Geros būklės šeimos bendrabučiai pavirto zombių buveine

Bendrabučiuose tarp asocialių kaimynų gyvenantys tvarkingi kauniečiai jaučiasi lyg būtų patekę į pragarą. Niūrios kasdienybės nepraskaidrina net didžiosios metų šventės – viltis ištrūkti iš šių namų tokia maža, kad dažnas bijo apie tai net svajoti.

R.Kalantos gatvėje esančiame bendrabutyje gyvenantys tvarkingi žmonės jaučiasi įkalinti – norėtų iš ten ištrūkti, bet niekas nenori pirkti būstų.
R.Kalantos gatvėje esančiame bendrabutyje gyvenantys tvarkingi žmonės jaučiasi įkalinti – norėtų iš ten ištrūkti, bet niekas nenori pirkti būstų.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Laikinoji sostinė“)

2015-04-06 21:00, atnaujinta 2018-01-07 10:51

„Prieš Velykas svajonės, uždarytos tamsiame kampe, vėl veržiasi į laisvę. Prieš dvylika metų čia buvo geros būklės šeiminis bendrabutis, o dabar – zombių buveinė, kurioje nesinori būti nė dienos“, – šypseną išspaudė 54 metų Regina Mazuronytė, gyvenanti A. ir J.Gravrogkų gatvėje 17 numeriu pažymėtame penkiaaukštyje.

Į šį bendrabutį kiekvieną dieną skuba policininkai, ugniagesiai, medikai.

„Kartais net svarstau – gal vertėtų padaryti nusikaltimą? Kalėjime turbūt būtų geriau nei šiose džiunglėse“, – „Laikinajai sostinei“ sakė bendrabutyje gyvenantis vyras, kurio kaimynas buvo mirtinai subadytas per išgertuves.

Kaune yra apie 50 namų, kuriuos vietos bendruomenės ir specialiosios tarnybos vadina miesto piktžaizdėmis.

Problemų dėl nemalonios kaimynystės turi ne tik darbininkiškų miesto rajonų gyventojai. Lindynėmis virtusių bendrabučių yra net prestižiniame Žaliakalnyje – garsas apie Partizanų gatvės pradžioje esančius daugiabučius pasklidęs toli.

Suluošino dėl 20 litų

Bendrabučio A. ir J.Gravrogkų gatvėje laiptinė labai praverstų kuriant siaubo filmą – akis bado apsilaupiusios sienos, klibantys langai, suskilinėjusios durys, aplinkui karaliaujančios šiukšlės ir purvas.

Namo gyventoja R.Mazuronytė yra įsikūrusi penktame aukšte – šalia amžinai atostogaujančių mėlynanosių.

Čia triukšmas aidi iš visų pusių. Vienas artimiausių kaimynų, 40 metų Darius P., girtauja, apsvaigęs koneveikia savo senutę motiną, daužo baldus. Dieną vyras miega, o vakarais pradeda siautėti.

Greta Dariaus yra įsikūrusi 31 metų Oksana Dumalakienė, savo kambarį pavertusi svaigalų mėgėjų traukos vieta.

O.Dumalakienė draugavo su 24 metų vaikinu iš Petrašiūnų rajono, vardu Aurimas. Prieš du mėnesius Aurimą žiauriai sumušė buvęs jo draugas, O.Dumalakienės kaimynas Dovydas – metaliniu strypu daužė tol, kol pavertė invalidu. Vaikinas nevaldo vienos kūno pusės.

Dovydas įniršo iš Aurimo už 20 litų nusipirkęs grandinėlę – manė, kad ji sidabrinė, tačiau draugas įkišo pigaus metalo pakaitalą.

Dar vienas bendrabučio galvos skausmas – moteris, gyvenanti kambaryje su penkiais paaugliais vaikais. Šie plėšikauja, o jų motina, įtariama, prekiauja kvaišalais.

Šiame name įvykdytos kelios žmogžudystės, nesuskaičiuojama, kiek būta muštynių, liepsnojo penki butai. Greitosios pagalbos medikai dešimtis kartų traukė svaigalų mėgėjus iš mirties nagų, kai jiems per daugiadienes išgertuves sušlubuodavo širdis.

