Vilnius turės neįtikėtiną sporto ir sveikatingumo centrą

Vilniaus miesto savivaldybė ir pasaulinio garso architektas Danielis Libeskindas šiandien pristatė sporto ir sveikatingumo centrą „Vilnius Beacon“ („Vilniaus švyturys“) Liepkalnio slidinėjimo kalne projektą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2014, 3:27 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:02 AM

Architektas, sukūręs „Laisvės bokštą“ Niujorke, kuris iškilo vietoje 2001 m. rugsėjo 11-ąją per teroro išpuolį nugriautų bokštų dvynių, neslepia, kad Liepkalnio projektas yra mažiausias, prie kurio jam yra tekę dirbti, tačiau neabejoja, kad šis padės Vilnių paversti tikru traukos centru. 

„Žmonės manęs kartais klausia, kodėl užsiimu tokiu mažu projektu, kuris yra mažiausias mano gyvenime. Atsakau jiems, kad šiandien tarpusavyje konkuruoja įvairūs miestai. Net ir maži sudaro konkurenciją dideliems“, – pasakojo į Vilnių drauge su žmona Nina ir sūnumi atvykęs architektas. 

Tai – ne pirma architekto viešnagė Vilniuje. Jis čia yra lankęsis ir anksčiau.  „Man labai patinka šis miestas. Jaučiu su juo ryšį, nes kilau iš Lenkijos, o didelė mano žmonos šeimos dalis kilo iš Vilniaus“, – teigė D.Libeskindas. 

Bendradarbiauti kuriant naują sporto ir sveikatingumo centrą Vilniuje D.Libeskindą ir jo architektūros studijos „Studio Daniel Libeskind“ komandą pakvietė sostinės savivaldybė. 

Siekdama, kad Vilnius taptų Baltijos regioniniu centru, savivaldybė kartu su partneriais bendrovėmis „Trade Start“ ir „Start Vilnius“ pakvietė architektūros žvaigždę bendradarbiauti kuriant naują turizmo traukos centrą.

"Mums didelė garbė, kad D. Libeskindas susidomėjo šiuo projektu. Tai nedidelis projektas, bet Vilniui jis yra labai svarbus. Architektas gavo neįprastai mažą ir sunkiai transformuojamą erdvę, kurią savo vizijoje neįtikėtinai pakeitė ir sėkmingai transformavo", - džiaugėsi Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Naujasis sporto ir sveikatingumo centras geografiškai yra idealioje vietoje - pusiaukelėje tarp oro uosto ir sostinės istorinio bei verslo centrų. Jis tarsi sujungia miesto erdves į vieną daugiafunkcinę erdvę, taip didindamas miesto patrauklumą Europos gyventojams. Iki šiol Liepkalnio slidinėjimo centras veikė tik žiemą, tačiau naujasis sporto ir sveikatingumo centras – tai didelis sporto veiklų pasirinkimas ir žiemą, ir vasarą. Kartu tai ir rekreacinė bei kultūrinė programa visų amžiaus grupių ir įvairių pomėgių lankytojams.

"Aš buvau tiesiog įkvėptas šio gražaus miesto kraštovaizdžio. Mano tikslas buvo sukurti vilniečiams visus metus veikiantį centrą ir suteikti jam jaudinančios architektūros formą, kuri derėtų su aplinka. „Vilnius Beacon“ turėtų tapti naujuoju pramogų, laisvalaikio ir kultūros epicentru visam miestui“, - sakė D.Libeskindas.

Pagal D.Libedinskio projektą Liepkalnyje atsiras du nedideli pastatai, sujungti kolonada ir praėjimu tarp jų. Bendras pastatų plotas bus tik apie 600 kv. m.

Viename pastate atsiras slidžių ir kitokios įrangos nuomos punktas, persirengimo kambariai, parduotuvė, informacinis centras kitame – bistro restoranas su terasa, iš kurios atsivers puikūs vaizdai. Taip pat čia atsiras didelis vestibiulis, salė įvairiems renginiams.

Taigi žmonės čia galės ne tik sportuoti, bet ir eiti stebėti kultūros renginių, taip pat pasėdėti čia pat veikiančiame restorane, pavalgyti ir pasigrožėti įspūdingais vaizdais, atsiveriančiais nuo Liepkalnio kalno.

