Kauniečiai įsiutę: po namo renovacijos – milžiniški nuostoliai

Naujinti pradedamo Kauno daugiabučio gyventojai patyrė šoką – atliekant elektros darbus įvyko gedimas. Sugedo buitinė technika, iš televizorių pliūptelėjo dūmai, kai kurie prietaisai taip stipriai įkaito, kad jų buvo negalima išlaikyti rankose.

Atliekant darbus iš Ninos L. televizoriaus pliūptelėjo dūmai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atliekant darbus iš Ninos L. televizoriaus pliūptelėjo dūmai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Mar 31, 2015, 7:23 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:55 PM

M.Romerio gatvės 31-uoju numeriu pažymėto keturaukščio gyventojai renovacijos pradžią prisimins karčiai šypsodamiesi. Kovo 23-iąją jie puolė jungti iš elektros tinklo buitinę techniką.

Ypač smarkiai nukentėjo tie, kurių nebuvo namuose, – žmonės nespėjo išgelbėti daugelio prietaisų.

„Kas dabar man atlygins žalą – turto nebuvau apdraudusi. Namo renovacija kainuoja nepigiai, ir dar esame priversti skaičiuoti nuostolius“, – guodėsi pirmame aukšte gyvenanti 84 metų Onutė Brunzienė.

Kambariai – pilni dūmų

Pirmadienio popietę koridoriuje įžiebusi lempą O.Brunzienė nustėro – taip akinamai ji dar niekada nešvietė.

Palietusi elektroninį laikrodį, pensininkė skubiai atitraukė ranką – prietaisas buvo karštas.

Moteris nedelsdama ištraukė iš lizdų kitos technikos laidus, tačiau po kurio laiko juos vėl įjungus, nebeveikė televizorius „Sharp“, nešiojamasis laidinis namų telefonas.

„Iš mano televizoriaus pliūptelėjo dūmai“, – pasakojo O.Brunzienės kaimynė iš antro aukšto Nina L.

Toje pačioje laiptinėje gyvenanti pensininkė Elena Macienė prisiminė, jog gedimo metu jos bute nuolat užgesdavo ir vėl įsižiebdavo šviesa.

Kiti gyventojai taip pat nustėrę stebėjo, kaip jų butuose iš prietaisų plūsta dūmai, byra žiežirbos, sproginėja buitinė, vaizdo, garso technika.

Sugedo šaldytuvas, krosnelė

Didelę žalą patyrė pirmame aukšte įsikūrusi Vadimo V. šeima – dėl įtampos svyravimų greičiausiai nepataisomai sugedo šaldytuvas ir mikrobangų krosnelė.

Dar vieno buto gyventojai antrame aukšte nebegali naudotis dviem elektroniniais laikrodžiais. Kitoms šeimoms sugedo kompiuterių technika.

Pirminiais duomenimis, nukentėjo pirmų dviejų aukštų gyventojai. Laimei, nė viename bute neįsiplieskė gaisras.

Manoma, jog gedimas įvyko dėl galingos elektros srovės, atsiradusios atliekant renovacijos metu numatytus elektros darbus.

Gedimas tą pačią dieną buvo pašalintas.

Gyventojai ketina artimiausiu metu rašyti bendrą pretenziją rangovui, jei nesulauks pačių statybininkų iniciatyvos kompensuoti žalą.

Žadėjo atlyginti nuostolius

M.Romerio gatvės keturaukščio renovacijos darbų rangovas – bendrovė „Pastatų ūkio priežiūra“, o darbų užsakovas – daugiabučio administratorius „Būsto valda“.

Pastato atnaujinimo metu planuojama apšiltinti fasadus, atlikti kitus darbus. Renovacija turėtų būti baigta iki 2015 metų rugsėjo.

Prie atnaujinamo keturaukščio pritvirtintoje informacinėje lentelėje nurodyta, jog darbų vadovas – „Pastatų ūkio priežiūros“ atstovas Andrejus Grinevičius.

