Karščiausia NT naujiena: siūlomi būstai grafų Pliaterių rūmuose

Nekilnojamojo turto pardavėjai klientus vilioja netikėčiausiais pasiūlymais. Šiuo metu atstatomas išskirtinis projektas Vilniaus senamiestyje – grafų Pliaterių rūmai. Čia autentiškus ir išskirtinius butus jau greitai galės įsigyti kiekvienas. Vilniaus mieste tokios galimybės dar nebuvo.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Feb 7, 2015, 7:56 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:21 PM

Vertę nusako pati istorija

XVIII amžiuje Vilniaus senamiestyje Bokšto gatvėje esanti valda priklausė Pliaterių šeimai. Labai kilmingai ir garbingai giminei, garsėjančiai ne tiek savo turtais, kiek ypatingu garbės supratimu bei patriotizmu.

„Šiame projekte išskirtinę projekto vertę sukuria istorija. Mums pavyko išsiaiškinti daug įdomių dalykų. Pavyzdžiui, kad grafienė R.Pliaterienė savo namus Skapo gatvėje išmainė į šiuos rūmus Bokšto gatvėje. Ji ne be reikalo pakeitė namus – vieta tikrai patraukli gyventi, su vaizdais į Užupį, ir apačioje tekantį Vilnelės kanalą“, – istorijos šaltinių citatas paaiškino vystymo kompanijos vadovas Gediminas Tursa.

Pliaterių rūmuose lankydavosi universiteto profesoriai, vykdavo aukštuomenės pokyliai, buvo svarstomos krašto politinės ir ūkinės problemos. Šiuose rūmuose buvo įrengta net pirmoji kavinė Vilniuje.

Pliaterienė gyveno prabangiai

1808 metais dokumentai pateikia konkrečius duomenis apie Pliaterienės rūmus. Juose buvo viena salė, septyni dideli kambariai, penkios didelės patalpos, daug pagalbinių patalpų, arklidės bei vežiminė karietoms.

Rūmų savininkė gyveno antrame aukšte, kur jos apartamentai užėmė net septynis kambarius. Pliaterienės rūmų atkūrimui priimtas 1808 metų Vilniaus miesto plane pažymėtas kontūras.

Fasado sprendimams pagrįsti peržiūrėta visa medžiaga apie Pliateriams priklausiusius dvarus Lietuvoje. Tai klasicizmui priskiriami statiniai su charakteringais elementais, portikais bei galerijomis.

Istoriniai šaltiniai mini XVI amžiuje šioje teritorijoje buvus mūrinių – priskirtinų gotikos laikotarpiui, pastatų. Tačiau po vėlesniais laikais vykusių rekonstrukcijų, jų išlikimo galimybės labai mažos.

„Tikimasi, kad, antrojo etapo regeneravimo eigoje, nuėmus gatvės fasado apmūrijimą, pavyks surasti autentiškų gotikinių pastatų sienų fragmentų, juos restauruoti ir eksponuoti“, – teigė G.Tursa.

Buvusi atominė požeminė slėptuvė

1817 metais rūmai buvo parduoti išskirtiniam ir žinomam didikui grafui M.Valickiui. Po jo atiteko Vilniaus universitetui. Iki pat 1939 metų, nepriklausomai nuo besikeičiančių savininkų, pastatai nyko.

„Antrojo pasaulinio karo metu į rūmų likučius pataikė bomba. Vėliau Tarybiniais laikais išmuštoje duobėje buvo įrengta atominė požeminė slėptuvė“, – pasakojo G.Tursa.

Šiuo metu slėptuvė jau yra išgriauta. Vilniaus senamiestyje vykdomi dveji darbai. Atominės požeminės slėptuvės demontavimo užbaigimo, grunto išvežimo. O toje vietoje, kur atrasti buvusių pamatų komplekso likučiai – vyksta archeologų tyrinėjimai.

Bendradarbiaujant su krašto Kultūros vertybių apsaugos departamentu (KVAD) buvo atlikti visi reikalingi tyrimai, kad būtų tęsiamas tolimesnis projekto vystymas.

Rūmai prisikelia naujam gyvenimui

Šiandien autentiški rūmai yra atstatomi ir įgyvendinamas gyvenamojo būsto projektas. Įrengiami išskirtiniai apartamentai, kurie atitiks kilmingos Pliaterių šeimos gyvenimo tradicijas.

„Rūmų atstatymo projektas vyksta bendradarbiaujant su KVAD, miesto architektais ir archeologais. Tai vienas įdomiausių ir išskirtinių projektų, šiuo metu vystomų Vilniaus mieste“, – tikino projekto pardavėjo „Sotheby's“ vadovas Marius Bružas.

Uždaroje ir saugioje teritorijoje bus kuriama XVIII amžių atspindinti mažoji architektūra. Bus įrengti fontanai, klasikiniai šviestuvai, pasodinti dekoratyviniai augalai.

Rūmai dėkingoje vietoje. Juos supa Senamiesčio, Užupio ir Vilnelės slėnio vaizdai. Šalia Senamiesčio gatvės, Tymo turgus, Bernardinų sodas, parduotuvės, restoranai, verslo ir kultūros centrai.

Kaina – nuo 2,6 tūkst. eurų už kv.m.

Erdviame sklype suplanuoti keturi klasicistinio stiliaus pastatai: Centriniai rūmai, Pietinis ir Šiaurinis flygeliai bei individualus 200 kv.m. namas. Iki šių dienų yra išlikęs tik vienas ilgas pastatas.

Apskritai visuose rūmuose bus įrengta 19 apartamentų ir individualus namas. Butų plotas nuo 60 iki 290 kv m. Požeminėje aikštelėje numatytos vietos iki 60 automobilių.

Centriniuose rūmuose projektuojami vos 6 apartamentai su terasomis ir balkonais. Bus įrengtas liftas iš požeminės automobilių stovėjimo aikštelėmis.

„Norintys apsigyventi grafų Pliaterių rūmuose butų maketus jau gali pamatyti ir norimą būstą rezervuoti. Būsto kaina prasideda nuo 2,6 tūkst. eurų (9 tūkst. litų) už kv.m. Centriniuose rūmuose butai brangesni“, – paaiškino „Sotheby's“ vadovas M.Bružas

Rūmų projektas unikalus tuo, kad rūmai ne iš naujo statomi, bet atkuriami seni pastatai. Išorė statoma autentiškai pagal KVAD reikalavimus. Viduje žmonėms bus palikta laisvė įsirengti pagal jų norą ir skonį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.