Skandalingoji pora namą Kauno senamiestyje iškeitė į dvarą kaime

Dar neseniai viešai vienas kitą purvais drabstę garsieji meškų dresuotojai Agnė ir Mykolas Zobovai galop spjovė į nesantaiką, įsigijo dvarą su žemėmis Rokiškio rajone, atsivežė čia savo meškas ir meiliai glaustydamiesi vaikšto po didžiulę teritoriją. Sutuoktinių vizijose šie laukai jau pavirtę kraują stingdančiu žvėrių safariu.

Daugiau nuotraukų (1)

Vijolė Kasinskienė, panskliautas.lt

Nov 18, 2014, 11:14 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:49 AM

Rokiškyje riaumoja meškos

Jeigu kas nors dabar vaikščiotų po Rokiškio rajono laukus netoli Aleksandravėlės ir išgirstų meškų riaumojimą, tegul žino – klausa neapgavusi. Čia išties riaumoja meškos.

Kauno senamiestyje esantį namą cirko artistai 34 metų Agnė ir 62 metų Mykolas Zobovai vos prieš savaitę iškeitė į medinę sodybą, 40 hektarų teritoriją, 4,5 hektaro dydžio vandens telkinį ir apleistą dvarą Kraštų kaime.

Nusistebėjus, kaipgi miestiečius suviliojo ramus kaimo gyvenimas, M.Zobovas iškart ir atkirto: „Koks dar kaimas?  Čia dvaras, o mes – dvarininkai.“

Tiesa, iš 1892 metais Juozo Tupalskio statyto dvaro dabar likusios tik sienos. Tačiau, sutuoktinių teigimu, po poros metų pastatas atgims naujam gyvenimui, o aplinkui esančioje teritorijoje, tarp medžių ir griovių, bus įspūdingas žvėrių safaris.

Safario kelionės populiarios Rytų Afrikoje, kur galima iš arti pamatyti laukinę gamtą.

Kai kur šių kelionių metu leidžiama medžioti.

Laisvė pumoms, tigrams, liūtams

„Viskas dabar atrodo baisiai. Tačiau aš einu ir matau, kur kas bus. Štai kairėje pusėje tupi flamingas, tiesiai prieš mus vaikšto tigras“, – ateities vizijas jau dabar regi A.Zobovienė.

Jeigu sutuoktinių planai pavyks, jie žada dar ir netoliese esančią, panašaus dydžio valstybinę žemę išsipirkti.

Iš kur sutuoktiniai gavo pinigų savo planams įvykdyti, pora nepanoro atskleisti. M.Zobovas pasako tik tiek, kad į karstą pinigų nenusineš, todėl viską ir leidžia. Prieš kurį laiką viešai buvo kalbama apie šio vyro neva paveldėtą didelį palikimą, tačiau jis apie tai mums nepasako nė žodžio.

Šeima svajoja prie vandens telkinio įkurdinti rožinius flamingus. Pasak M.Zobovo, Lietuvos žiema neturėtų būti pražūtinga šiems paukščiams, nes kitų šalių parkuose jis matė, kaip jie per sniegą vaikšto ir sulaukia pavasario. Šalia flamingų plaukios juodos ir baltos gulbės.

Meškų dresuotojai vizijose regi ne tik laisvėje vaikštančias savo meškas. Lankytojai čia regės ir murkiančius tigrus, pumas, liūtus.

Korespondentei nusistebėjus, ar visi lankytojai, pasivaikščioję safaryje, liks sveiki, cirkininkai tikina, kad žvėrys bus žmonėms nematomuose voljeruose.

„Žmogus nematys žvėries nelaisvės. Pavyzdžiui, kažkur būsiantis griovys bus kaip siena žvėriui, kitur stovės tiltas, per jį lankytojai iš viršaus galės žiūrėti į keturkojį“, – pasakoja A.Zobovienė.

Skyrybų skandalas – reklama?

Dvejus metus skyręsi, pedofilo ir barakudos apibūdinimais vienas kitą drabstę, cirkininkai pernai viešai susitaikė ir dabar tvirtina pykčius palikę toli praeityje.

„Nebeturime laiko pyktis“, – nusijuokia žmona. Akivaizdu, kad sutuoktinių meilė vėl liepsnoja: M.Zobovas savo 28 metais jaunesnę sutuoktinę apkabina, pabučiuoja, gėlių dovanoja.