A.Grinevičius gedimo nekomentavo, pasiūlė kreiptis į savo kolegą, vardu Matas.

Pastarasis pripažino, jog gedimas įvyko rangovo specialistams atliekant elektros darbus. Savo pavardės ir pareigų jis pasakyti nepanoro.

Kokie darbai buvo atliekami, kur laidai buvo pažeisti, Matas nežinojo. Taip pat jis konkrečiai negalėjo atsakyti, kokiu būdu gyventojams bus atlyginti nuostoliai.

Tiesa, po „Laikinosios sostinės“ žurnalistų apsilankymo pas O.Brunzienę trečiadienį atvyko „Pastatų ūkio priežiūros“ darbuotojai ir pareiškė, jog žalą kaip nors kompensuos.

Per 15 mėnesių atnaujinta 13 namų

Daugiabučių renovacija finansuojama Europos Sąjungos fondų, Lietuvos biudžeto ir gyventojų lėšomis.

Lietuvos valstybė kompensuoja 40 procentų statybos darbų išlaidų, 100 procentų techninio projekto parengimo, techninės priežiūros paslaugų ir administravimo išlaidų.

Tokio dydžio parama teikiama daugiabučių gyventojams, dėl kurių renovacijos sutartys buvo sudarytos iki 2014 metų gruodžio 31 dienos.

Vėliau ši parama atitinkamai sumažėjo iki 30 ir 50 procentų.

„2014–2015 metais Kaune buvo nupirkti statybos rangos darbai 94 daugiabučiams, mieste per šį laikotarpį jau atnaujinta 13 namų.

Vidutinė vieno Kauno daugiabučio renovacijos kaina – 395,6 tūkst. eurų“, – pasakojo Aplinkos ministerijos įsteigtos Būsto energetikos taupymo agentūros Projektų įgyvendinimo skyriaus specialistė Judita Šeštokaitė.

Be šiltinimo darbų, renovacijos metu keičiami langai, durys, vamzdynas, elektros instaliacija, stiklinami balkonai.

Po renovacijos dažniausiai skundžiamasi dėl suskilinėjusių sienų, patalpose besikaupiančios drėgmės, įsimetusio pelėsio.

Gedimo iš anksto numatyti negalėjo

Nerijus Šarauskas

Bendrovės „Būsto valda“ atstovas

„Kovo 23 dieną M.Romerio gatvėje atnaujinamame name buvo atliekami elektros įvadinės spintos ir komutacinių aparatų keitimo darbai.

Pagal projektą numatyta, kad nauja įvadinė spinta turi būti vėl prijungiama prie dabar esančio seno vidaus elektros tinklo.

Pirmadienį elektros įvadinė spinta buvo pakeista.

Šie darbai buvo atlikti laikantis elektros įrenginių įrengimo taisyklių, renovacijos projekto reikalavimų.

Atnaujinus elektros tiekimą, vieno buto gyventoja pranešė, jog pas ją sprogo apšvietimo lemputė.

Išaiškėjo, jog neremontuojamoje vidinio elektros tinklo, tiekiančio elektros energiją tik į 4 butus (laiptinėje iš viso jų yra 16), dalyje buvo rastas nudegęs laidas.

Elektros įvadinės spintos keitimo metu sujudinus kabelius, nudegusi laido vieta nulūžo. Dėl to ir įvyko gedimas, kurio numatyti iš anksto nebuvo galimybių.

Šiuos darbus atliko renovacijos konkursą laimėjusios bendrovės „Pastatų ūkio priežiūra“ specialistai, kurie yra patyrę, įgiję aukštą kvalifikaciją. Įmonė ir darbų vadovai yra atestuoti.

Nuostolius žmonėms atlygins „Pastatų ūkio priežiūra“, kurios veikla yra apdrausta.

Kiek man žinoma, tai pirmas toks atvejis mūsų bendrovės istorijoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.