Negyvi Kauno fontanai: kas jų laukia?

Beveik pusė Kaune esančių fontanų neveikia. Lėšų atgaivinti juos nėra, o ir surinkti šiukšlių neskubama. Vieną fontaną išardyti pasiryžęs prekybos tinklas to padaryti negali, nes savivaldybė dar nesiėmė įgyvendinti senosios valdžios pažadų.

Šalia „Vyturio“ vidurinės mokyklos stūkso nesaugus apleistas fontanas.<br>L.Jačiauskaitės nuotr.
Šalia „Vyturio“ vidurinės mokyklos stūkso nesaugus apleistas fontanas.<br>L.Jačiauskaitės nuotr.
Fontano baseine kaupiasi šiukšlės.
Fontano baseine kaupiasi šiukšlės.
„Girstučio“ fontanas seniai neveikia.
„Girstučio“ fontanas seniai neveikia.
Daugiau nuotraukų (3)

Laura Jačiauskaitė, „Lietuvos rytas“

Jul 25, 2015, 5:00 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 1:33 AM

Vietoj apgriuvusio fontano V.Krėvės prospekte kauniečiams būtų maloniau matyti automobilių stovėjimo aikštelę – kaip buvo žadėta pernai. Tačiau ją įrengti pasišovusių verslininkų rankos surištos, nes savivaldybė neparengė žemės dokumentų.

Apleisti stūkso ir dar keturi fontanai, kuriais kartais šiek tiek pasirūpina vietos bendruomenės.

Miesto tvarkymo skyrius pažadėjo ne tik pratęsti su „Maxima“ pradėtą dialogą, bet ir sutvarkyti visų kitų fontanų aplinką.

Tvarko mokytojai ir mokiniai

Šalia „Vyturio“ vidurinės mokyklos stūksantis fontanas visiškai nepuošia tvarkingos mokyklos aplinkos. Nukritusios senos apdailos plytelės, žolėmis apaugę ir seniai vandens nematę fontano purkštukai ne tik bjauriai atrodo, bet ir pavojingi vaikams.

Mokyklos ūkvedė Sigutė Sorakienė sakė, kad šalia fontano beveik visada galima sutikti taurelės mėgėjų, prie kurių mokiniai negali jaustis saugūs. „Tokios vietos kaip ši niekada nebūna tuščios. Mėgėjai išgerti čia palieka tuščių butelių ir kitų šiukšlių, kurios darko mokyklos aplinką“, – pasakojo S.Sorakienė.

Kaip teigė ūkvedė, mokyklos direktorė Aleksandra Bancevičienė bandė kreiptis į seniūniją prašydama sutvarkyti apleistą fontaną. Tačiau jai buvo paaiškinta, kad šis fontanas priklauso Kauno miesto savivaldybei.

Nesulaukę pagalbos mokyklos darbuotojai patys tvarko apleisto fontano aplinką. „Kartais ir mokiniai talkų metų surenka šiukšles“, – sakė S.Sorakienė.

Fontano vietoje – aikštelė

Dar vienas taip pat netvarkomas fontanas stūkso V.Krėvės prospekte, šalia prekybos centro „Maxima XX“. Jau antrus metus planuojama, kad šis fontanas bus rekonstruotas į automobilių stovėjimo aikštelę. „Taip, išties esame viešai išsakę „Maxima XX“ parduotuvės, įsikūrusios V.Krėvės pr. prieigose, planus sutvarkyti senojo fontano teritoriją“, – patvirtino „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Ji pranešė, kad senojo fontano teritorija priklauso Kauno miesto savivaldybei, todėl būtent ši privalo išspręsti teritorijos formavimo problemą. „Nesuformavus teritorijos ties fontanu ir nesutvarkius žemės dokumentų, joje negalime atlikti jokių rekonstrukcijos darbų“, – sakė R.Saulytė.

Planuojama, kad su naująja miesto valdžia dialogas bus tęsiamas ir susitarimo bus pasiekta. Buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas teigė, kad atsižvelgiant į gyventojų pageidavimus sprendimą nulinės vertės fontaną rekonstruoti į automobilių stovėjimo aikštelę priėmė ankstesnės kadencijos taryba savo veiklos pabaigoje.

„Maximos“ aikštelėje laikyti automobilių per naktį negalima, todėl aikštelė šalia daugiabučių būtų puiki dovana aplinkiniams gyventojams.

Tačiau žadėtos automobilių stovėjimo aikštelės V.Krėvės prospekte vis dar nėra. Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis sakė, kad procesas sustojo pasikeitus miesto valdžiai.

„Mieste šiuo metu reikia priimti ir svarbesnių sprendimų. Bet galiu pažadėti, kad dviejų savaičių laikotarpiu atnaujinsime pradėtą dialogą su „Maxima“. Sutvarkysime reikiamus turto dokumentus“, – patvirtino A.Pakalniškis.

Pažadėjo šiukšles surinkti

Kauniečiai įsitikinę, kad fontanai yra miesto turtas, nesvarbu, eksploatuojami ar ne, todėl turėtų būti bent jau sutvarkyti. Šiukšlės, aukštos žolės, apgriuvusios plytelės ir seni surūdiję purkštukai gadina miesto įvaizdį.

„Savivaldybė neturi galimybės visus Kauno fontanus prikelti naujam gyvenimui, tačiau juos aptvarkyti, surinkti šiukšles visiškai įmanoma – tai nereikalauja didelių lėšų“, – pripažino A.Pakalniškis.

Savivaldybės atstovas patikino, kad pateiks užsakymą „Kauno švarai“. Tačiau kalbėti apie vaizdą darkančių fontanų išardymą ar rekonstravimą savivaldybės atstovas nenorėjo. „Kol kas nėra jokių planų panaikinti kitus neveikiančius fontanus“, – sakė A.Pakalniškis.

Ne visuose pavyks rasti atgaivos

Dauguma fontanų Kauno mieste buvo įrengti 1975–1985 metais. Seniausi miesto fontanai įrengti Kauko alėjoje 1926 m. ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje – 1935 m. Sovietmečiu Kaune tryško apie 20 fontanų.

Šiltuoju metų sezonu šiais metais Kaune veikia 9 fontanai: Laisvės alėjoje, Rotušės aikštėje (trys), Karo muziejaus sodelyje, Steigiamojo Seimo aikštėje, šalia Kauno valstybinio muzikinio teatro, Čečėnijos aikštėje ir Kauko alėjoje. Už šių fontanų priežiūrą atsakinga įmonė „Kauno vandenys“.

Neveikiantys fontanai yra šalia „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmų, prie „Vyturio“ vidurinės mokyklos, V.Krėvės gatvėje, „Maxima“ prieigose, Vytauto ir Draugystės parkuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.