Paklausti, ar nesigaili dėl viešų pykčių, moja rankomis ir atsako, kad visa tai tebuvo reklama. „Abejingų dabar mums nėra. Tie, kuriems neįdomios meškos, ateina į cirką vien mūsų pažiūrėti, kaipgi tie Zobovai atrodo. Skyrybos buvo gera reklama, todėl ir čia nebūsime ramiai“, – ramybės rokiškėnams nežada skandalistai.

Dėl metų nesirūpina

Dabar sutuoktinių įsigyta medžiais apaugusi dvaro teritorija – baluota, kur ne kur prikritę sausų šakų, kiti nudžiūvę medžiai vos laikosi, tik stipraus vėjo tetrūksta, kad šie nuvirstų. Darbo daug, tačiau energijos ir pasiryžimo veikti M.Zobovui nestinga.

Sutuoktinių planai – grandioziniai, tad kaip tuoj pensinio amžiaus ribą peržengsiantis vyras viską spės: ne tik visus žvėris, teritoriją apeiti, bet ir kur kas jaunesnę žmoną aprūpinti?

„Agne, ar tau ko nors neužtenka? Ar neaprūpinu tavęs?“ – išgirdęs klausimą, rėkia jau toliau, dvaro link nuėjusiai žmonai. Ši nieko neatsako, tik atsisukusi į vyrą koketiškai jam nusišypso.

Iš viso cirke M.Zobovas sukiojasi jau 42 metus. Būtent prieš tiek metų Kaune, tuomet dar būdamas jaunas vaikinas, medicinos mokslus kremtantis M.Zobovas susidomėjo Maskvos ledo cirku, čiuožiančiomis ant ledo meškomis. Ten padėti cirkininkams jaunuolis ėjo visą mėnesį.

Cirkui išvažiavus, M.Zobovas metė mokslus ir išvyko paskui meškas į Maskvą. Paprašęs dresuotojo priimti, ten ir pasiliko. Po ketverių metų pats Azijoje, Kazachstane, nusipirko kelis meškinus ir įkūrė Ąžuolyno meškučių cirką.

Vaikai nevengia cirko

Nuo vaikystės cirkas viliojo ir A.Zobovienę.

„Nuėjau Kaune pas Mykolą treniruotis. Ir prisitreniravau...“ – šypsosi moteris.

Sutuoktiniai neabejoja, kad cirkininkų duoną pasirinks ir jų vaikai – 15 metų Lukas ir vienuolikmetė Marija. Sūnus, vos tik apsilankęs Kraštų kaime, panoręs čia pasilikti. Tačiau tėvai griežti – pirma vaikams reikia baigti šiuos mokslo metus Kaune.

Labiausiai L.Zobovą į Rokiškio rajoną vilioja čia besiganantis jo paties ištreniruotas žirgas Žaibas. Paauglys nevengia padėti tėvams ir renginių metu – jis reguliuoja muziką, šviesas, rengia pasirodymus su ugnimi.

Cirkui neabejinga ir dresuotojų dukra – mergaitė dresuoja kates, rengia pasirodymus su lankais.

Tris meškas dovanos ūkininkui

Kaune cirkininkų vaikus prižiūri A.Zobovienės mama, ten dar liko smaugliai, keturi šunys. Joniškio rajone sutuoktiniai paliko savo tris meškas, vietinis ūkininkas suteikė 600 arų žemės žvėrims laisvai gyventi. Cirkininkai ten jas ir žada palikti.

„Negalime atimti meškų iš žmogaus, jis rūpindamasis jomis įdėjo visą savo širdį“, – tvirtina sutuoktiniai. Pasak jų, šios meškos jau aštuntus metus nesegėjo apynasrių, tad tam, kad jas pervežtų, reikėtų žvėris migdyti. Be to, 460 kilogramų sveriantis patinas mielai prisileidžia, apkabina juos prižiūrintį ūkininką.

„Mes iš šio ūkininko paimame tik meškiukus“, – apie žvėrių dalybas pasakoja cirkininkai.

Į Kraštų kaimą jie atsivežė dvi meškas – dvejų metų Vipą ir Kvinę, tris pudelius ir dar 5 kitus šunis, balandžius, kates.

Būriui gyvūnų, o ypač meškoms, rodos, reikia nemažai ėdalo. Tačiau pašnekovai sako, kad meškas užtenka pašerti vos vieną kartą per dieną. Mėsos šie žvėrys nemėgsta, ėstų ją nebent iš bado. Labiausiai meškos mėgsta jogurtą, kefyrą, duoną ir pyragus.

