Ieškote būsto? Kalbama apie smuksiančias jo kainas

Tam tikruose nekilnojamo turto (NT) segmentuose būsto kainos šiais metais gali kristi 5-10 proc. Taip gali nutikti dėl NT rinkoje esančios perteklinės pasiūlos.

Šis 124 butų namas yra viename prestižiškiausių Vilniaus rajonų – Antakalnyje.<br>„Aurum apartamentai“ nuotr.
Šis 124 butų namas yra viename prestižiškiausių Vilniaus rajonų – Antakalnyje.<br>„Aurum apartamentai“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2015-04-09 16:59, atnaujinta 2018-01-07 05:06

Kaip sakė DNB banko vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė, dėl pernai suaktyvėjusių NT pirkėjų, statytojai didino būsto pasiūlą, todėl šiandien ji – perteklinė. Kuo ilgiau laikytis atotrūkis tarp būsto pasiūlos ir paklausos, tuo bus jaučiamas didesnis spaudimas mušti NT kainas.

Anot banko analitikės, kainų kritimo galima tikėtis tiek prestižinėse vietose, tiek atokiau centro esančių būstų rinkoje.

Kad kainos smuks, vilties gali turėti ne tik sostinėje būsto besidairantys pirkėjai. Jos turėtų kristi ir Klaipėdoje. Kiek mažesnis, vis dėlto pastebimas rinkos išsibalansavimas pastebimas ir Kaune. Todėl čia taip pat gali atpigti tiek naujas, tiek jau kuris laikas stovintis būstas.

Anot I.Genytės-Pikčienės, fundamentalių priežasčių būstui brangti nėra. Be to, pernai rekordinės buvo emigrantų perlaidos (1,47 mlrd. eurų arba 4,1 proc. šalies bendrojo vidaus produkto), nusėdusios NT segmente ir palaikiusios jo aktyvumą. Vargu, ar tas pats scenarijus pasikartos ir šiemet.

Būsto kainos jau krito – jos žemyn patraukė pernai metų paskutinįjį ketvirtį. Pirmaisiais šių metų mėnesiais NT rinkos aktyvumas susitraukė 29 proc.

Pasiūlos augimas tik įsibėgėja

Nekilnojamojo turto plėtotojai šiuo metu Vilniuje siūlo įsigyti apie 3350 naujos statybos butų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, naujų butų pasiūla išaugo net 94 proc. Įmonės „Eika“ skaičiavimu, per pirmąjį ketvirtį pasiūlą papildė apie 10 naujų projektų, kuriuose siūloma 500 butų. Pasak „Eikos“ plėtros projektų vadovo Tomo Žiaugros, pasiūlos augimas dar tik įsibėgėja. Per antrąjį šių metų ketvirtį nekilnojamojo turto vystytojai planuoja pasiūlyti dar apie 1,5 tūkst. naujų butų. „Artimiausiu metu rinką papildys dar keliolika projektų – didžioji dalis jų bus plėtojama Užupyje ir Naujamiestyje, todėl pasirinkimo galimybės šiose miesto dalyse pirkėjams išliks labai didelės. Paskutinius tris ketvirčius pasiūla Vilniuje svyruoja tarp 3300-3600 laisvų naujos statybos butų. Šių metų viduryje pasiūla gali viršyti 4000 laisvų butų ribą, kuri istoriškai buvo viršyta tik kartą – prieš prasidedant 2008-2009 metų krizei, – teigė T.Žiaugra. – Ar ji bus ne per didelė, parodys laikas, tačiau šioje situacijoje vienintelis laimėtojas bus pirkėjas.“

Perka butus brėžiniuose

„Eika“ skaičiuoja, jog per pirmus tris šių metų mėnesius NT plėtotojai pardavė beveik 750 naujos statybos butų. Tai yra 47 proc. daugiau nei paskutinį 2014 metų ketvirtį. Vis dėlto, palyginti su rekordiniu praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, kai būsto rinka buvo ypač aktyvi dėl euro įvedimo, naujų butų pardavimai dabar beveik 30 proc. mažesni. Antrinėje būsto rinkoje fiksuojamos kiek kitokios tendencijos. Registrų centro duomenimis, per pirmąjį 2015 metų ketvirtį Vilniuje sudaryta apie 1670 būsto pardavimo sandorių, t. y. 30 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu ir 18 proc. mažiau nei paskutinį 2014 metų ketvirtį. Didžiausią Registro centro fiksuojamų pardavimų dalį – 81 proc. – sudarė senos statybos būsto sandoriai.

„Eikos“ plėtros projektų pastebėjo, jog šiuo metu susidomėjimas naujais projektais Vilniuje yra žymiai išaugęs, o butai aktyviai rezervuojami vos tik paskelbiama apie projekto pradžią.

Jo teigimu, būsto pardavimus skatina ir rekordiškai žemos palūkanų normos.

Per pirmąjį 2015 metų ketvirtį rinkoje parduota 320 ekonominės klasės būstų, kurie sudarė 44 proc. visų naujos statybos butų pardavimų, o vidutinei klasei teko 42 proc. naujų būstų pardavimo sandorių. Jau antrąjį ketvirtį iš eilės prestižinėje klasėje parduodama apie 110 butų, kurie sudaro 15 proc. pirminės rinkos pardavimų. Ankstesniais ketvirčiais prabangiam būstui tekdavo tik keli procentai naujos statybos būsto rinkos. Pasak „Eika“ plėtros projektų vadovo, per pirmus tris šių metų mėnesius Vilniuje populiariausi buvo Naujamiesčio (17 proc.) ir Baltupių (9 proc.) rajonai, kuriems teko 26 proc. visų naujos statybos butų pardavimo sandorių. Trečioje vietoje pagal pardavimų aktyvumą Pilaitė ir Pašilaičiai (po 8 proc.), kuriuose pirkėjams siūlomi ekonominės klasės butai. „Kaip ir 2014 metais pirkėjų apsisprendimui projekto baigtumas nedarė didelės įtakos. Vos 30 proc. naujų butų buvo įsigyta jau pastatytuose namuose. Visi likę butai buvo nupirkti tik pradedamuose statyti arba jau statomuose daugiabučiuose“, – teigė T.Žiaugra. Per pirmąjį 2015 metų ketvirtį vidutinė kvadratinio metro kaina sumažėjo vos procentu. Ekonominės klasės butų kaina sumažėjo 4 proc. ir šiuo metu siekia 1221 eurą už kvadratinį metrą. Vidutinėje klasėje butų kaina per pirmus tris šių metų mėnesius nekito ir siekia 1694 eurus už kvadratinį metrą. Prestižinėje klasėje, kurioje paklausa labiausiai išaugo, butų kainos nuo metų pradžioje ūgtelėjo beveik 2 proc. ir siekia 2645 eurus už kvadratinį metrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?