Gyventi galima ir nykstančiuose miestuose

Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) viešėjęs Michigano - Dearborno universiteto mokslininkas Paulas Drausas tyrinėja nykstančius miestus ir teigia kad tokie reiškiniai ir kai kuriose ES valstybėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Rimgailė Masiulytė

Jan 8, 2015, 11:41 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:29 PM

Kas daro įtaką miestų nykimui ir ką reiškia gyventi  pilnai nefunkcionuojančiose miestuose - apie tai pokalbis su mokslininku.

- Ar įmanoma prikelti naujam gyvenimui mirusį miestą?

- Man atrodo, kad frazė „miręs miestas“ prieštarauja pati sau. Miestai yra lyg miškai – jų išteklius ir įvairovę galima išeikvoti, tačiau, kol yra išlikę kažkiek medžių, įsikabinusių į uolą, miško siela gyvuoja.

Pagal apibrėžimą, miestai yra gyvi ir visuomet vystosi, net jei jų dydis kinta. Detroitas vis dar turi daugiau nei 600 tūkst. gyventojų – tai yra, daugiau nei Vilnius. Turime nepamiršti, kad irimas yra gyvybės forma, ir kartais ji net yra gan ryški ir atspari.

- Pasaulyje yra daug nykstančių miestų? Kokia jų ateitis?

- Manau, kad tai  priklauso nuo sprendimų, kuriuos priima tokių miestų gyventojai bei nuo nenuspėjamų dalykų, tokių kaip aplinkos arba klimato kaita bei vartojimo ir technologijų tendencijos. Nenoriu pasakyti, kad pati klimato kaita yra nenuspėjama – ji beveik neabejotinai vyksta. Bet jos tikslias pasekmes, kalbant apie žmonių apgyvendinimą, numatyti sunku.

Spėju, kad mūsų, Mičigano valstijos miestų gyventojų skaičius ilgainiui atsigausi todėl, kad mes turime pakankamai vandens ir klimatą, kuris išliks tinkamas gyvenimui net  tada, kai žemės temperatūra kils.

- Kaip galvojate, kodėl  žmonės lieka gyventi taip vadinamuose miestuose vaiduokliuose, pilnai nefunkcionuojamame miestuose, pavyzdžiui, Detroite?

- Paprasčiausiai todėl, kad tos vietos jiems pažįstamos – tai galioja kalbant tiek apie priemiesčius, kaimus ir klestinčius miestus. Daug žmonių Detroite yra vargingi,  kraustytis gyventi kitur jie negali dėl finansinių priežasčių.

Be to, dauguma Detroito gyventojų yra afroamerikiečiai arba juodaodžiai, o dauguma priemiesčių gyventojų yra euroamerikiečiai, arba baltaodžiai. Tie, kurie kraustosi iš juodaodžių į baltaodžių priemiesčius ar atvirkščiai,  gali susidurti su tam tikra diskriminacija.

- Lankėtės Kaune, mieste,  kurį palieka vis daugiau žmonių,  ypač jaunimo - jie emigruoja į kitas šalis. Kaip manote, ar dėl šių priežasčių Kaunas gali papildyti išnykusių miestų sąrašą?

- Kaip suprantu, daug miestų vidurio ir rytų Europoje susiduria su panašiomis problemomis -  emigruoja išsilavinęs jaunimas, auga senstančių gyventojų poreikiai ir  mažėja mokestinės pajamos. Tačiau šiuose miestuose nėra tokios rasinės atskirties problemos, kokią turi JAV.

Panašu, kad ES centrinės vyriausybės yra įsipareigojusios išsaugoti savo istorinius miestus ir galėtų prisidėti kompensuojant vietos išteklių nykimą. Tuo tarpu JAV parama miestams per pastaruosius dešimtmečius smarkiai sumažėjo.

- Koks nykstantis pasaulio miestas jus labiausiai žavi ir kodėl?

-  Detroitas. Bet  domiuosi ir kitais senstančiais JAV  miestais: Bafalo miestas Niujorko valstijoje, Pitsburgas Pensilvanijoje, Klivlendas Ohajuje. Anksčiau gyvenau Deitone, Ohajuje, kuris turi daug tokių pačių problemų, kaip ir Detroitas, bet negauna tiek dėmesio, nes yra žymiai mažesnis. Kiti miestai broliai Detroitui yra Naujasis Orleanas Luizianoje, Niuarkas Niudžersyje ir Ouklendas Kalifornijoje.

Nors geografiškai jie tolimi, tačiau turi daug bendrumų, pavyzdžiui rasinę problemą, koncentruotą skurdą ir investicijų mažėjimą.

Tačiau net klestintys miestai turi rajonus, kurie primena Detroitą. Čikagoje, Niujorke, net San Franciske yra vietų, kartais vadinamų neišvystytomis, kur matomas sunykimas, investicijų mažėjimas ir apleistumas.

- Pasaulyje ir toliau didėja miestų gyventojų skaičius. Ar  šią tendenciją kaip nors išnaudoti tam, kad žmonės sugrįžtų į apleistus miestus?

- Manau, kad galima, jei tie miestai priims tuos gyventojus ir jei jie įsikurs tolygiai tiek priemiesčiuose, tiek ir miestų centruose. Pavyzdžiui, Niujorko miesto imigracija leido atstatyti Pietų Bronksą, kuris ankstyvajame  dešimtmetyje buvo beveik toks pat suniokotas kaip ir Detroitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.