Lietuvoje to dar nebuvo: bus atnaujinamas visas miesto kvartalas

Išlaidas padengs vokiečiai

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Nov 28, 2014, 1:20 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:11 AM

Taip kalbėta per Aplinkos ministerijos jau aštuntą kartą surengtą urbanistinį forumą, kuriame mintimis, idėjomis dalijosi architektai, valstybės ir savivaldos politikai, mokslininkai, verslininkai.

Gražia tradicija tapęs forumas šįkart surengtas Šiauliuose. Ir taip nutiko neatsitiktinai - šis didmiestis atrinktas dalyvauti Lietuvos ir Vokietijos kvartalinio atnaujinimo bandomajame projekte. Į jį įtrauktos ir Birštono bei Utenos savivaldybės.

"Matome vieną perspektyvą - kompleksinį atnaujinimą, nes nepakanka vien energetiškai sutvarkyti namą.

Svarbu sutvarkyti kiemus, vaikų žaidimų aikšteles, parkavimo vietas, kad gyvenimas taptų patogesnis visiems.

Todėl kvartaliniam teritorijų atnaujinimui valstybė teikia pirmenybę", - forume kalbėjo aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Išlaidas padengs vokiečiai

Sutartis dėl šių trijų bandomųjų projektų Šiauliuose, Utenoje ir Birštone įgyvendinimo tarp Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos ir Vokietijos federacinės aplinkos apsaugos ministerijos bus pasirašyta kitų metų pradžioje.

Vokiečiai įsipareigojo finansuoti visas koncepcijų kūrimo, investicinių projektų rengimo išlaidas, o kvartalų renovacijos darbams skirta iki 80 proc. reikalingų pinigų.

Likusią dalį turės pridėti valstybė arba savivaldybės, todėl gyventojams tai nieko nekainuos.

"Kvartalinis atnaujinimas nėra pigus, bet jis labai pagerina aplinkos būklę, kuri turi bene didžiausią įtaką gyventojų savijautai.

Tai visos Lietuvos problema, nes miestai projektuoti kitu laikotarpiu ir visiškai neatitinka šiuolaikinių reikalavimų", - sakė Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius Marius Narmontas.

Pasirinko miesto centrą

Šiauliuose bus tvarkomas miesto centras - Kaštonų alėja ir jos prieigos. Šiame seniausiame miesto kvartale yra ir energetiškai neefektyvių daugiabučių, ir visuomeninių pastatų.

"Turėjome kelis variantus, bet pasirinkome šią vietą, nes ji labai svarbi miestui, - sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos vyriausioji architektė Rasa Budrytė. - Jei projektas pavyks, turėsime idealiai gyventi pritaikytą kvartalą, o įgytą patirtį pritaikysime tvarkydami kitas miesto teritorijas."

Sumažės aplinkos tarša

Numatyta pagal šiuolaikiškiausius reikalavimus sutvarkyti 9 hektarų teritoriją, kurioje gyvena ir dirba per 2000 miestiečių. Šiame kvartale yra Kultūros centras, Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Didždvario gimnazija ir dešimt daugiabučių.

Apskaičiuota, kad atnaujintuose namuose bus sutaupoma net 66 proc. energijos. Vien dėl rekonstruotų šildymo sistemos vamzdynų išlaidos šildymui sumažės 53,1 proc.

Be to, atnaujinus 1,2 km gatvių ir 1,7 km šaligatvių labai sumažės tarša ir avaringumas.

˙ ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?