojams nepatiktų

Architektas A.Kančas mano, kad iš pradžių didžiąją dalį senųjų pastatų reikėtų nugriauti.

„Galbūt kai kuriuos statinius dar būtų galima pritaikyti loftams“, – svarstė A.Kančas.

Jo nuomone, didžiausia kliūtis statyti gyvenamąjį būstą yra nuo alaus daryklos be paliovos sklindantys kvapai, kurie daugeliui žmonių gali nepatikti. Aludariai turėtų pasirūpinti patikimesniais filtrais.

Vis dar neaišku, koks likimas laukia visai greta pradėto statyti naujojo Stoties turgaus pastato. Jis taip pat porą dešimtmečių stovi apleistas.

Kauno savivaldybė daugybę metų nesėkmingai mėgina parduoti jai priklausantį 51 proc. Stoties turgaus akcijų paketą. Svarstoma galimybė šį statinį Šiaulių gatvėje parduoti atskirai – tuomet jo vietoje galėtų iškilti prekybos centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.