Nuplėšė moteriai skalpą

Nuo meškų patys cirkininkai sako niekada nėra stipriai nukentėję. Šeima neslepia, kad rudųjų žaidimai nevaikiški, todėl ne kartą tekę gydytis jų įdrėskimus, – bet tai esąs menkniekis.

Tačiau prieš penkerius metus jų cirką buvo sukrėtusi nelaimė: nežinia kokiomis aplinkybėmis į laisvę išsiveržė meška ir užpuolė jų nelegaliai įdarbintą moterį. Grumtynių su meška pasekmės buvo skaudžios – moteriai nuplėštas skalpas. Už tai vyras, jeigu A.Zobovienė gerai pamenanti, sumokėjo nukentėjusiajai 50 tūkst. litų.

Vis dėlto sutuoktiniai ir dabar įsitikinę, kad tai buvo ne meškos, o darbuotojos kaltė. Tačiau kaip viskas vyko, žinojo tik ji viena, nes daugiau liudininkų nebuvo ir teismas patikėjo jos žodžiais.

Dresuoja žaisdami

Ne kartą cirko artistams teko atremti kitų žmonių kaltinimus, esą jie kankina žvėris, laikydami juos nelaisvėje. Jau kaip maldą A. ir M.Zobovai tokiems atsako, kad šios meškos nelaisvėje ir gimė, todėl gamtoje jos neišgyventų: jas arba medžiotojas nušautų, arba jos iš bado nudvėstų.

Dažnai atsikirsti tenka ir tokiems priekaištautojams, kurie įsitikinę, kad savo gyvūnus ir žvėris pora dresuoja smurtu.

„Kiti sako, jog meškos šoka todėl, kad mes jas ant karšto metalo mokinome šokti. Kur tai girdėta? Mes esame prieš prievartą. Dresuojame savo meškas žaidimais. Kad meškiukas pakeltų koją, ją pakutename, o už tai pasakome komandą ir duodame skanesnį kąsnį. Pamatome kokį įdomesnį judesį ir paskatiname“, – aiškina M.Zobovas.

Nusipirktų dar dešimt meškų

Per beveik penkiasdešimt metų M.Zobovas tvirtina išauginęs daugiau nei šimtą meškiukų. Tik anksčiau esą auginti būdavę lengviau: mešką iš Rusijos įsigydavo vos už 49 rublius 90 kapeikų.

Dresuotojas tuomet pasiimdavo dešimt meškiukų ir iš jų vėliau pasilikdavo vieną geriausią, paklusniausią. Likusius atiduodavo į netoli Maskvos buvusią zoologijos sodo bazę.

Dabar sutuoktiniams tenka dresuoti tik tas meškas, kurias atveda jų senosios meškų poros. O tai reikalauja daugiau darbo ir prakaito, nes jau nebegali atsirinkti paklusniausių.

Jeigu tik galėtų, dresuotojai įsigytų dar mažiausiai dešimt meškų. Jos Ukrainoje nėra brangios, tačiau net oficialiai į Lietuvą įsivežti meškų jie jau negali.

Kaimynė – aktoriaus motina

Kraštų kaime tėra viena – naujųjų atvykėlių sodyba. Visi kaimynai gyvena toli. Artimiausia Zobovų kaimynė – Švilpiškio kaime, už kilometro nuo jų gyvenanti pora. Šeimininkė ten aktoriaus Ramūno Rudoko motina Virginija Šablinskienė. Mūsų korespondentai toje svetingoje sodyboje jau yra viešėję.

V.Šablinskienė sakė jau spėjusi susipažinti su naujakuriais – į svečius buvo užsukę jie patys, taip pat ir ji buvo nukulniavusi pas juos.

„Agnė ir Mykolas padarė gerą įspūdį. Malonūs, šilti, bendraujantys žmonės. Prablaškys kaimiečių vienatvę“, – džiaugėsi V.Šablinskienė.

Naujais kaimynais, kaip teigė moteris, džiaugiasi ir tolimesnių kaimų gyventojai. Senolių anūkai jau spurda, kaip nori pamatyti meškas, tačiau dar nedrįsta apsilankyti sodyboje, leidžia naujakuriams apsiprasti ir susitvarkyti.

Dėl safario kūrimo ir netoli namų kada nors pradėsiančių slankioti liūtų, tigrų ir meškų V.Šablinskienė nesuka galvos.

„Esu jau garbingo amžiaus, o jų planams įgyvendinti, manau, reikės nemažai laiko“, – svarsto pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.