Pėsčiųjų viadukai Kaune: trumpina kelią, bet kelia baimę

Pėsčiųjų viadukai per gatves ar geležinkelį kauniečiams leidžia taupyti laiką ir pinigus, kai norima kuo tiesiau patekti į kai kuriuos miesto rajonus. Tačiau nepažįstantieji Kauno neras nuorodų, kur tie viadukai yra. O ir jų prieigos dažną gali išgąsdinti.

Gyventojai norėtų, kad Lentvario gatvė, kuria galima patekti į viaduką, vedantį link Geležinkelio stoties, būtų suremontuota.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyventojai norėtų, kad Lentvario gatvė, kuria galima patekti į viaduką, vedantį link Geležinkelio stoties, būtų suremontuota.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Apr 21, 2015, 6:41 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:26 AM

Kauno centre, Žaliakalnyje ir Aukštuosiuose Šančiuose gyvenantys kauniečiai dažnai naudojasi pėsčiųjų viadukais, nutiestais virš geležinkelio ir Tunelio gatvės.

Šiuos miesto rajonus jungiantys tiltai leidžia greitai ir paprastai pasiekti norimą tikslą, negaišti laiko važiuojant viešuoju transportu ar stovint automobilių kamščiuose.

Tačiau viadukais vaikštantys kauniečiai pasigenda tvarkos jų prieigose.

Norėtų, kad bent laiptai ir keliai būtų sutvarkyti, ir svajoja šiose vietose jaustis saugiai.

Kelionė pėsčiomis kitų miesto rajonų gyventojams ir svečiams gali tapti priverstine ekskursija, nes jokių nuorodų apie viadukus nėra.

Laiptai išklibę ir nesaugūs

Kaip patekti ant viaduko, jungiančio Aukštuosius Šančius su miesto centru ir Žaliakalniu? Tai žino tik vietos gyventojai.

Važiuojant Prancūzų gatve reikia dairytis, kur ją kerta ir link šlaito veda nedidelė Džiugo gatvė. Jos gale ir prasideda vieno viaduko prieigos.

Norint pasiekti pėsčiųjų tiltą reikia įveikti ne vieną išklibusių laiptų pakopą.

Panašiai atrodo ir viaduko, kuris baigiasi Žaliakalnyje, Perkūno alėjoje, prieigos. Link laiptų vedantis grindinys seniai ištrupėjęs ir einant galima nusisukti sprandą.

Pasigenda vaizdo kamerų

Šiuo keliu kasdien vaikštanti Gerda Samuolytė pasakojo, kad viaduku keliauja daugybė žmonių.

Ji pati kasdien juo eina į darbą miesto centre ir iš jo grįžta į namus Aukštuosiuose Šančiuose. Taip moteris sutaupo ir laiko, ir pinigų viešojo transporto bilietui.

„Tačiau kiekvieną kartą eidama jaučiu šiokią tokią baimę. Ypač jei jau sutemę. Viaduko prieigose mėgsta girtuokliauti jaunimas. Pro juos eiti visada nejauku“, – atvirai kalbėjo kaunietė.

Kita kaunietė Angelina Batarūnienė džiaugėsi, kad pats viadukas, jo turėklai pakankamai gerai prižiūrimi, tačiau apgailestavo, kad laiptai – nepatogūs ir ištrupėję.

„Man taip pat labiausiai stinga saugumo. Norėčiau, kad tilto prieigose būtų įrengtos vaizdo stebėjimo kameros“, – sakė moteris.

Kelią iki tilto rasti sunku

Kauniečiai vaikšto ir netoliese esančiu antru viaduku. Juo iš Aukštųjų Šančių galima nukeliauti iki Žaliakalnio E.Fryko gatvės.

Dalis miestiečių juo leidžiasi į turgavietę, esančią prie Geležinkelio stoties.

Kur prasideda šis viadukas Aukštuosiuose Šančiuose, taip pat žino tik vietos gyventojai. Norint jį rasti reikia eiti iki Prancūzų gatvės 17 numeriu pažymėto penkiaaukščio.

Už jo būtina sukti į dešinę ir pereiti duobėtą kiemą. Tada pamatysite keistą žemyn besileidžiantį asfaltuotą kelią. Tik paėjėjus matyti šlaito viršuje stovintis suklypęs namas.

Tai – Lentvario gatvė. Leidžiantis ja žemyn abipus kelio stūkso statūs išbetonuoti ir medžiais apžėlę šlaitai, vietomis užtverti aklinomis, retomis tvoromis.

Už jų – gyvenamieji namai. Matyti žmonių buities rakandai, į lauką išnešti stalai ir suolai.

Nori naujų nuotekų griovių

Dairantis į šlaitus ir namus reikia nepamiršti žiūrėti ir po kojomis. Lentvario gatvė duobėta.

Vietos gyventojas Steponas Vaitiekūnas sakė, kad žmonių pro šalį praeina daug. Gyventojai pripratę prie smalsių žvilgsnių ir gyvena savo įprastą gyvenimą.

Didžiausių problemų kyla, kai dažniau lyja ar pavasarį tirpsta sniegas.

„Kai dažniau lyja, gatve bėga vandens srautai, nuo šlaitų nešdami purvą, todėl žmonės išsitepa batus ir drabužius. Nuotekos teršia ir mūsų kiemus. Todėl palei gatvę reikėtų įrengti naujus nuotekų kanalus“, – sakė vyras.

Šia gatve vaikštantys jauni kauniečiai pastebėjo, kad miesto prižiūrėtojai dažniau galėtų keisti ir gatvės žibintus, nes kai jie perdega, kurį laiką ši vieta būna labai prastai apšviesta.

Atsiveria gražus vaizdas

Dar viena viaduko, nutiesto per Tunelio gatvę į Aukštuosius Šančius, atšaka atsiremia į apynaujus ir prižiūrimus laiptus su patogiais turėklais.

Užlipęs jais pamatai du nuosavus ryškiai salotine ir rusva spalvomis nudažytus namus.

Prižiūrimi pastatai ir jų aplinka pamalonina akį.

Įdomiausia tai, kad užkopęs laiptais eini tarsi per šių namų nuosavų kiemų pievas. Tačiau praėjimas neužtvertas, todėl šiuo keliu galima patekti į nedidelę Grigiškių gatvę.

„Čia praeivių mažai. Turbūt tik nedaugelis kauniečių žino šį kelią ir juo naudojasi.

Todėl ir apsitverti savo kiemų neskubame“, – sakė greta viaduko laiptų gyvenanti Raminta Adomaitienė.

Krūmus išpjovė, laiptus tvarkys vasarą

Dainius Ratkelis

Kauno savivaldybės administracijos direktorius

„Šį pavasarį miesto tvarkdariai išgenėjo želdinius, kurie supa abiejų viadukų prieigas. Buvo išpjauti nereikalingi krūmynai, nugenėtos medžių šakos.

Planuose numatyta, kad šią vasarą bus remontuojami ir į viadukus vedantys laiptai, toliau tvarkomos jų prieigos.

Tai savivaldybė turi daryti drauge su „Lietuvos geležinkeliais“.

Su jais ir deriname darbų grafikus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.