Slaptame diktatoriaus bunkeryje – pribloškiantys vaizdai

Paslėptas už nuošalaus namo niekuo neišsiskiriančių garažo durų tuščio kelio gale į Rytus nuo Konjico miesto, esančio dabartinės Bosnijos ir Hercegovinos teritorijoje, stovi apleistas Šaltojo karo laikų reliktas, rašo Davidas Simas JAV leidinyje „International Business Times“.

Bosnijos ir Hercegovinos kariškis stovi patalpoje su vandens rezervuarais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bosnijos ir Hercegovinos kariškis stovi patalpoje su vandens rezervuarais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2014, 6:29 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:39 AM

Už trijų sunkių metalinių, daugiau kaip metro storumo durų prasideda tunelis, kuris veda į slaptą bunkerį, esantį 270 metrų po žeme.

Komunistinės Jugoslavijos diktatorius Josipas Broz-Titas įsakė pastatyti bunkerį 1953 metais, kad galėtų apsaugoti šalies valdančiąją klasę nuo branduolinio smūgio.

To smūgio taip ir nebuvo – nesmogė ir Titas. Statinys galutinai buvo įrengtas 1979 metais – likus metams iki diktatoriaus mirties. (Beje, statybos darbai atsiėjo maždaug 4,6 mlrd. dolerių – Red.).

Jis niekada taip ir nepamatė U raidės formos komplekso, įrengto kalnuose, giliai po žeme, turinčio 100 miegamųjų ir „prezidentinį bloką“ su privačiais kambariais, skirtais tik jam, su gana plačia lova ir šalia esančiu vonios kambariu.

Komplekse, užimančiame 6500 kv. metrų plotą, būtų galėję pusę metų, neišeidami į lauką, gyventi ir dirbti 350 žmonių. Jame buvo sumontuoti autonominiai elektros generatoriai, vandens tiekimo ir oro kondicionavimo sistemos.

Apie šios 20 kilotonų stiprumo branduolinį smūgį galinčios atlaikyti slėptuvės egzistavimą žinojo tik keturi generolai ir saujelė ją saugojusių kareivių.

Dabar bunkeris yra atidarytas visuomenei kaip muziejus ir erdvė šiuolaikinio meno parodoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?