Kurhauzo likimas gali paskęsti skundų jūroje

Dėl šių Palangos kurhauzo dalies likučių užvirusi teisinė kova tarp valstybės ir verslininko – vis dar be pabaigos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Dėl šių Palangos kurhauzo dalies likučių užvirusi teisinė kova tarp valstybės ir verslininko – vis dar be pabaigos.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jun 19, 2015, 4:34 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 6:02 AM

Valstybės pastangos iš palangiškio verslininko Gedimino Jackos šeimos paimti jai priklausančios neprižiūrėtos ir seniai sudegusios Palangos kurhauzo dalies likučius vis giliau grimzta teismų liūne.

Dėl kurhauzo paėmimo valstybės nuosavybėn su Jackomis bylinėtis pradėjęs Kultūros paveldo departamentas (KPD) jau pradeda suprasti, kodėl taip ilgai užtruko Palangos savivaldybės teisminiai ginčai su istorinio kurorto pastato bendraturčiais.

Kaip teigė šioje byloje departamentui atstovaujantis KPD Panevėžio skyriaus vedėjas Arūnas Umbrasas, Jackos skundžia bet kokį valstybės veiksmą – šiuo metu yra pradėtos net penkios administracinės bylos.

Dvi jų jau pasiekė apeliacinę instanciją – Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą.

Daugiau negu prieš dvejus metus KPD teismui pateikė ieškinį dėl netinkamai laikomos kultūros vertybės dalies paėmimo valstybės nuosavybėn ir dėl jai padarytos žalos atlyginimo.

Tačiau ši byla dar nėra pajudėjusi iš vietos. Daugiau nei pusmetį Jackoms pavyko užvilkinti pareikalavus ekspertizės, kuri nustatytų, kokią sumą valstybė turėtų jiems kompensuoti už paimamą pastato dalį.

Jackų užsakytas ekspertas įvertino, kiek galėtų kainuoti analogiškas statinys Palangoje, ir gavo visiškai nerealią sumą.

Kiek anksčiau KPD Jackoms priklausančius kurhauzo dalies likučius buvo įvertinęs 10 tūkstančių eurų.

Tačiau už kultūros vertybei padarytą žalą KPD siekia iš Jackų prisiteisti 101,5 tūkst. eurų. Savo ruožtu paimamos kurhauzo dalies savininkai savo patirtus nuostolius įvertino beveik 50 tūkstančių eurų ir prašo juos priteisti iš valstybės.

Civilinės bylos nagrinėjimas galėjo prasidėti gavus eksperto išvadas, bet Jackos suabejojo, ar jiems priklausanti sudegusi pastato dalis dar gali būti valstybės saugoma kultūros vertybė.

Palangiškiai Vilniaus administraciniam teismui apskundė 2005 metais kultūros ministro pasirašytą įsakymą, kuriuo kurhauzui buvo suteiktas vertybės statusas.

Jackų šeima tvirtina, kad kurhauzas negalėjo būti pripažintas vertybe, nes tuo metu jau buvo sudegęs.

Remdamiesi šiuo skundu Jackos kreipėsi į Palangos apylinkės teismą ir paprašė sustabdyti civilinės bylos dėl pastato paėmimo nagrinėjimą, kol bus panaikintos abejonės dėl kurhauzo vertės.

Palangos teismas šį prašymą patenkino, nors, A.Umbraso nuomone, šis ginčas tėra beprasmiškas laiko vilkinimas, nes vertybe buvo pripažintas vientisas kurhauzo pastatas, kurio dalis buvo tik apdegusi ir dabar yra visiškai restauruota.

Tokią Palangos apylinkės teismo nutartį KPD apskundė, tačiau specialioji teisėjų kolegija turi nuspręsti, kuris teismas tą skundą turi nagrinėti.

Per tą laiką Vilniaus administracinis teismas išnagrinėjo Jackų skundą dėl kultūros ministro įsakymo ir savo sprendimą paskelbs vėliau.

Tačiau A.Umbrasas įsitikinęs, kad bet koks sprendimas bus skundžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.