Kauno centre bet kada gali nukristi 300 balkonų ir kam tai rūpi?

Daugiabučių namų priežiūros specialistai pašiurpę - Kauno centre bet kada gali nukristi arti 300 balkonų ir sugriūti apie 10 namų. Nepaisant galimų nelaimių ir tragiškų pasekmių, didžioji dauguma prastos būklės namų savininkų į specialistų perspėjimus numoja ranka ir kategoriškai atsisako remontuoti savo daugiabučius.

Pačiame Kauno centre 48 namuose yra apie 300 avarinės būklės balkonų.<br>Archyvo nuotr.
Pačiame Kauno centre 48 namuose yra apie 300 avarinės būklės balkonų.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 26, 2014, 5:49 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:48 PM

Kauno centre daugiabučius namus prižiūrinčios įmonės „Kauno centro būstas“ direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė teigė, jog Centro seniūnijoje 48 namuose yra apie 300 avarinės būklės balkonų. Juose matosi atvira laikančioji armatūra, aptrupėjęs tinkas, dalyje balkonų trūksta apsauginių tvorelių. Tokie balkonai gali bet kada nukristi.

„Situaciją išties tragiška. Jau ne vienus metus raginame gyventojus pritarti remonto darbams, tačiau daugelis į tai tik numoja ranka. Baisu ir pagalvoti, kokios pasekmės gali būti, jei kuris nors iš šių balkonų nukris. Negaudami gyventojų sutikimo tvarkyti bendrąsias namo konstrukcijas, prasčiausios būklės balkonus aptraukiame tinklu.

Tačiau ši priemonė nuo griūties neapsaugo – ji gelbsti tik nuo atskirų luitų kritimo“, - sako J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Be avarinės būklės balkonų Kauno centre apstu daugiabučių, turinčių kitų problemų. Šiuo metu 79 namuose stogai praleidžia vandenį, todėl nuolat yra užliejamos patalpos. 36 namuose fasadai stipriai aptrupėję, matosi atviri plytų plyšiai.

Specialistų teigimu, Kauno centre yra bent 10 avarinės būklės namų, kurie vieną dieną gali paprasčiausiai sugriūti. Mat šiuose namuose perdangos turi avarinės būklės požymių.

„Per 5 metus dėl remonto darbų organizavome 465 gyventojų susirinkimus, 1120 balsavimų raštu. Deja, tik 27 susirinkimai ir balsavimai dėl namų stogų, balkonų, fasadų remonto darbų laikomi įvykusiais. Gyventojų abejingiumas lėmė, kad per 5 metus suremontavome tik 18 stogų, keturių namų fasadus, dviejų namų balkonus. Tai – tik lašas jūroje”, - pabrėžė J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Pagrindinė priežastis, kodėl gyventojai nenori rūpintis savo turtu – abejingumas ir didelė darbų kaina, nes Kauno centre esantys namai patenka į Kultūros vertybių paveldo zoną. Tvarkant tokius namus privalu išlaikyti pastato autentiškumą, naudoti atitinkamas medžiagas. Be to, remonto darbus vykdyti gali tik Kultūros vertybių paveldo zonoje dirbti galinčios atestuotos įmonės.

„Suprantame, kad gyventojams sunku vienu sykiu sumokėti už šiuos darbus, todėl visada siūlome galimybę išsimokėti per tam tikrą laikotarpį“, - pridūrė „Kauno centro būsto“ direktorė.

Dar apie nekilnojamojo turto problemas  - "Facebook"  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.