Paslapčių persmelktas Kauno namas tapo preke

Kaune parduodamas legendomis apipintas auksu puoštas namas. Jo pardavėja – kunigo Ričardo Mikutavičiaus garsios meno vertybių kolekcijos vagystės byloje minėta 75 metų Ona Daujotienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Mar 8, 2015, 6:07 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:07 AM

Minint kunigo, poeto ir kolekcininko R.Mikutavičiaus 80 metų sukaktį Mykolo Žilinsko dailės galerijoje Kaune atidaryta paroda „Amžinybės pažadas: paveikslai iš kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijos“.

Parodoje greta 16 senųjų Europos tapybos meistrų buvo galima išvysti ir pakabintų tuščių rėmų – jie primena 18 iš kunigo R.Mikutavičiaus pagrobtų ir iki šiol nesurastų vertybių.

Galbūt jų likimą galėtų atskleisti už pagrobtų R.Mikutavičiaus paveikslų pardavimą su keliais bičiuliais nuteista O.Daujotienė?

Buvusią R.Mikutavičiaus nužudymo užsakovo Vlado Belecko sutuoktinę iki šiol persekioja šios bylos šešėliai – jai priklausantis namas Žaliakalnio rajone nuo 2004 metų yra areštuotas antstolio, nes O.Daujotienė neatsiskaitė su valstybe.

Išskyrė aukso apdailą lubose

O.Daujotienės namas puikiai pažįstamas tiek R.Mikutavičiaus nužudymą bei kolekcijos vagystę tyrusiems Lietuvos pareigūnams, tiek ir jiems talkinusiems Didžiosios Britanijos agentams.

Apsimetę antikvarinių vertybių pirkėjais jie 2001-aisiais lankėsi kaunietės namuose.

Atrodo, kad namo didybė ir šlovė jau praeityje – jam atnaujinti reikėtų didelių investicijų.

Pastatas yra 240 kvadratinių metrų ploto, o sienų storis – net 50 centimetrų. Jose yra du oro tarpai, todėl šildantis dujomis brangiai nekainuoja. Bendrasis sklypo plotas – 6,06 aro, jame gausu augalijos.

Skelbime nurodytu telefonu atsiliepęs vyriškis tikina, kad labai vertingos pastato lubos, mat apdaila nupurkšta tikru auksu. Vertingas yra ir reto medžio parketas, kuris prieš du dešimtmečius buvo atvežtas iš Latvijos ir tuo metu kainavo apie 20 tūkst. JAV dolerių.

Parduodamo namo kaina – 245 tūkst. eurų, tačiau su rimtu pirkėju žadama derėtis. Pardavėjas užsiminė, kad kaina galėtų sumažėti iki 230 tūkst. eurų, ir pakvietė apžiūrėti namo. Neįmanoma nepasinaudoti proga tai padaryti.

Primena nedidelę tvirtovę

Nors namo pardavėjas tikino, kad pastatas šiuo metu išnuomotas, prie įėjimo pasitiko ir pati jo šeimininkė O.Daujotienė.

„Mano amžiuje namas jau nereikalingas, turiu butą Kaune, o vasarą gyvenu Palangoje“, – neslėpė kaunietė.

Pastatas iš visų pusių apsodintas tankiomis tujomis, ant sienų išsirangiusios vynuogės ir kitokie vijokliniai augalai, todėl iš lauko neįmanoma pamatyti, kas vyksta viduje. Netoli pagrindinio įėjimo auga didelė eglė, ją savininkė patarė nupjauti.

Medis esą užstoja šviesą ir neleidžia gėrėtis įspūdingu vitražu tarp pirmojo ir antrojo aukštų. Ši puošmena dabar uždengta. Turbūt kad niekas be reikalo nežiūrinėtų ar netyčia nesudaužytų.

Šeimininkė tikino, kad skardinis stogas geras, vandens niekur neleidžia.

Ant visų namo langų pritvirtintos metalinės grotos. Ar šiame Kauno rajone siautėja vagys?

