Vilnietė niršta: per pusmetį nuomos kainą padidino du kartus

Kuo arčiau mokslo metai, tuo didesnis galvos skausmas žmonėms, kurie nori išsinuomoti būstą arba persikelti gyventi į kitą. Miestus užplūdę studentai vasaros pabaigoje paveikia būsto nuomos kainas. Tačiau šią vasarą ryškėja ir kitos tendencijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Aug 1, 2014, 6:01 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:19 PM

Savininkai butus nori išnuomoti brangiau nei pernai, o nuomininkai skundžiasi pasiūlos trūkumu ir tuo, kad nuomos pasiūlymai akimirksniu graibstomi. Net ir prastos būklės butų.

Per pusmetį kainą didino du kartus

Jau dvejus metus Vilniuje, Šiaurės miestelyje, butą nuomojanti Monika (pavardė redakcijai žinoma. – Aut. past.) skundžiasi, kad buto šeimininkas jau du kartus per pastarąjį pusmetį padidino nuomos kainą.

Iš pradžių vieno kambario bute gyvenanti mergina už nuomą mokėjo 900 litų, tačiau šeimininkas pasakė, kad teks už būstą pakloti daugiau.

„Kaip ir kiekvieną mėnesį, su šeimininku susitikome peržiūrėti mokesčių. Jis atsidaręs kompiuterį ėmė rodyti butų skelbimus tame pačiame rajone. Kainos buvo didesnės, nei moku aš. Be žodžių supratau, kur link jis suka.

Padaręs tokį įvadą savininkas pasakė, kad kitą mėnesį reikės mokėti daugiau“, – pasakoja 28 metų Monika.

Tada merginai nuomos kaina pakilo 50 litų.

Po antro susitikimo – dar 150 litų

Po poros mėnesių susitikimas su šeimininku Moniką dar labiau nuliūdino. Šį kartą vyras pareiškė, kad nuoma kyla iki 1100 litų.

„Tą kartą savininkas man pyktelėjęs rėžė, kad iš jo draugai juokiasi. Esą butą jis nuomoja beveik veltui,  „už gražias merginos akis“.

Mintyse jau dėliojau mėnesio finansus ir ieškojau, ko turėsiu atsisakyti dar 50 litų skyrusi nuomai. Bet savininkas pasirodė greitesnis ir pasakė, kad nuoma kyla ne 50, o 150 litų. Esą tiek visi butai aplinkui verti, todėl jis šį kartą nežada nusileisti.

Jei man tokia kaina netinka, galiu pasieškoti ko nors kito“, – tikino mergina.

Vienai išlaikyti būstą – sunku

Monika nuomojamame bute gyvena viena, todėl 200 litų viršaus jai pasirodė gerokai per daug. Tačiau atsisėdusi ir ramiai pagalvojusi mergina suprato, kad net ir tokią kainą jai mokėti daug labiau apsimoka, nei kraustytis kitur.

Šis butas Monikai labai palankioje vietoje: šalia darbas, rusų kalbos kursus mergina lanko netoliese. Deginti benzino jai nereikia, o ir leisti pinigų mėnesiniam autobuso bilietui netenka. Todėl ji nutarė kol kas likti bute.

Mergina bandė ieškoti panašaus tipo vieno kambario butų Šiaurės miestelyje, tačiau pasiūla nedidelė, o ir kainos jos nepradžiugino – visų butų tame rajone nuoma viršijo 1000 litų.

„Iki šiol suku galvą, kaip man pasielgti. Kraustytis kitur nesinori: darbas šalia, mokslai taip pat. Tektų pirkti automobilį arba autobuso bilietą, tie 200 litų čia ir ištirptų“, – skundėsi mergina.

Monika buvo pasirašiusi nuomos sutartį su šeimininku metams, joje nebuvo numatyta būsto kainos kaita. Tačiau sutartis baigiasi, ir kainą didinti šeimininkas turi teisę.

Šeimininko noras – pagrįstas

Nekilnojamojo turto agentūros „Reon“ brokerės Eglės Kazlauskaitės nenustebino šeimininko noras padidinti kainą, nes mergina ir taip mokėjo mažiau nei kiti tame rajone.

„Šiaurės miestelyje vidutinė tokio buto nuomos kaina – 1050 – 1100 litų, tad toks savininko noras labai normalus. Žinoma, jei sutartis buvo pasirašyta metams ar dvejiems ir savininkas savavališkai padidino kainą, tai jau blogai.

Tačiau žvelgiant į kainas tame rajone, 1100 litų labai normali kaina“, – teigia NT brokerė.

Pasak E.Kazlauskaitės, nuomos pabrangimą galėjo nulemti ir euro įvedimo nuotaikos.

„Prieš euro įvedimą žmonės ima kurti savo istoriją. Kai kurie mano, kad dėl to reikia didinti kainas, kiti įsitikinę, kad įvedus eurą jos didės, tačiau mes visada sakome, kad kainos gerokai nesikeis. Bus svyravimų, tačiau jų visada būna“, – teigia E.Kazlauskaitė.

Kainos neatitinka nuomininkų galimybių

Nepaisant tikslios vietos mieste, įrengimo, statybos metų, šildymo tipo ir kt., šiuo metu nekilnojamojo turto skelbimuose publikuojamos vidutinės nuomos kainos Vilniuje siekia apie 800–900 Lt per mėnesį už vieno kambario butą, 1100–1300 tūkst. Lt per mėnesį už dviejų kambarių butą.

Šios vidutinės kainos ne visai atitinka nuomininkų galimybes. Aruodas.lt atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad dauguma norinčiųjų nuomotis būstą Vilniuje šiuo metu gali skirti iki 750 Lt arba iki 500 litų sumą (po 29 proc.) asmeninių mėnesio pajamų. Daugiau nei 750 litų per mėnesį nuomos mokesčiui galėtų išleisti tik šiek tiek daugiau nei dešimtadalis respondentų.

Paklausesni šiuolaikiški butai

Nekilnojamojo turto agentūros „Reon“ brokerės E.Kazlauskaitės teigimu, pirmąjį šių metų pusmetį paklausiausi buvo butai, kurių kaina siekė 900–1200 Lt per mėnesį, nors studentai žvalgėsi į pigesnius variantus, o užsieniečiai galėjo išsinuomoti ir iki 8000 Lt per mėnesį kainuojantį būstą.

Brokerė pastebi, kad vis daugiau žmonių ieško šiuolaikiškai įrengtų butų su baldais ir visa buitine technika, o kainoms perkopus 1200 litų per mėnesį ribą, reikalaujama asmeninių automobilių stovėjimo vietų.

Portale Aruodas.lt publikuojamų skelbimų statistika rodo, kad per pastaruosius metus nuomos kainos sostinėje labiausiai kito pirmąjį ir antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu. Palyginti praėjusių metų liepos mėnesį su šių metų liepa, vidutinė skelbimuose siūloma butų nuomos kaina Vilniuje išaugo maždaug 9 procentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.