Kauniečiai pašiurpę – neskubama uždengti pavojingų rūsių

Kauniečiai metų metais stebi mieste žiojinčias pavojingas įvairių apleistų statinių angas, tačiau pranešti apie jas tvarkdariams, kol neįvyko nelaimė, neskuba. Seniūnai ginasi, kad apie tai nieko nežino, arba dalija pažadus ertmes uždengti.

Šalia Tunelio gatvės šlaite styrantis atviras vamzdis gali tapti spąstais vaikams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šalia Tunelio gatvės šlaite styrantis atviras vamzdis gali tapti spąstais vaikams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Mar 15, 2015, 7:07 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 10:34 PM

Miesto centre prie Žaliakalnio šlaitų besišliejančios Tunelio gatvės gyventojai nerimauja, kad keliose šios gatvės vietose gali nutikti nelaimių.

Gatvės pradžioje, šlaite, žioji atvira seno nuotekų vamzdžio ertmė. Pakilus į kalną, greta Kauno Jono Laužiko specialiosios mokyklos riogso apleistas atviras statinio rūsys.

Renkasi ne tik girtuokliai

Seniūnai, kuriems priklauso šios teritorijos, pripažino, kad nelaimių gali įvykti, ir žadėjo pavojingas ertmes užtverti.

Greta Kauno Jono Laužiko specialiosios mokyklos šlaite stovi nedidelis senas betoninis pastatas. Jo durų ertmė atvira.

Pažvelgus į pastato vidų matyti, kad ten nakvoja ir girtauja benamiai. Ant žemės mėtosi purvina patalynė, tušti buteliai ir įvairios šiukšlės.

Vienoje pastato pusėje grindyse žioji skylė, į kurią gali įkristi nestambus žmogus, vaikas ar gyvūnas.

Patvarkė ir vėl pamiršo

Mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Loreta Navalinksienė sakė, kad specialių poreikių turinčius auklėtinius akylai prižiūri, todėl jiems vieniems nusigauti iki pavojingo statinio sudėtingiau.

„Tačiau čia daug žmonių vedžioja šunis, žaidžia kiti vaikai. Užtverti statinio duris būtina, nes smalsūs vaikai ar gyvūnai gali nukentėti“, – kalbėjo pedagogė.

Mokytojai dėl šios problemos buvo kreipęsi į seniūniją. Statinys buvo aptvarkytas, bet dabar vėl pamirštas.

Faneros dangtis dingo

Tunelio gatvės pradžioje, šlaite, atviras styro ir senas nuotekų vamzdis. Greta gyvenanti kaunietė Angelė Kazakevičienė sakė, kad gyventojai angą buvo uždengę paprastu faneros lakštu. Tačiau netrukus jis dingo.

Kitas Tunelio gatvės gyventojas Povilas Žukauskas pasakojo, kad šioje vietoje kasdien vedžioja šunį ir mato vis tą patį vaizdą.

„Daugybę metų ši ertmė žioji atvira. Nors anga nėra labai didelė, bet vaikai mėgsta visur lįsti. Nežinia kiek giliai po žeme eina šis vamzdis“, – sakė P.Žukauskas.

Vyras stebėjosi, kad iki šiol čia dar neįvyko nelaimė ir kad angos niekas nesiima užtverti.

Tunelio gatvė ir jos prieigos priskirtos net trims – Šančių, Žaliakalnio ir Gričiupio seniūnijoms.

Problemas pažadėjo spręsti

Gričiupio seniūnės pavaduotoja Virginija Sakalauskienė sakė žinanti apie apleistą statinį šalia specialiosios mokyklos.

Seniūnės pavaduotoja pasakojo, kad ten, kur dabar stovi mokykla, labai seniai buvo didžiulė sodyba. Išlikęs statinys buvo įėjimas į kažkokio pastato rūsį.

„Tai tikrai probleminė vieta. Vienu metu ten benamiai buvo sukėlę gaisrą. Lenda ten ir vaikai. Mano nuomone, statinį reikėtų visai nugriauti. Bet kol kas reikės kreiptis į Miesto tvarkymo skyrių ir prašyti, kad durų anga būtų užtverta“, – sakė V.Sakalauskienė.

Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas prisipažino, kad apie Tunelio gatvės šlaite esantį atvirą vamzdį iki šiol nežinojo, ir taip pat pažadėjo jį uždengti.

Pranešimų sulaukia vis rečiau

Danas Bortkevičius

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas

„Kauniečiai apie neuždengtus kanalizacijų šulinius ar kitas pavojingas miesto vietas labai aktyviai pranešinėjo 2013 metų pabaigoje ir praėjusių metų pradžioje.

Miestiečiai tapo budresni po to, kai 2013 metų spalio pabaigoje į apleistą atvirą šulinį prie Nemuno Petrašiūnuose buvo įkritęs berniukas ir ten praleido visą naktį, kol buvo surastas.

Šiemet pranešimų apie pavojingas vietas esame gavę vos kelis. Greičiausiai tokių vietų mieste mažiau. Tačiau kauniečiai turėtų būti budrūs ir nepatingėti pranešti apie pavojus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.