Neringoje nelegalias statybas bando įteisinti netinkamais būdais

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) atstovas sako, kad premjero sudaryta darbo grupė dėl nelegalių statinių Kuršių nerijoje veikia netinkamai, ir jis atsiriboja nuo siūlymų keisti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą.

Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planas buvo patvirtintas 2012-aisiais.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planas buvo patvirtintas 2012-aisiais.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 7, 2014, 12:07 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:49 PM

VSTT Apsaugos ir tvarkymo skyrius vedėjo pavaduotojas Romas Pakalnis įsitikinęs, kad plane galimos tik nedidelės korekcijos, o pakeitimai turi būti daromi statiniuose.

„Mes (VSTT) galvojame, kad reikia nagrinėti kiekvieną atskirai ir kad sprendimai gali būti labai skirtingi. Mes nepritarėme siūlymui keisti tvarkymo planą“, – BNS sakė R.Pakalnis, kuris yra ir minėtos darbo grupės narys.

Aplinkosaugininko teigimu, didesnis Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano keitimas atvertų „Pandoros skrynią su visokiais talasoterapijos centrais ir taip toliau“.

„Mes nemanome, kad visi statiniai turi būti griaunami. Yra objektų, kuriuos nesunkiai galima sutvarkyti taip, kad neprieštarautų tvarkymo plano sprendiniams. Pavyzdžiui, yra namas su naujai pastatyta stikline veranda. Kuršių nerijai stiklinės verandos niekada nebuvo būdingos. Tai kodėl ji dabar turi būti įteisinta? Ją kaip pastatė nelabai sunkiai, taip galima nesunkiai padaryti, kad ji netrukdytų Kuršių nerijos pastatams“, – aiškino R.Pakalnis.

Darbo grupei vadovaujanti premjero patarėja Jūratė Juozaitienė BNS sakė, kad šią savaitę posėdžiavusi darbo grupė nusprendė siūlyti Vyriausybei keisti planavimo dokumentus.

„Premjerui rekomenduojame pavesti Aplinkos ministerijai parengti nutarimo projektą dėl tvarkymo plano keitimo, nes po labai ilgų ginčų faktiškai pamatėme, kad daugeliu atvejų galima net ir priėmus teismo nutartį, ją vykdant, sudaryti taikos sutartis. Bet tos taikos sutartys vis tiek turi būti sudarytos remiantis teisiniu pagrindu, o tai gali būti tik tvarkymo plano pakeitimas“, – tvirtino J.Juozaitienė.

Jos teigimu, Aplinkos ministerija nutarimo projektą dėl tvarkymo plano keitimo turėtų parengti iki gruodžio 19 dienos.

Nors J.Juozaitienė tikino, kad darbo grupės sprendimas patvirtintas, jo kol kas nematė nei R.Pakalnis, nei aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, kurio vadovaujama įstaiga per trumpą laiką turėtų parengti teisės aktų pakeitimus.

„Taip ir yra, kad reikia parengti pataisas, o jie savaitę rašo, ką reikia parengti. Paskui mums lieka viena naktis. Tikiuosi, kad šitaip neatsitiks, bet dar kol kas negavau darbo grupės išvadų“, – BNS sakė ministras.

„Būna atveju, kai matai, kad važiuoja buldozeris, žinai, kad jis daro ne taip, kaip tu esi įsitikinęs. Aš negulsiu po tuo buldozeriu, bet aš pasakysiu, kad aš nepritariu šito buldozerio važiavimui. Negalime apgaudinėti nei savo, nei pasaulio visuomenės“, – dėstė R.Pakalnis.

2012 metų birželį centro kairės Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį, iš galbūt neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis (kai kuriuos iš šių objektų sudaro po kelis statinius). Kitus objektus siūlyta tobulinti, sudarius taikos sutartis.

Iki šiol iš minėtų penkių griūčiai pasmerktų objektų nugriautas tik vienas pastatas Juodkrantėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.