Kas nusmukdė būsto kainas Lietuvoje?

Lietuvoje būsto kainos praėjusių metų spalį-gruodį, palyginti su tų pačių metų liepos-rugsėjo mėnesiais sumažėjo 4,3 proc., skelbia Europos Sąjungos statistikos tarnyba Eurostatas.

NT žinovai teigia, kad būsto kainų kritimą Lietuvoje pirmiausiai lėmė pakitusios nuotaikos po euro įvedimo.<br>Kauno kvartalo „Šilo namai“ nuotr.
NT žinovai teigia, kad būsto kainų kritimą Lietuvoje pirmiausiai lėmė pakitusios nuotaikos po euro įvedimo.<br>Kauno kvartalo „Šilo namai“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Žinių radijas“

Apr 16, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:50 PM

Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis pažymi, kad jų statistika, matuojanti tik didžiuosius miestus, rodo žymiai santūresnį nuosmukį – tik pusė procento – kas, anot jo, rodo, kad statistiką nutempė žemyn mažieji miesteliai.

S. Vagonio teigimu, būsto kainų kritimą Lietuvoje pirmiausiai lėmė pakitusios nuotaikos po euro įvedimo. „Antrajame ir trečiajame ketvirtyje rinka buvo itin aktyvi, kainos pakankamai stipriai augo ir tiesiog artėjant eurui po truputį išsikvėpė. Priežastys kelios – kas norėjo pasinaudoti euro efektu arba iki to paskutinio ketvirčio, galbūt visi bijojo masinės psichozės, savo reikalus susitvarkė pirmoje metų pusėje ar dar anksčiau“, – laidoje „Aktualioji valanda" teigė jis. Kitas veiksnys, lėmęs kainų nuosmukį, anot S. Vagonio, yra geopolitiniai veiksniai: „Tai buvo Rusijos – Ukrainos konfliktas ir tokios neramios žinios, kas laukia Baltijos regiono kai kuriems pirkėjams atėmė norą skubiu metu įsigyti būstą. Tad turime tai, kad paskutinis ketvirtis iš tikrųjų buvo nesėkmingas tiek visai Lietuvai, tiek Lietuvos didmiesčiams“, – sakė S. Vagonis. Eurostatas skelbia, kad būsto kainų nuosmukis praėjusių metų paskutinįjį ketvirtį, palyginti su buvusiu prieš tai, Lietuvoje vienas didžiausių tarp 28-ių Europos Sąjungos valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.