Velykos – bendroje virtuvėje

Laisvės alėjos kavinėje virėja dirbanti moteris į bendrabutį A. ir J.Gravrogkų gatvėje įsikėlė prieš 13 metų.

Geresniam būstui ji neturėjo pakankamai lėšų, o paskolos imti nenorėjo.

Tuo metu ir pats pastatas neatrodė baisiai.

Moteris stengiasi neįsileisti į savo aukštą taurelės gerbėjų, besitaikančių nugvelbti svetimus daiktus.

„Gretimoje laiptinėje moteris pardavinėjo pilstuką. Pas ją traukdavo „pažibos“ iš viso rajono. Susipainioję jie įžirgliodavo ir į mūsų koridorių.

Užmūrijome vienas duris, kad jie daugiau čia neužklystų“, – prisiminė ketvirtame aukšte gyvenanti Rūta Leskauskienė.

Kaimynystėje gyvenanti baro virtuvės darbuotoja Rasa prieš porą savaičių pasigedo namuose laikytų 170 eurų eurų, mobiliojo telefono.

J.Leskauskienė ir kiti tvarkingesni aukšto gyventojai pasistengė sukurti jaukesnę aplinką virtuvėje – nupirko fotelių, viryklę, kriauklę.

Per Velykas virtuvė virs svarbiausia bendrabučio patalpa, kurioje bus keičiamasi margučiais.

Tiesa, gyventojams iškils papildomų rūpesčių – kaip apsiginti nuo vietos girtuoklių, švenčių metu paprastai kaulijančių pinigų, alkoholinių gėrimų.

Atstumti jie mėgina kažką pavogti, kad turėtų iš ko savo stalus nukloti pilstuku arba pigiausiu alumi.

Pirkti kambario niekas nenori

Anksčiau virėja dirbusi R.Mazuronytė palaidojo visus savo artimuosius. Neįgalia pripažinta moteris šiuo metu gyvena viena ir gauna 800 litų neįgalumo pensiją.

„Norėčiau dabartinį būstą parduoti ir nusipirkti butą ten, kur nėra barnių, triukšmo, muštynių. Daugelis kaimynų jau bandė parduoti savo kambarius, bet tai – neįmanoma misija. Būsto ieškantys žmonės, išvydę aplinką, apsisuka ir išeina“, – pasakojo R.Mazuronytė.

Moteris viliasi, kad jai pavyks išsivaduoti iš kalėjimu tapusio bendrabučio – gal atsiras galimybė išsinuomoti kambarį ramesniame name.

„Dairysiuos namų ir aš, nors finansinė padėtis – labai sunki. Likti čia būtų prapultis.

Kiekvienam padoresniam žmogui patariu iš šito namo kuo greičiau kelti sparnus, jei tik leidžia galimybės“, – atsiduso 44 metų statybininkas Tomas Agurkis, įsikūręs trečiame aukšte.

Sumuštas vyras netrukus dingo

Su panašiomis problemomis susiduria ir R.Kalantos gatvėje 137 numeriu pažymėtame bendrabutyje gyvenantys žmonės.

„Stengiuosi čia nenakvoti – turiu kitą būstą“, – pasakojo pirmame aukšte įsikūręs Anatolijus Karalkovas.

Padoriai apsirengęs vyras guodėsi, jog šiame name vagystės, triukšmas, riksmai ir muštynės jau seniai tapo kasdienybe.

A.Karalkovas prieš trejus metus už kambarį su atskirais patogumais R.Kalantos gatvėje esančiame bendrabutyje mokėjo 25 tūkst. litų.

Tačiau, nusipirkęs butą, vyras nusprendė jame negyventi.

Keturių aukštų namas atrodo tarytum po bombardavimo – išdaužyti langai, aplaužyti laiptų turėklai, suskilę patys laiptai.

Prieš porą mėnesių šiame bendrabutyje mirė kvaišalų perdozavusi 18-metė. Mergina, apsvaigusi nuo alkoholio, per išgertuves su kaimynais dar susileido į veną stiprių narkotikų.

