Kodėl aukšti gatvių bortai? Nes taip įprasta nuo sovietmečio

Gatvių kelkraščiai miestų gatvėse – plytos aukščio. Kam jie tokie reikalingi? Juk Vakarų Europoje tie gatves ribojantys bortai ir žemi, ir suapvalinti. Bet Lietuvoje naujas gatves tiesdami ir senas atnaujindami kelininkai vis tiek kelkraščiuose guldo aukštus bortus. Kodėl?

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2015-03-13 17:38, atnaujinta 2018-01-10 12:41

Lekiant dviračiu miestų gatvėmis galima nusikąsti liežuvį, jei tik, nenulaikius vairo, ratas šokteli nuo šaligatvio. Nesunku susilaužyti ir šonkaulius, dvirašiu atsitrenkus tiesiai į aukštą gatvės briauną.  

Vairuotojai taip pat užverda pykčiu, kai, automobiliui slystelėjus, ratas trenkiasi į gatvės bortą, ir tas prakerta padangą.

Ne viena moteris yra iškoneveikusi kelininkus, kai pėsčiųjų perėjoje, stumiant vaiko vežimėlį atsitrenkęs į bortą nulūždavo jo ratas.

Olandai ar belgai sugeba sukurti dviratininkams rojų, ir gatvių kelkraščiuose suguldo žemus, pusapvalius bortus. Bet Lietuva – ne Olandija.

„Aukšti kelkraščiai – sovietmečio palikimas. Niekas anuomet negalvojo nei apie automobilininkus, nei apie dviratininkus. Žmogus juk niekam nerūpėjo.

Šiuo metu bent jau standartas šiek tiek yra pakeistas. Jei anksčiau borto aukštis nuo gatvės paviršiaus turėjo siekti 17 cm, tai pagal naująjį standartą pakanka 13 cm“, – sakė kelių tiesimo bendrovės „Eurovia Lietuva“ vadovas Stanislovas Kablys.

Bortas yra skirtas gatvei ir pėsčiųjų zonai atskirti, o kartu – liūties vandeniui nukreipti į lietaus kanalizaciją.

Vis dėlto Vakarų valstybėse, kur lietūs taip pat žliaugia, tie bortai yra daug komfortiškesni.

„Nors Lietuvoje borto aukščio standartas ir yra pakeistas, nėra tiek pinigų senoms gatvėms perkloti ir aukštiems bortams pakeisti naujais. Kita vertus, ir naujose gatvėse klojami kampuoti bortai, nes tik tokie ir yra gaminami.

Žinoma, turėtų būti sankryžose, perėjose komfortiškos zonos neįgaliesiems, dviratininkams, pėstiesiems. Pastaruoju metu bent jau rekonstruojamose gatvėse padaromi nuolydžiai pėstiesiems. Bet Vilniuje, kaip ir kituose mūsų šalies miestuose jų dar – labai mažai.

Viskas juk matuojama pinigais. Pirmiausia jų ieškoma gatvių duobėms užlyginti, o štai komfortui sukurti pinigų ir nebelieka“, – kalbėjo S.Kablys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.