Aludariai nupirko monstrą, - siaubūno tuoj neliks

Kaunui sužibo viltis atsikratyti daugybę metų gąsdinusio apleisto pastato visai netoli miesto centro – didžiulį žemės sklypą su statiniais Kaunakiemio gatvėje įsigiję aludariai žada rimtų investicijų.

Apleistas pastatų kompleksas Kaunakiemio gatvėje jau turi naują šeimininką.<br>A.Karaliūno nuotr.
Apleistas pastatų kompleksas Kaunakiemio gatvėje jau turi naują šeimininką.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Jan 4, 2015, 10:15 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 2:33 AM

„Senus statinius griausime ir įrengsime įmonės sandėlius“, – patvirtino alaus daryklos „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačauskas.

Daugiau kaip prieš du dešimtmečius iškilusiuose statiniuose turėjo įsikurti farmacijos įmonė, tačiau darbai liko nebaigti.

Prieš šešerius metus bendrovė „Sanitas“ gamyklą iškėlė į miesto pakraštį, o kiek anksčiau tiek naudojamus, tiek apleistus statinius pardavė už 5,8 mln. eurų.

Nereikės ieškoti patalpų

M.Horbačauskas žadėjo, kad teritorija bus sutvarkyta maždaug per pusantrų metų, o investicijoms gali prireikti apie 3 mln. eurų.

Projektas visiškai nebus susijęs su gamyba, nes dykynėje šalia įmonės teritorijos ketinama įrengti sandėlius.

„Seniai jautėme didelį sandėlių stygių. Šiuo metu gaminius tenka vežioti net į tris vietas skirtinguose Kauno rajonuose, o tai brangiai kainuoja“, – sprendimo investuoti priežastį nurodė „Volfo Engelman“ vadovas M.Horbačauskas.

Vis dėlto pripažino, kad ryžtis tokiam projektui nebuvo lengva, reikėjo viską gerai suskaičiuoti ir pasverti, todėl derybos užtruko apie trejus metus.

Darbų ėmėsi netinkamu metu

Pirmą kartą viltis sutvarkyti šią miesto dalį sužibo dar 2006–2007 metais – tąkart žinomas architektas Algimantas Kančas bendrovės „InReal“ užsakymu buvo parengęs projektą statyti gyvenamuosius namus ir biurų pastatus.

„Turėjome net leidimus statybai, tačiau labai greitai padėtis rinkoje smarkiai pasikeitė, ir nekilnojamojo turto plėtros bendrovė projekto atsisakė“, – pasakojo A.Kančas.

Vėliau visas nekilnojamasis turtas – gamybos cechai, administracinis pastatas, sandėliai ir pagalbiniai statiniai su 2,8 hektaro žemės sklypo nuomos teise – atiteko bendrovei „Laikinosios sostinės projektai“, kuri netrukus bankrutavo.

Kelerius metus komplekso viduje gyveno tik keli benamiai, dalį patalpų buvo išsinuomojusi bendrovė, kuri siūlė žaisti dažasvydį.

Kaina smarkiai sumažėjo

Prieš dvejus metus bendrovė Bankroto administravimo grupė paskelbė viso komplekso varžytynes ir už parduodamą turtą nustatė pradinę 3,9 mln. eurų kainą.

Svarstyta, kad nugriovus senuosius statinius galbūt būtų galima šioje vietoje įrengti gyvenamųjų namų kompleksą, tačiau gyventojams galėtų nepatikti nuolat nuo alaus daryklos sklindantys kvapai, triukšmas. Kita vertus, gyvenamojo ploto paklausa ir kainos Kaune pastaruoju metu gerokai sumažėjo. Norinčiųjų imtis gyvenamųjų namų statybos šioje vietoje neatsirado.

Pasak Bankroto administravimo grupės įgaliotojo atstovo Arūno Gadeikio, derybos su pirkėju buvo ilgos ir sunkios, tačiau galiausiai pavyko pasiekti susitarimą.

Nei jis, nei M.Horbačauskas neatskleidė, kiek kainavo betono monstras. Alaus daryklos vadovas pridūrė, kad suderėta kaina buvo gerokai mažesnė už viešai skelbtą pradinę.

„Neabejoju, kad ši Kauno vieta neatpažįstamai pasikeis, nes pirkėjas gali ir nori ją sutvarkyti“, – užbaigtu darbu džiaugėsi A.Gadeikis.

Eilėje – dar vienas vaiduoklis

Vis dar neaišku, koks likimas laukia visai greta, Šiaulių gatvėje, pradėto statyti naujojo Stoties turgaus pastato. Jis taip pat porą dešimtmečių stovi apleistas, todėl jį gali tekti nugriauti.

Kauno savivaldybė daugybę metų nesėkmingai mėgina parduoti jai priklausantį 51 proc. Stoties turgaus akcijų paketą.

Svarstoma galimybė šį statinį parduoti atskirai – tuomet jo vietoje galėtų iškilti prekybos centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.