Renovacijos investicijų planuose numatytos kainos gali mažėti

Naujas šildymo sezonas – nauji rūpesčiai dėl būsimų šildymo sąskaitų. Kurie apie tai susimąstė anksčiau, tikriausiai suskubo ruoštis žiemai ir šiuo metu yra įsitraukę į renovacijos darbų procesus. Dabar kaip tik yra prasidėjęs antrasis daugiabučių renovacijos etapas.

Vien dėl renovavimo darbų sudėties gali susidaryti dar 20 proc. kainų skirtumas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vien dėl renovavimo darbų sudėties gali susidaryti dar 20 proc. kainų skirtumas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2014, 11:39 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 11:41 PM

Gyventojai jau turi balsuoti dėl investicijų planų patvirtinimo. Vis tik, daugelis nerimauja, ar numatytos išlaidos tikrai atsipirks? Susirūpinusieji dėl didelių išlaidų numatytų investicijų planuose gali nurimti, nes juose paskaičiuota kaina yra rekomendacinio pobūdžio, o realybėje dažnai būna mažesnė.

Kiek kainuos vieno ar kito namo renovacija sprendžiama individualiai, tad tvirtinant investicijų planus, kainos gerokai sumažėja. Sudarant investicijų planą įvertinamos visos įmanomos išlaidos namo atnaujinimui, bet tai nereiškia, kad praktikoje visos jos bus reikalingos. Svarbu pažymėti, kad investicijų projektų rengėjai rangos darbų kainas skaičiuoja pagal UAB „Sistela“ specialiai daugiabučių atnaujinimui parengtą kainyną, kuriame pateikiamos visos galimos modernizacijos išlaidos. Vis tik, pagal UAB „Sistela“ numatytos išlaidos yra daugiau teoriniame lygmenyje, o praktiškai kainos gali skirtis. Kiekvienas renovuojamas namas yra individualus, tad reikia atsižvelgti į daug atskirų aspektų. UAB „Sistelos“ kainynas yra kaip rekomendacija, kiek rinkoje galėtų kainuoti vieni ar kiti darbai, pagal skaičiuojamąją kainą, pagal tam tikrą darbų sudėtį. „Kainyne pagal statybos skaičiuojamosios kainos nustatymo principus yra numatyta visos tiesioginės išlaidos, įskaitant statybos, statybvietės išlaidas, netiesioginės išlaidos, kurios apima pridėtines išlaidas ir pelną – visa tai yra atliekama pagrindžiant normatyvinėmis sąnaudomis bei atitinkamo laikotarpio kainom, t.y. visos teoriškai galimos patirti išlaidos.

Pastarosios apima ir darbų organizavimo išlaidos, su tiekimu, darbų sauga, ryšiais, darbininkų aprūpinimu susiję, išlaidos“, – pasakojo UAB „Sistela“ generalinis direktorius Albinas Vaitkevičius.

Pasak A. Vaitkevičiaus, yra daug atskirų galimybių sutaupyti.

„Į kainą yra įskaičiuotos visos teoriškai galimos patirti išlaidos. Medžiagų kainos atitinka mažmeninį kainų lygį, praktiškai vos ne didžiąją dalį medžiagų rinkoje tikrai galima nupirkti pasinaudojant akcijomis, prekybininkų taikomomis nuolaidomis, kurios kartais siekia 25-30 proc. Jei rangovas yra pakankamai kompetentingas ir gerai atlieka savo darbą, jis medžiagas gali nupirkti žymiai pigiau – tai vienas iš nemažų rezervų, kur galima sutaupyti.

Taip pat ir darbų organizavimo klausimai, jei jis dirba su keliais renovuojamais pastatais, jam žymiai paprasčiau išspręsti organizacinius klausimus. Lyginant su mūsų kainynu, rezervų, kur sutaupyti, kaip gauti mažesnę kainą – tikrai yra.

Be to, vien dėl darbų sudėties skirtumo gali susidaryti dar 20 proc. kainų skirtumas. Kaina labai priklauso nuo to, kaip bus pritaikytas mūsų kainynas, analizuojant darbų sudėtį ar jį pritaikys „aklai“, tik perskaičius pavadinimą.

Tokiu būdu galima įvelti klaidų, kai kuriuos darbus sudubliuoti, pavyzdžiui, palangių atnaujinimą įtraukti ir prie fasado tvarkymo, ir prie langų dėjimo darbų ir pan. Skirtumai tarp skaičiuojamosios kainos mūsų kainyne ir pirkimų metu priimtų ar pasiūlytų kainų tikrai gali siekti 20–25 proc., tuo pačiu užtikrinant tą pačią kokybę“, – patikino A. Vaitkevičius.

Investicijų plano rengėjas turi pagrįsti savo skaičiavimus, darbų įkainius, o dažniausiai naudojasi „Sistelos“ kainynu, kuris tikslinamas du kartus per metus. Pasak BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjo Edvardo Petrausko, investicijų planų rengėjams neprivalu vadovautis „Sistelos“ sustambintomis kainomis, bet plane turi pagrįsti kuo vadovavosi rengdami planą.

„Rengėjas pateiktas kainas gali motyvuoti įvairiai, nebūtina rinktis vieną kainyną. Kai „aklai“ naudojasi „Sistelos“ kainynu, pasitaiko, kad dubliuojasi kai kurių darbų priemonės, nes sustambinti tam tikro darbo įkainiai apima net kelis smulkesnius darbelius, jie gali pasikartoti. Investicijų plano rengėjas turi numatyti ir įvertinti būsimus stambius darbus ir į juos įeinančius smulkesnius. Negalima „aklai“ rašyti vieno įkainio“, – teigė E. Petrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.