Šiek tiek anksčiau bendrabutyje buvo žiauriai sumuštas 50 metų gyventojas, pravarde Buldogas. Po sumušimo vyras mįslingai dingo.

Pirmame aukšte sutiktas maždaug 20 metų jaunuolis pamušta akimi, išmuštais dantimis, prisistatęs Pauliumi, tvirtino nuo triukšmadarių sugebantis apsiginti, nors kaimynai pasakojo, jog jis pats įkaušęs sukelia nemažai rūpesčių.

Kartu su Pauliumi po bendrabutį šlitinėjo apsvaigęs paauglys.

Gretimo atnaujinto daugiabučio gyventoja Ramunė B. skundėsi, jog bendrabutyje įsikūrę žmonės nuolat užpuldinėja praeivius, ne vieną buvo sumušę, atėmę pinigus.

Imasi tik būtiniausių darbų

Į šį bendrabutį policijos pareigūnai gesinti įvairių konfliktų vyksta mažiausiai po 3 – 4 kartus per savaitę.

„Jei sumanytume iš ten išvežti asocialius žmones, kažkur juos uždaryti, žmogaus teisių gynėjai kalbėtų, jog tai – nehumaniška, juos reikia integruoti į visuomenę.

Bet kaip tokius integruosi, jei jie tavęs visiškai nesiklauso? Daugybę kartų su kolegomis buvau nuvažiavęs į R.Kalantos gatvę, aiškinau, protinau, bet mano žodžiai atsitrenkė lyg žirniai į sieną“, – piktinosi Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius.

Bendrabutį administruojančios bendrovės atstovai tik skėsčiojo rankomis – ką ten tvarkysi, jei viskas laužoma ir griaunama.

Imamasi tik būtinų darbų, kurių neatlikus kiltų pavojus žmonių gyvybei – pavyzdžiui, keičiami sugadinti elektros laidai.

Įžūliausi – beturčiai

Giedrius Klimavičius

Panemunės policijos komisariato viršininkas

„Sunkiausia paveikti tuos, kurie gyvena socialiniuose būstuose. Jie neturi ką prarasti, todėl elgiasi įžūliai, nieko nebijo.

Iš kito triukšmadario už nesumokėtas baudas galima, pavyzdžiui, konfiskuoti jo vardu registruotą būstą. Todėl jis, vieną kartą nusižengęs, elgiasi ramiau, nenori antrą kartą už triukšmo kėlimą mokėti baudos nuo 300 iki 1000 litų.

Jei piktybiškas pažeidėjas neturi turto, galima skirti jam kiek nori baudų – jokios sankcijos nepadės.

Tačiau negalima sakyti, kad padėtis tik blogėja.

Pavyzdžiui, M.Gimbutienės gatvės bendrabučio gyventojai, įkliuvę dėl nelegalios cigarečių prekybos, susitvarkė – po teistumų jie problemų nebekelia.“

Klesti nelegali veikla, smurtaujama

Kaune iš viso yra apie 50 bendrabučių, į kuriuos dėl didžiulės netvarkos nuolat tenka kviesti specialiąsias tarnybas.

Be minėtų A. ir J.Gravrogų, R.Kalantos gatvės bendrabučių, didžiausią siaubą padoriems kaimynams ir policijai kelia M.Gimbutienės gatvėje esantis 10 numeriu pažymėtas bendrabutis, Raudondvario plento 174-asis namas, Partizanų gatvės pradžioje esantys bendrabučiai, K.Veverskio gatvėje 3 ir 6 numeriais pažymėti daugiabučiai, kuriuose įrengti savivaldybės socialiniai būstai.

„Bangladešais“ vadinamuose namuose ne tik girtaujama, bet ir pardavinėjamos kontrabandinės cigaretės, platinami narkotikai.

Dėl būsto ten nuolat verda kova – kai kažkuris smurtautojas atsiduria kalėjime, jo kambarį savavališkai užgrobia draugai.

Taip neseniai atsitiko A. ir J.Gravrogkų gatvės bendrabutyje – nelegaliai įsikūręs vyras net nemano iš ten išeiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.