Tvora jau išvirto. Dabar – bažnyčios eilė?

Lapių (Kauno r.) Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia gali nesulaukti garbingo 400 metų jubiliejaus – jau nugarmėjo dalis šventorių juosiančios tvoros.

Bažnyčia stovi vos keli metrai nuo įgriuvusio ir žemyn slenkančio šlaito.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bažnyčia stovi vos keli metrai nuo įgriuvusio ir žemyn slenkančio šlaito.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas, „Lietuvos rytas“

Mar 7, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:55 AM

Regint, kaip tiesiog akyse žemyn nuo šlaito nučiuožė mūrinė tvora, maldos namų kleboną Robertą Skrinską apniko blogos mintys: ar ilgai stovės Lapių bažnyčia?

Dėl pasitraukiančio įšalo ir įmirkusios žemės masyvi bažnyčios tvora griuvo penktadienį vidurdienį.

Visai netoliese esančia gatve nuolat rieda sunkiasvoriai sunkvežimiai, jų keliama vibracija taip pat galėjo paspartinti griūtį. Plytos apgadino kelis žemiau esančius kapus.

Ant tvoros įspausta jos statybos data – 1936-ieji, tačiau pirmosios atramos galėjo būti išmūrytos dar XIX amžiaus pabaigoje.

„Bažnyčia stovi vos keli metrai nuo įgriuvusio ir slenkančio šlaito. Dabar iškilo reali grėsmė sugriūti ir pačiai bažnyčiai“, – nuogąstavo klebonas R.Skrinskas.

Jis dar prieš porą metų pranešė apie apgailėtiną atraminės sienos ir tvoros būklę, prašė pagalbos, tačiau niekas nesuskubo jos remontuoti. Pernai Kauno rajono savivaldybė skyrė pinigų tik tyrimams.

Vėliau Kultūros paveldo departamentas skyrė apie 60 tūkst. eurų nuotekų sistemai sutvarkyti, tačiau darbų konkursas dar neįvyko.

R.Skrinskas baiminasi, kad tvora ir toliau gali griūti ar net sužaloti artimųjų kapus lankančius žmones, mat iš kitų pusių statinio būklė ne ką geresnė. Jau matyti, kad krinta paskiros plytos.

Bažnyčios klebonas buvo parengęs kapitalinį rekonstrukcijos projektą, tačiau tokiems darbams reikėtų apie 900 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.