„Namuose laikiau daug vertingų daiktų, tačiau grotos atsirado tik tada, kai mane apvogė“, – prisipažino O.Daujotienė.

Nesėkmingai ieškojo slėptuvių

Namas stovi tokioje vietoje, kad prieiti prie jo nepastebėtam beveik neįmanoma, o pats statinys praeiviams nekrinta į akis.

Ši aplinkybė trukdė pareigūnams sekti įtariamuosius ir iškart po R.Mikutavičiaus nužudymo, ir 2001-aisiais, kai buvo rasta dalis vogtų paveikslų. Kriminalistai ne kartą lankėsi O.Daujotienės namuose, tačiau tuo metu vogtų antikvarinių daiktų neaptiko.

Jų taip pat dairytasi namo rūsyje, kurio plotas siekia 90 kvadratinių metrų.

Niekas taip ir nesugebėjo paaiškinti, kam prireikė trijų kambarių butui prilygstančios patalpos po žeme. Ji dabar tuščia, niūromis sienomis.

„Kratas vykdėme labai atidžiai, tačiau jokių slėptuvių šiame name neradome“, – pasakojo vienas buvęs pareigūnas. Jis mano, kad nenorėdama rizikuoti O.Daujotienė vengė nelegaliai įgytas vertybes laikyti savo namuose.

Daugelį vertybių išsivežė

Namo šeimininkė kartu su nekilnojamojo turto agentūros darbuotoju prisistačiusiu vyriškiu pakvietė užeiti.

Dabar namo vidus nė iš tolo neprimena O.Daujotienės klestėjimo metų. Sienos ir lubos keliose vietose sutrūkinėjusios, sienų dažai nusitrynę, kai kur styro elektros laidai.

Kaunietė įtikinėjo, kad grindims ir luboms reikia nedidelio remonto, ir tikino, jog lubų puošyba ji rūpinosi pati ir šiam tikslui naudotas tikras auksas. Langai mediniai, tačiau seni, juos reikėtų restauruoti arba įstatyti naujus.

Nors skelbiama, kad namas parduodamas su baldais, viduje matyti tik kelios senienos. Šeimininkė jau gerokai anksčiau išsivežė tiek didžiąją dalį baldų, tiek meno vertybes.

Pirmajame aukšte esanti svetainė – beveik 44 kvadratinių metrų. Vienoje kambario pusėje stovi įspūdingo dydžio veidrodis prašmatniais rėmais.

Pasak būsto savininkės, jis pagamintas dar XIX amžiuje. Tiek svetainėje, tiek kituose kambariuose kaba prabangūs šviestuvai, kurių vertė esą taip pat didelė.

Galima dar kilti į viršų

Antrajame aukšte į akis krinta vonios kambarys – jo sienos išklijuotos ryškios rausvos spalvos plytelėmis. Ant lubų, sienų ir net stiklų matyti puošybos detalių, kurios suteikia prabangos.

Prieš du dešimtmečius šis namas galėjo būti vienas prabangiausių Kaune, tačiau dabar jau reikėtų nemenkų investicijų jam remontuoti.

Palėpėje taip pat įrengtas nedidelis kambarys, bet jis užgriozdintas įvairiomis senienomis, baldais, rykais – sunku netgi patekti į vidų.

O.Daujotienė tikino, kad esant poreikiui galima statyti trečiąjį aukštą – pamatai esą labai tvirti ir papildomą svorį išlaikytų.

Dėl namo arešto savininkė patarė visiškai nesijaudinti. Kai tik pavyks susitarti su pirkėju, jis sumokės pradinę įmoką ir kaunietė atsiskaitys su antstoliu. Šis iškart panaikins areštą.

„Ši skola – tai labai sena istorija, tačiau liko sumokėti labai nedidelę dalį“, – kalbėjo O.Daujotienė.

Pinigų taip ir neaptiko

Kokia istorija nulėmė, kad šis O.Daujotienės turtas lig šiol areštuotas?

