Skandalais apaugusį namą Panevėžyje pastatė elgeta ir turtuolis?

Panevėžyje, šalia autobusų stoties, juodais stiklais sublizgo baigiamas statyti daugiaaukštis namas. Dėl šio pastato buvusio Jungtinio duonos centro atstovas Rytis Rimkevičius davė kyšį dabar jau nuteistam vicemerui „tvarkiečiui“ Kastyčiui Vainauskui. Keistos statybos ir dabar kelia daug klausimų.

Šis namas turėjo būti lygus su šalia esančiu senuoju namu. Po statybų ant tvoros pritvirtinta lentelė (apibrėžta) su Jungtinio duonos centro logotipu primena dar neseną skandalą dėl kyšio.<br>A.Švelnos nuotr.
Šis namas turėjo būti lygus su šalia esančiu senuoju namu. Po statybų ant tvoros pritvirtinta lentelė (apibrėžta) su Jungtinio duonos centro logotipu primena dar neseną skandalą dėl kyšio.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vijolė Kasinskienė, Limina Kepalaitė, www.panskliautas.lt

Apr 21, 2015, 5:27 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:38 AM

Mena JDC krachą

Net aštuonerius metus pastatas Savanorių aikštėje prie Panevėžio autobusų stoties kiurksojo nei skustas, nei luptas – pradėtas, bet nebaigtas statyti. Jo statybas buvo sustabdžiusi krizė.

Dabar gi pastatas per bemaž pusmetį virto moderniu stikliniu penkiaaukščiu.

Dabartinė pastato savininkė, kurios užsakymu ir buvo vykdomos statybos, – „Rokiškio knygyno“ bendrovė.

Tačiau ant statybų tvoros plevėsuoja juostelės su buvusių pastato savininkų – Jungtinio duonos centro (JDC) logotipu. JDC bankrutavo prieš keletą metų. Ar tos juostelės tik sutapimas? Ar tų juostelių tiesiog niekas nenuplėšė nuo senų laikų?

Nykštukas stato milžiną

Naujojo pastato savininko – „Rokiškio knygyno“ metinė apyvarta yra tik 20–30 tūkstančių eurų. Tai reiškia, kad ji yra mažesnė negu vieno mažo spaudos kiosko. Kaip tada nykštukinė bendrovė pajėgi statyti tokį pastatą?

Tačiau „Rokiškio knygyno“ atstovas nepanoro to atskleisti.

Bendrovės direktorius Marius Anglickas sakė, kad įmonė verčiasi ne knygų prekyba, o patalpų nuoma. Rokiškyje, Nepriklausomybės aikštėje, bendrovė turi patalpas, kuriose įsikūręs knygynas. Įmonė turi vienintelį akcininką, tačiau kas jis, direktorius neatskleidė.

Dar šį mėnesį „Rokiškio knygyno“ direktoriaus kėdę M.Anglickui perdavė Gediminas Puzelis. Abu vadovai išliko paslaptingi – senasis direktorius nieko nekalbėjo apie statybas, nes jis knygynui nebevadovauja, o naujasis direktorius tikino apie praeitį maža ką težinąs, nes neseniai pradėjo dirbti.

Pastarasis net nežinojo, kada Rokiškio bendrovė nusipirko pastatą Panevėžyje. Vadovas sakė žinąs tik tiek, kad namas buvo pirktas iš banko.

Naujai pastatytame name, direktoriaus teigimu, bus nuomojamos patalpos biurams.

Bet kokias sąsajas su Jungtiniu duonos centru ir verslininkais broliais Sauliumi bei Ryčiu Rimkevičiais „Rokiškio knygyno“ direktorius neigė.

„Jeigu ten tos juostelės kabo, tai gal nuo labai senų laikų. Pas mus viskas aišku, niekas neslapstoma“, – tikino M.Anglickas.

Tai keturi ar penki aukštai?

Naujasis pastatas, vos pradėtas statyti, pagarsėjo dviem skandalais. Pirmiausia – dėl neleistino aukščio.

Paveldo saugotojai neleido senosios autobusų stoties teritorijoje, miesto širdyje, statyti aukštesnio nei keturių aukštų pastato. Tačiau labai greit visi pamatė, kad jis bus aukštesnis už šalia stovintį keturaukštį.

Kodėl Panevėžio miesto savivaldybė buvo davusi leidimą su broliais S. ir R.Rimkevičiais siejamoms statyboms Savanorių aikštėje dešimčiai metų?

Galop kilo antras skandalas – dėl kyšio. Jis atsakė į visus po pirmojo skandalo kilusius klausimus. Pasirodo, už tai, kad namas iškiltų aukščiau ir duotų daugiau pelno, vicemeras K.Vainauskas iš JDC atstovo R.Rimkevičiaus paėmė 5 tūkstančių litų kyšį. R.Rimkevičius nebuvo nuteistas, nes sutiko liudyti, o K.Vainauskas sulaukė nuosprendžio.

Panevėžio savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Saulius Matulis teigė, kad R.Rimkevičius norėjo septynių aukštų pastato. Tačiau detaliajame plane numatyta, kad namas turi būti lygus su kitais, keturių aukštų, pastatais.

„Statyboms leidimas buvo išduotas, viskas vyko teisėtai. Pastatas nepaaukštintas: pagal detalųjį planą yra keturi aukštai su mansarda. Realiai matyti penki aukštai, nes uždėtas šlaitinis stogas“, – tikino S.Matulis.

Dar viena istorija apie elgetą ir paslaptingąjį milijonierių

Tačiau ir čia – ne pabaiga skandalų.

Dėl šio pastato vyko dar ne vienas teismas.

Statybos bendrovė, kurios vienintelis akcininkas buvo vienas brolių, tik pradėjusi statybas bankrutavo prieš aštuonerius metus.

Lizingą bankrutavusiai bendrovei suteikęs bankas reikalavo kompensuoti patirtus nuostolius.

Tada atsirado nauja istorija, kaip kažkokiais vos ne arabų šeicho pinigais buvo finansuojamos šio pastato statybos. Kažkoks milijonierius atvykęs ir davęs pinigų tiesiog į saują jo statytojams. O broliui R.Rimkevičiui krūvą pinigų paskolino kone elgeta jo giminaitis, įrašytas į bedarbių gretas.

Prieš metus Apeliacinis teismas išteisino R.Rimkevičių.

Kaip esame rašę, prieš 1,5 metų Panevėžio apygardos teismas už apgaule įgytą daugiau kaip milijono litų vertės svetimą turtą ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą verslininkui buvo skyręs 4 metus nelaisvės.

Jis buvo kaltinamas prieš kelerius metus apgaule įgijęs 1,25 milijono litų vertės penkių aukštų administracinį pastatą Savanorių aikštėje, Panevėžyje.

Gavęs reikiamus statybos leidimus jis įregistravo kiekvieną statomo penkiaaukščio namo aukštą atskirai. Pastatas buvo įgytas Jungtinio duonos centro naudai.

R.Rimkevičius siekė įteisinti jį, todėl perleido 28 metų pusbroliui Tomui Malčiauskui už neatiduotą 350 tūkst. litų bendrovės skolą jam.

Esame rašę, kad prieš 2 metus Panevėžio apylinkės teismas T.Malčiauską dėl neteisėto praturtėjimo nubaudė 13 tūkst. litų bauda. Taip pat buvo nutarta iš panevėžiečio konfiskuoti 350 tūkst. litų.

Tačiau šį Panevėžio teisėjų nuosprendį Aukščiausiasis teismas panaikino ir T.Malčiauską išteisino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.