Naujojo centro pastatų apdaila bus daugiausiai padaryta iš medžio, kai kurie elementai – iš metalo, o ant arkados stogo atsiras saulės baterijos, kurios pastatams gamins elektros energiją.

Architektas žadėjo, kad perstatytas Liepkalnio sporto ir sveikatingumo centre, kuris veiks visus metus, bus nedidelis, bet labai funkcionalus, galės vykti daug įvairių veiklų.

„Tai bus toks nedidelis brangakmenis“, – teigė architektas.

D.Libeskindas pasakojo, kad kuriant Liepkalnio sporto ir sveikatingumo centro projektą jį įkvėpė Gedimino pilies bokštas, kurį visą laiką, kaip centro simbolį, regėjo prie savo akis.

Vilniaus meras Artūras Zuokas sakė, kad šis projektas bus palyginti nebrangus. Jo kaina sieks 2-2,5 mln. eurų. Projektas turėtų atsipirkti per 7-8 metus.

Projekto apžvalga

„Vilnius Beacon“ yra įkvėptas Lietuvos kraštovaizdžio grožio ir kuriamas Liepkalnio kalne esančioje pagrindinėje Vilniaus slidinėjimo bazėje, kurios viršukalnė yra ir aukščiausias Vilniuje taškas. Šis projektas pagrįstas kontrastuojančia geometrija. Plano centre yra apskrita erdvė su atvira sporto arena, o kraštuose stovi du pagrindiniai pastatai. Konstrukcijas jungia spiraliniai zigzagai, suteikiantys dramatiškumo architektūrai ir funkcionaliai tarnaujantys kaip saugūs praėjimai tarp centro dalių.

Pastatas su pagrindiniu įėjimu yra kalno šlaite, kurį atkartoja šlaitinio stogo linija ir vingiuotas fasadas – pro čia patenkama į centrinę areną. Viduje lankytojus pasitinka didelė erdvė po atviru dangumi, kur galima rasti bilietų kasas, nuomos punktus, krautuvėles.

Šiaurės rytų kryptimi, natūraliai pratęsdamas kraštovaizdį, į kalno šlaitą įkonstruotas pagrindinis pastatas vingiuota stogo linija. Trijų aukštų konstrukcija atveria puikius panoraminius apačioje glūdinčio miesto vaizdus. Pirmo aukšto atviroje priesalyje įrengtas Regioninio parko informacijos centras, o visa daugiafunkcinė erdvė ištisus metus gali būti naudojama renginiams ir konferencijoms. Antrame aukšte yra bistro su atvira terasa, iš kur galima patekti tiesiai į rytinį šlaitą. Viršutiniame aukšte veikia gurmaniškos virtuvės restoranas, pro kurio į visas puses išeinančius langus lankytojai gali mėgautis įspūdingu vaizdu į miestą, apylinkes, horizontą.

Statybas planuojama pradėti 2015, o baigti 2016 metais.

Pagrindiniai projekto partneriai yra bendrovė „State Trade Co“, kurie yra ir operatoriai bei bendrovė „Start Vilnius“.

Apie Danielį Libeskindą ir „Studio Libeskind“

Laimėjęs konkursą statyti Berlyno žydų muziejų, 1989 m. Danielis Libeskindas Berlyne įsteigė savo architektūros studiją. 2003 m. vasario mėnesį „Studio Libeskind“ perkėlė savo būstinę iš Berlyno į Niujorką, nes Danielis Libeskindas buvo išrinktas pagrindiniu Pasaulio prekybos centro (World Trade Centre) atstatymo architektu.

Daniel Libeskind projektuoja ir įgyvendina įvairiausių urbanistinių, kultūrinių ir komercinių statinių architektūrinius sprendimus visame pasaulyje. Tarp „Studio Libeskind“ sukurtų ir pastatytų statinių rasite muziejų, koncertų salių, konferencijų centrų, universitetų pastatų, viešbučių, prekybos centrų ir aukštuminių gyvenamųjų namų. „Studio Libeskind“ turi būstines Milane ir Niujorke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.