Ši kaunietė kartu su Edmundu Burda, žentu Viktoru Djačenka, taip pat Kauno nusikaltėlių šulais Egidijumi Abariumi ir Virginijumi Silvestravičiumi išgabeno į Vokietiją ir pirkėjais apsimetusiems agentams 2001 metais pardavė du R.Mikutavičiaus kolekcijos paveikslus – „Peizažas I“ ir „Peizažas II“. Už juos gauta 28 tūkst. JAV dolerių.

Teisiamoji aiškino, kad abu darbus pirko dar sovietiniais laikais Rusijoje, o vėliau juos ketino parduoti buvęs sutuoktinis V.Beleckas.

Moteris svarstė, esą pastarasis galėjo pasiūlyti gerai pažįstamam kunigui R.Mikutavičiui įtraukti paveikslus į dvasininko kolekcijos katalogą, kad pakiltų jų kaina.

Vis dėlto per teismo posėdį O.Daujotienė negalėjo paaiškinti, kaip meno kūriniai atsidūrė pas Vokietijoje gyvenančią jos dukterį su žentu.

Tyrėjai išsiaiškino, kad paveikslus automobilio „Daihatsu Rocky“ stoge įrengtoje slėptuvėje išgabeno E.Burda.

Teismas nurodė konfiskuoti iš O.Daujotienės už neteisėtai įgytus paveikslus gautus pinigus, tačiau nuteistoji pareiškė jų neturinti.

Dukters šeimai ji paliko 3000 JAV dolerių, o V.Silvestravičiui už tarpininkavimą įteikė dar 2000 JAV dolerių.

Kaunietė pareiškė kreditoriui Vokietijoje atidavusi 19 tūkst. JAV dolerių, o namo parsivežusi tik 2000 JAV dolerių.

Tyrėjų žiniomis, kaunietė į Lietuvą atsivežė gerokai daugiau pinigų, o jie buvo slepiami skalbimo miltelių pakelyje.

Tačiau tyrėjai daugiau pinigų nerado, todėl nuspręsta areštuoti moters turtą. Ji skolų neatsikratė lig šiol.

Elgėsi atsargiai, bet įkliuvo

* Po itin sėkmingos Vokietijoje įvykdytos operacijos, kuri vėliau nuskambėjo net tarptautiniu mastu, tyrėjai vylėsi surasti daugiau pagrobtų R.Mikutavičiaus paveikslų.

* 2001-ųjų liepą slapti Didžiosios Britanijos policijos agentai su kolegomis iš Lietuvos atvyko į O.Daujotienės namus Kaune.

* Pirkėjais prisistačiusiems asmenims šeimininkė pateikė parduoti paveikslą ant medžio „Priemiesčio peizažas“.

* Šis maždaug 16 tūkst. eurų vertės kūrinys taip pat buvo pavogtas iš R.Mikutavičiaus buto Laisvės alėjoje.

* Tačiau didelę dalį dvasininkui priklausiusių paveikslų pavyko aptikti tik 2008 metais.

* Pareigūnai sužinojo, kad vienas jiems žinomas veikėjas ruošiasi parduoti kunigui priklausiusį paveikslą.Pusmetį trukusio tyrimo metu pavyko išsiaiškinti, kad operacijai vadovauja iki gyvos galvos nuteistas V.Beleckas. Jis susirašinėdamas su giminaičiais duoda užkoduotus nurodymus.

* Parduodant paveikslą vėl buvo minimas E.Burda, bet O.Daujotienei įtarimų tąkart nebuvo pareikšta.

* Iš viso pareigūnų rankose atsidūrė 9 paveikslai, kurių vertė siekia 200 tūkst. eurų. Jie rasti pas žmones Vilniuje ir Kaune. Kai kurie jų nežinojo apie paveikslų kilmę. Dar viena akmeninė vaza su metalinėmis gėlėmis rasta Latvijoje.

* Pradingusių paveikslų ar jų kopijų vertė siekia 135 tūkst. eurų. Tarp jų išsiskiria vienas darbas, kainuojantis apie 30 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.