Lietuviški stogai – jau ant amerikiečių ir afrikiečių namų

Ši, Naujoje Akmenėje esanti ir jau 20 metų gyvuojanti, įmonė gamina fibrocementinius stogo lakštus.

„Eternit Baltic“ banguotų lakštų gamykla.<br>Archyvo nuotr.
„Eternit Baltic“ banguotų lakštų gamykla.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-29 17:28, atnaujinta 2018-01-05 10:59

Ši, Naujoje Akmenėje esanti ir jau 20 metų gyvuojanti, įmonė gamina fibrocementinius stogo lakštus.

Būtent tuo, sunkiuoju, kriziniu laikotarpiu, įmonės veikla nesustojo: 2010 m. „Eternit Baltic“ gamykla buvo pilnai rekonstruota. Buvo perstatyti pastatai, paleista nauja technologinė linija.

D. Krivickas pasakojo, kad greitai ir gerai gaminti kokybišką produkciją – ne tik išlikimo ar pelno, bet ir garbės reikalas.

Mat „Eternit Baltic“ kompanija priklauso dideliam tarptautiniam koncernui „Etex“, kuris jungia 102 kompanijas 43 pasaulio šalyse. Šiame koncerne dirba virš 17 tūkst. darbuotojų.

„Taigi, mes savo poziciją turime užsitikrinti konkuruodami ne tik su vietiniais gamintojais, bet ir su visame pasaulyje išsidėsčiusiomis savo didžiulės kompanijos gamyklomis“, – pasakojo D. Krivickas. Jis pridūrė, kad koncerno veikla yra orientuota į aukštos kokybės, inovatyvių medžiagų gamybą.

Lietuviški stogai – ir tarp palmių

Logistikos vadovas kalba, kad prioritetai visada atiduodami Lietuvos klientams, jam džiugu matyti gimtojoje šalyje statomus ar atnaujinamus namus. Tačiau kartu taip pat yra labai įdomu prekiauti ir užsienio rinkose: pamatyti tenykščius namus su Lietuvoje gaminamomis stogų dangomis.

Taigi, nors „Eternit Baltic“ banguotus lakštus ir kitą produkciją parduoda Pabaltijo, pietryčių ir vidurio Europos šalyse, tačiau tai dar ne viskas. Įmonė su savo produktais žengia ne tik į lietuviams tradicines, bet – ir į mums egzotiškas šalis. Toks pirmas didesnis „Eternit Baltic“ žingsnis buvo eksporto plėtra į Pietų Ameriką: Čilę, Kolumbiją. O maždaug prieš dvejus metus lietuvių bendrovė pradėjo tiekti produkciją ir į Afrikos rinkas.

„Pradėjome nuo Egipto. Užtruko apie dvejus metus, kol po ilgo bendro darbo su vietiniais pardavėjais įvykdėme pirmuosius užsakymus. Po to sekė Alžyras ir Pietų Afrikos respublika (PAR), į kurią eksporto kiekiai didėja ne dienomis, bet valandomis“, – pasakojo D. Krivickas.

Pasirodo PAR rinka gana panaši su Lietuvos ir Pabaltijo kraštais ta prasme, kad banguoti lakštai yra naudojami gyvenamųjų namų statybai. Tuo tarpu Vakarų Europoje tokio tipo stogo danga dengiami daugiausiai gamybiniai ir ūkio paskirties pastatai.

„Šioje šalyje mums nusišypsojo laimė dar ir todėl, kad vietinis gamintojas neinvestavo į technologijas ir neatlaikė konkurencijos“, – vardino logistikos vadovas.

Greitesni už vakariečius

D. Krivickas mano, kad „Eternit Baltic“ sėkmei pasitarnavo saviti pranašumai prieš kai kurias net ir Vakarų europoje esančias gamyklas.

„Mūsų kokybė atitinka Vakarų standartus, gamyboje naudojame savo motininės kompanijos „Etex“ kuriamą komercinį – praktinį patyrimą. Tačiau kartu esame ir lanksteni nei vakariečiai. Jeigu reikia, galime gaminti individualias, mažas partijas. Jeigu reikia – dideles. Į klientų užklausas atsakome per valandą, – komercinius subtilumus aiškina D. Krivickas. – Užsakovams dažnai rūpi, ar mes sugebame užtikrinti stabilią kokybę dirbdami tokiu tempu. Visada klientą patikiname, kad taip, nes produktą nuolat gaminame pagal nustatytus standartus. Ir aš manau, kad visos užsienio rinkos atsiveria tuomet, kai klientai pamato, kad gamintojas yra patikimas ir gerbia pirkėją“.

Sąžiningos kainos politika

Žinoma, pirkėjai visuomet domisi kainomis. „Mes laikomės sąžiningos kainos politikos. Tai reiškia, kad kaina turi atitikti kokybę, bet kartu klientui nepridedame papildomų kaštų“, – sakė  logistikos vadovas.

O paklaustas, į kokias rinkas ir kokiais masteliais planuoja plėstis artimiausiu metu, jis šypteli, kad ir taip per trumpą laiką buvo padarytas didžiulis šuolis. „Dabar svarbiausias periodas – stabiliai įsitvirtinti naujose rinkose ir sukaupti jėgų naujai plėtrai“, –  pridūrė  D.Krivickas.

Ir čia pat, kalbėdamas apie plėtrą, pastebi: „Lietuviams nereikia apie save mąstyti kaip apie atsiliekančius. Kiek tenka bendrauti, susidaro įspūdis, kad mūsų įmonės yra visa galva aukštesnės už daugelį kitų šalių bendrovių, tiek savo žiniomis, tiek užsispyrimu, tiek tikslo siekimu. Tampame pasaulio tauta, ir galime dirbti įvairiose rinkose kaip konkurencingi ir pilnateisiai žaidėjai. Čia tik Europoje mes dalinamės į lietuvius, latvius ar vokiečius. O kituose žemynuose mes – tiesiog europiečiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.