Studentams reikėtų suklusti: jiems tinkami būstai šluojami

Nors nuomos kainos rinkoje pastaruoju metu kilo, specialistai prognozuoja, kad jos artimiausiu metu nustos augti.

Greičiausiai yra išgraibstomi studentiški butai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Greičiausiai yra išgraibstomi studentiški butai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktoras Jasaitis

Aug 7, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:06 PM

„Jau dabar pasiekta riba, kai mokėti bankui paskolą ir įsigyti nuosavą būstą yra pigiau, nei nuomotis iš kitų, o asmenys, investavę pinigus į nekilnojamąjį turtą, artimiausiu metu į rinką paleis naujų butų, skirtų nuomotis“, – įžvalgomis dalijosi projekto Domoplius.lt vadovas Evaldas Narbuntovičius.

Populiaraus būsto skelbimų portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė teigia, kad per metus vidutinė skelbimuose siūloma butų nuomos kaina Vilniuje išaugo apie 9 proc., Kaune – apie 14 proc., o Klaipėdoje – net apie 17 proc.

Pigesni butai išgraibstomi akimirksniui

Nors kainos didėja, butų nuomos skelbimai portaluose neužsibūna.

„Būna atvejų, kai pakanka vos dienos, kad, paskelbus apie nuomojamą būstą, būtų surasti nuomininkai“, – teigia V.Steponavičiūtė.

E.Narbuntovičius pažymi, kad greičiausiai išgraibstomi studentiški butai, kurių nuomos kaina mėnesiui siekia iki 700 litų. Tačiau tokių butų pasiūla yra labai maža ir jie būna išnuomojami akimirksniui.

Mažą studentiškų būtų pasiūlą patvirtina ir portalo Aruodas.lt duomenys apie vidutinę skelbimuose nurodomą buto nuomos kainą. Vilniuje ji siekia apie 800–900 Lt/mėn. už vieno kambario butą, 1100–1300 Lt/mėn. – už dviejų kambarių butą, Kaune vieno kambario butų vidutinė nuomos kaina siekia apie 600 Lt/mėn., dviejų kambarių – apie 800–1000 Lt/mėn., Klaipėdoje vidutinė siūloma vieno kambario buto nuomos kaina skelbimuose siekia apie 600–800 Lt/mėn., dviejų kambarių – 1000–1100 Lt/mėn.

Butų pardavimo rinkos stadija – laukimo

Portalo Domo.plius.lt vadovo nuomone, butų rinka nusistovi ir tampa laukimo stadija. „Nuo vasaros pradžios, senos statybos butų pardavimas mažėja, to priežastis – didesni pardavėjų lūkesčiai.

Būsto savininkai nori parduoti už brangesnę nei rinkos kainą, bet pirkėjai jau gavo pamoką ir yra nelinkę permokėti. Prie to prisideda ir bankai, griesčiau vertindami sandorį ir atidžiau atrinkdami, kam suteikti paskolą“, – teigė E.Narbuntovičius.

Remiantis Aruodas.lt pateiktais duomenimis, vidutinė parduodamų butų kaina Vilniuje šių metų liepą siekė apie 5100 Lt/kv.m, Kaune – apie 2700 Lt/kv.m, Klaipėdoje – apie 3500 Lt/kv.m.

„Po naujų metų, kovo balandžio mėnesiais kainos turėtų mažėti, nes žmonių lūkesčiai dėl kainų augimo po euro įvedimo nepasiteisins. Netiesiogiai eurą mes jau turime 12 metų, tad valiutos pakeitimas didelių pokyčių rinki neturės“, – prognozuoja E.Narbuntovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.