Tamsūs Kauno tvirtovės fortai - rojus valkatoms

Savitą tvirtovių istorinį paveldą turintis Kaunas iki šiol nesugeba tinkamai juo pasirūpinti ir paversti turistų traukos objektu. Nors jau senokai kalbama apie planus VI forto teritorijoje įrengti karinės technikos muziejų, ženklų, jog ši idėja bus įgyvendinta, nėra.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2014, 12:14 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:59 PM

Nors Kauno fortų atvėrimo visuomenei ir pavertimo turistų traukos objektu idėja įvairiais lygmenimis svarstoma jau ilgus metus, aiškių pasiekimų iki šiol nematyti.

Prieš penkerius metus Kauno politikai su tuomete krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene puoselėjo idėją VI fortą paversti karo technikos muziejumi.

Tvirtovėms neranda lėšų

Nors technika jau paruošta rodyti lankytojams, muziejaus įrengimo planai stringa. Turimomis žiniomis, problemų kyla dėl to, jog nepavyksta gauti Europos Sąjungos lėšų.

Bet savivaldybė vis dar puoselėja planus steigti Kauno tvirtovės regioninį parką ir rasti būdų bent minimaliai sutvarkyti brūzgynais apžėlusių, šiukšlynais ir valkatų priebėgomis tapusių fortų aplinką.

„Kaunas nesunkiai gali pritraukti nemažus turistų iš įvairių pasaulio šalių srautus. Tereikia visuomenei atverti Kauno tvirtovės fortus. Tai milžiniškas potencialas, reikia tik noro jį išnaudoti“, – sakė istorikas, Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas Vytautas Pociūnas.

Būtų įdomu daugeliui

Pasak mokslininko, sutvarkius Kauno tvirtovės fortus, tinkamai panaudojant istorinius faktus, galima parengti ekskursijų ciklą.

Kauno fortai buvo padalyti į keturis sektorius. Kiekvienoje vietoje vykusius mūšius ir kitus istorinius įvykius galima pateikti taip, kad šios vietos taptų įdomios ir vokiečiams, ir rusams, lenkams bei prancūzams. Visa tai padarius Kaunas taptų didžiuliu traukos objektu, juk su savo istorija šis miestas nė kiek nenusileidžia Vilniui“, – svarstė istorikas V.Pociūnas.

Kauno miesto savivaldybė VI forto statinius iš Turto fondo perėmė dar 2010 metais. Tada buvo įkurta šio forto priežiūra turėsianti užsiimti viešoji įstaiga „Kauno tvirtovės projektai“.

Dar po dvejų metų savivaldybė ir Krašto apsaugos ministerija pasirašė ketinimų protokolą dėl Vytauto Didžiojo karo muziejaus padalinio įkūrimo šiame forte. Nors eksponatai jau paruošti ir gali būti bet kada perkelti į fortą, nevyksta jokie didesni parengiamieji darbai įsteigti muziejaus filialą.

Plėtros darbai įstrigo

Viešosios įstaigos „Kauno tvirtovė projektai“ vadovas, karo istorikas, profesorius Valdas Rakutis „Laikinajai sostinei“ minėjo, jog susidurta su sunkumais, kai buvo atmesta paraiška gauti Europos lėšų šiam fortui sutvarkyti.

„Kai buvo svarstoma VI forto ateitis, savivaldybė neįtraukė žmonių, kurie ką nors išmano. Forto sutvarkymo projektas labai brangus, kaina neatitinka būsimos naudos.

Todėl sunku tikėtis, kad projektas bus finansuojamos Europos Sąjungos lėšomis“, – sakė istorikas V.Rakutis.

„Kauno tvirtovės projektų“ vadovas sakė artimiausiu metu ketinantis susitikti su paramos lėšas skirstančios Kultūros ministerijos atstovais, ieškosiąs sprendimų, kaip būtų galima pradėti forto tvarkymo darbus.

Visuomenei atvertą VII fortą valdančios viešosios įstaigos Karo paveldo centro vadovas Vladimiras Orlovas kalbėjo dar griežčiau. Pasak istorijos tyrinėtojo, miesto savivaldybė nepajėgi tinkamai parengti projektų paramai gauti. Jo teigimu, dokumentai rengiami atmestinai, tad nenuostabu, jog Europos lėšų skirstytojai atmetė per 20 savivaldybės paraiškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.