Sovietinis Vilniaus rajono veidas bus pakeistas

Vilnius nestovi vietoje. Bene akivaizdžiausi pokyčiai – Konstitucijos prospekte, kur kyla du didingi verslo centrai. Būsto rinkoje naujosios architektūros viršūne šiemet taps Viršuliškės.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Jan 19, 2015, 7:34 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:40 PM

Prieš dvejus metus nekilnojamojo turto plėtotojų ir statytojų paskelbta džiugi žinia, kad 2015-aisiais daugelis Vilniaus vietų bus neatpažįstamai pasikeitusios, pasipuošusios naujais pastatais, pasitvirtins tik iš dalies.

Kol kas nebus suplanuoto 6 aukštų verslo centro prie Centrinės universalinės parduotuvės (CUP) bei japoniško parko Konstitucijos prospekte.

Tačiau gerų žinių statybininkai nestokoja.

Akį trauks verslo centrai

Norvegų bendrovės „Schage“ Konstitucijos prospekte plėtojamas itin šiuolaikiškas A klasės biurų kvartalas turėtų pasiekti šiais metais numatytą žymą.

Pirmąjį darbų etapą numatyta baigti 2015 metų trečiąjį ketvirtį.

Tada bus įrengtas trijų aukštų požeminis garažas, iškils du pastatai.

Galutinai statybos turėtų būti baigtos 2016-aisiais. Konstitucijos prospekte iškils 70 tūkstančių kvadratinių metrų ploto verslo centro kompleksas, kurį sudarys trys 17, 12 ir 9 aukštų pastatai.

Netoli „Quadrum“, šalia transporto žiedo, sparčiai kyla ir su buvusiu vienu „Maximos“ prekybos tinklo savininkų Mindaugu Marcinkevičiumi siejamos bendrovės „K29“ statinys.

Konstitucijos prospekte statomas dar vienas 14 tūkst. 200 kvadratinių metrų dydžio A klasės biuras su požemine automobilių stovėjimo aikštele.

Įkurtuvės buvo planuojamos 2014-ųjų pabaigoje. Darbai kiek užtruko.

„Šiais metais statybas jau tikrai baigsime. Manau, 2015-ųjų antrąjį ketvirtį pastate bus galima įsikurti“, – tikino bendrovės „K29“ atstovas Domas Kačinskis.

Bendrovė su miestu susitarė šalia milžiniško pastato įrengti vaikų žaidimo aikšteles, parką, atsiremsiantį į šalia projektuojamą japonišką sodą.

Pakeis sovietinį veidą

Architekto Gintaro Čaikausko pagal naujausias miestų architektūros tendencijas sukurtas kvartalas Viršuliškėse – jau prie finišo linijos.

Paveikslu vadinamam kvartalui, kurį stato kauniečių bendrovė „YIT Kausta“, užbaigti vis trūksta kelių potėpių.

Jau pastatytas biurų centras „Grand Office“, prekybos centras „Prisma“, du gyvenamieji namai „Solo City“. Kaip sakė architektas G.Čaikauskas, šiais metais liko pastatyti dar vieną daugiabutį ir administracinį pastatą, tuomet Viršuliškių, sovietinio rajono, veidas bus gerokai pasikeitęs.

Atgimsta žydų gimnazija

Iššūkių nebijanti statybų bendrovė „LitCon“ jau šių metų pavasarį žada iš pagrindų atnaujinti Šolomo Aleichemo gimnazijos pastatą Žvėryne.

Matant, kaip sparčiai vyksta darbai, statytojų pažadais galima tikėti.

Rekonstruojant statinį panaudota daugybė šiuolaikiškų statybinių medžiagų ir technologijų, bet kartu išsaugotas ir istorinis senosios žydų gimnazijos vaizdas.

Viso projekto vertė – apie 3,2 mln. eurų (11 mln. litų).

Patinka kaimo stilius

Vis dėlto Vilniuje šiais metais, kaip ir praėjusiais, vyraus ne viešojo sektoriaus, o gyvenamųjų namų statyba.

Santariškėse šiais metais bus padėtas paskutinis taškas ir baigtas įspūdingas ilgametis bendrovės „Eika“ projektas – žemaaukščių daugiabučių ir kotedžų rajonas.

Vilniečiams jau pabodo pasipūtę daugiaaukščiai iš stiklo ir betono, lietuviška prigimtis veržiasi į praeitį, į kaimo stilių, arčiau gamtos.

Tokiam stiliui Santariškių pušynai puikiai tinka.

„Naujos statybos butų paklausa vis didėja, jau nesunku parduoti pastatytus ir įrengtus butus“, – tikino bendrovės „Eika“ vadovas Domas Dargis.

Plečiasi „Ozo parkas

2014-aisiais rinkai pasiūliusi 244 naujus butus, šiemet nekilnojamojo turto projektų plėtros bendrovė „Realco“ sėkmingai tęsia daugiabučių gyvenvietės „Ozo parkas“ plėtrą.

Šiuo metu įgyvendinamas ketvirtasis gyvenvietės plėtros etapas, jo metu iš viso bus pastatyti 599 butai.

Jau pernai iškilęs „Ozo parko“ šiuolaikiškų daugiabučių kvartalas, kurį stato bendrovė „Realco“, šiais metais dar labiau išsiplės.

„2015-ųjų pabaigoje pirkėjams ketiname pasiūlyti dar 222 butus, tuo metu planuojame užbaigti ir trijų daugiabučių korpusų statybas.

Bet ir šiais metais šalia „Siemens“ arenos esančio „Ozo parko“ plėtra nesibaigs, čia planuojame dar vieną gyvenamųjų namų statybų etapą“, – kalbėjo „Realco“ generalinis direktorius Julius Dovidonis.

Sostinėje būsto kainos kol kas nemažės

Vilniuje per antrąjį praėjusių metų ketvirtį buvo baigta statyti 14 naujų daugiabučių namų, juose įrengta 1150 butų.

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ analitikai pažymi, kad naujų butų statybos yra tolygios pardavimui.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais sostinėje nupirkta lygiai tiek butų, kiek jų pastatyta – per 1700.

Statybų rinkos analitikai atsargiai prognozuoja būsto kainas sostinėje. Bent jau mažėti jos neturėtų.

Per praėjusius metus Vilniaus būsto rinkoje butų kainos ūgtelėjo 5,4 proc., o vidutinė buto kaina išaugo iki 4431 lito už kvadratinį metrą.

Numatoma, kad šiais metais būsto statyba paspartės ne tik senųjų, sovietmečiu įsikūrusių rajonų teritorijoje, bet daugiau bus statoma ir individualių namų, kotedžų miesto pakraščiuose, priemiesčiuose – Mūrinėje Vokėje, Bajoruose, Kalviuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.