V.Radzevičius dėl kaimynystėje vykdomų statybų ieško užtarimo

Vilniaus senamiestyje gyvenantis keliautojas ir televizijos laidų vedėjas prisijungęs prie gausios Užupio bendruomenės pagalbos kreipėsi į pasaulio žiniasklaidą   – dėl toje pačioje gatvėje, kurioje jis gyvena –  Polocko g. – planuojamų ir vykdomų  statybų 

V.Radzevičius pašiurpęs dėl kaimynystėje vykdomų statybų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Radzevičius pašiurpęs dėl kaimynystėje vykdomų statybų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2015, 10:45 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:02 AM

„Istoriniame Užupyje statomi namai sudarkys senamiestį, viršys leistiną aukštį bei aukštingumą ir iš esmės pablogins senbuvių gyvenimo sąlygas. UNESCO saugomoje Vilniaus senamiesčio teritorijoje ir jo apsauginėje zonoje vyksta žalinga statybinė veikla projektuojant, rekonstruojant, statant naujus objektus istoriniame Užupio priemiestyje, ypač Polocko, Zarasų ir Malūnų gatvėse.

Užupio bendruomenei kyla įtarimų, kad projektai vystomi atsakingoms institucijoms žiūrint pro pirštus arba turint iš to naudos“, – rašoma užupiečių išplatintame pranešime. Bendruomenės nariams kyla klausimas, ar planuojamos ir pradėtos vykdyti statybos Užupyje,  Polocko g. 17 yra teisėtos, darnios, ar nepažeidžia ten gyvenančių žmonių interesų.

„Kaip gali būti gaunami leidimai, patvirtinami detalieji planai ir techniniai projektai, jei jie akivaizdžiai pažeidžia Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentą – svarbiausią veiklą senamiestyje reguliuojantį dokumentą?“, – stebisi aktyvūs vilniečiai.

Didžiausią užupiečių ir paveldo ekspertų susirūpinimą šiuo metu kelia Polocko g. 17 nugriovus bendrovės „Vilija“ pramoninį pastatą pradėtos vykdyti didelio masto statybos. Tai Vilniaus senamiesčio teritorija greta senųjų Vilniaus Bernardinų kapinių. Naujais daugiabučiais, kurių architektas yra Alvidas Songaila, planuojama užstatyti net 1,2 ha ploto teritorija. Teritorija senamiesčio, kuris yra ne tik kompleksinis nacionalinis paveldo objektas, bet ir pasaulinė UNESCO vertybė.

„Projekto vystytojas – „MG Valda“ (UAB „Užupio krantinės“), aktyviai deklaruoja bendradarbiavimą su mūsų bendruomene, savo interneto svetainėje cituoja sau palankius Užupio Respublikos Konstitucijos straipsnius. Bendruomenė džiaugėsi, kad šis vystytojas iš tiesų geranoriškai derino šalia statybos teritorijos esančio Vilnelės šlaito sklypo tvarkymo sprendinius, ėmė pasitikėti šiuo vystytoju.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad statybos Polocko g. 17 planai užupiečiams buvo pristatyti klaidinant, pateikiant nepilną informaciją. Tikslesnių duomenų pateikimas buvo atidėliojamas iki to momento, kol paaiškėjo, kad jau yra gautas statybos leidimas. Tuomet sužinojome, kad projekte „išdygo“ namas, kuris aklina siena uždengs tris daugiabučius namus Polocko gatvėje, nauji statiniai viršys leistiną aukštį ir aukštingumą, pranoks toje vietoje buvusio „Vilija“ pastato aukštį, pažeis šioje vietovėje istoriškai susiklosčiusį užstatymo tipą, neleistinai pakeis Vilniaus senamiesčio panoramą“, – piktinasi užupiečiai.

Užupio bendruomenė supranta verslo interesus ir būtinybę atsikratyti sovietinių pramoninių pastatų Vilniaus senamiestyje.

„Tačiau būtina imtis skubių priemonių, kad kritikuojami techniniai statybų Vilniaus senamiestyje projektai būtų tinkamai įvertinti ir pakoreguoti taip, kad atitiktų Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentą, nauja statyba neužgožtų aplinkinės vertingos architektūros, o nugriovus nevertingus sovietinio laikotarpio statinius situaciją pagerintų, o ne pablogintų“, – įsitikinusi Užupio bendruomenė.

„MG Valda“ Užupyje (Polocko 17, Vilnius) vysto NT projektą „Užupio krantinės“. Nugriovus anksčiau čia stovėjusius apleistus ir nesaugius „Vilijos“ siuvyklos pastatus, 1,2 ha dydžio teritorijoje statoma mažaaukščių namų gyvenvietė. Projekto investicijos siekia daugiau nei 25 mln. eurų. Gretimame 1 ha sklype, kuris priklauso Vilniaus savivaldybei, „MG Valda“ inicijuoja rekreacinės zonos palei Vilnelę – parko, pėsčiųjų takų, žaidimo aikštelių – sukūrimą.

Nekilnojamojo turto vystymo ir plėtros bendrovės „MG Valda“ komentaras:

„MG Valda“ savo iniciatyva dar 2014 10 09 pakvietė Užupio bendruomenę į susitikimą ir pristatė projekto „Užupio krantinės“ (Polocko 17, Vilnius) sprendinius, planuojamų statybų apimtis, darbų eiliškumą ir kitas bendruomenei svarbias detales, susijusias su vystomu projektu. Bendrovė, statydama šią gyvenvietę, laikosi tų sprendinių, kurie buvo pristatyti bendruomenei – šiuo metu jie nėra pakeisti. Papildomai susitikime su bendruomene buvo pristatyti galimi šalia sklypo esančios Vilnelės krantinės sutvarkymo sprendiniai.

Vilnelės krantinės teritorija priklauso Vilniaus savivaldybei, tačiau, atsižvelgusi į Užupio bendruomenės išsakytus pageidavimus, „MG Valda“ savo iniciatyva kreipėsi į kraštovaizdžio architektus, užsakydama Vilnelės pakrantės sutvarkymo projektą. Atnaujinti krantinės sprendiniai taip pat buvo pristatyti bei aptarti su Užupio bendruomene.

Šiuo metu Vilnelės krantinės tvarkymo darbai vykdomi pagal kartu su Užupio bendruomene suderintą sprendinių planą. Deja, po produktyvaus ir efektyvaus bendradarbiavimo su Užupio bendruomene laikotarpio Užupio bendruomenės atstovai savo iniciatyva pradėjo kreiptis į visas galimas institucijas su skundais apie projektą. Bendrovei „MG Valdai“, nuolat bendravusiai su Užupio bendruomenės atstovais, ši informacija nebuvo suteikiama, pretenzijos nebuvo reiškiamos ir pastabos nebuvo išdėstytos.

Dar daugiau – Užupio bendruomenė bendrovės atstovams teigė priekaištų „Užupio krantinių“ projektui neturinti. „MG Valda“ yra nemaloniai nustebusi dėl tokio dvejopo Užupio bendruomenės elgesio bei atviros diskusijos vengimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.