Padėtis aštrėja – vilnietis prieš namo renovaciją kovoja ginklu

Žaliųjų Ežerų gatvėje gyvenantis pensininkas prieš namo renovaciją kovoja ginklu. Vieną kartą jis šaudė koridoriuje, o kitą kartą revolverį nukreipė į besidarbuojantį statybininką.

Prieš porą metų nustatyta, kad Žaliųjų Ežerų gatvės 9-ojo namo būklė prasta.
Prieš porą metų nustatyta, kad Žaliųjų Ežerų gatvės 9-ojo namo būklė prasta.
Šūvio išvengęs D.Skrebė (dešinėje) stengiasi nesusitikti agresyvaus pensininko.<br>D.Umbraso nuotr.
Šūvio išvengęs D.Skrebė (dešinėje) stengiasi nesusitikti agresyvaus pensininko.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Aug 4, 2015, 9:01 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 12:46 AM

Raminti įsismarkavusio 71 metų Michailo Sankovskio lėkė šeši policijos ekipažai, o antrankiais surakintą pensininką iš namų išvedė specialiųjų pajėgų pareigūnai.

Tokį vaizdą praėjusio penktadienio pavakarę stebėjo Žaliųjų Ežerų gatvės 9-ojo namo gyventojai. Mat protestuojančio prieš renovaciją pensininko taikiniu tapo statybininkas. Laimė, girtas vilnietis į jį nepataikė.

Anksčiau M.Sankovskis rinko kaimynų parašus prieš renovaciją, o jai prasidėjus tapo ypač neramus. Jis dažnai keikdamasis prie namų ir koridoriuje rėkauja, kad visi yra vagys, o dėl renovacijos gyventojai taps elgetomis.

Spėjo pasprukti į rūsį

Namą renovuojantis Deividas Skrebė ir dabar dažnai apsidairo pasitikrindamas, ar šalia nėra neramaus kaimyno iš pirmojo aukšto. Jis vis dar prisimena praėjusios savaitės įvykį.

Tądien Deividas su bendradarbiais pjaustė senosios šildymo sistemos vamzdyną.

Priėjęs M.Sankovskis darbininkų prašė jam atiduoti radiatorius, vamzdžius. Sulaukęs neigiamo atsakymo vyras supyko.

Ginkluotą pensininką D.Skrebė pastebėjo eidamas į rūsį.

„Pamačiau, kad išsitraukęs revolverį jis taikosi į mane.

Kol jis iššovė, spėjau pasilenkti, o paskui pasileidau į rūsį“, – pasakojo D.Skrebė.

Kur pataikė M.Sankovskis, taip ir liko mįslė, nes ekspertai nerado kulkos paliktos žymės.

Gali būti, kad girtas pensininkas šovė į viršų.

Rūsyje D.Skrebė puolė skambinti policijai. Netrukus atskubėję pareigūnai atėmė iš M.Sankovskio teisėtai laikomą revolverį „ME Flobert 4“ ir uždarė vyrą į areštinę. Šauliui nustatytas 1,39 promilės girtumas.

Kai girtas – pasiunta

M.Sankovskis nebuvo taiklus, tad 1-ojo policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Jam gresia viešieji darbai, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Likimo ironija – per tas dvi paras, kurias M.Sankovskis praleido areštinėje, buvo apvogtas jo butas.

Pensininkas gyvena vienas.

Įtariama, kad M.Sankovskį apvogė tame pačiame bendrabučio tipo name gyvenantys kaimynai.

Nukentėjo nuo vagių ir namą renovuojantys darbininkai – nors dirba dar tik mėnesį, jau dingo jų įrankiai.

Tačiau didžiausias pastatą atnaujinančių statybininkų siaubas – ne vagys, o M.Sankovskis.

„Ramus jis būna tiktai neišgėręs. Užtenka vieno ar dviejų butelių alaus, kad pensininkas pasiustų. Tada ima rėkti, kad visi statybininkai vagys, pavogė 3,5 milijono eurų“, – dalijosi įspūdžiais namo renovaciją atliekantis Erikas.

Jis ir bendradarbiai arti M.Sankovskio buto dirba tik įsitikinę, kad pensininkas negirtas.

Stengiasi nesusitikti

Statybininkai M.Sankovskio priekabių sulaukdavo kiekvieną dieną. O anksčiau renovacijos priešininkas šūvį paleido ir koridoriuje vaikų akivaizdoje.

„Girdėjau tą šūvį, buvo baisu. Stengiuosi su juo nesusitikti, nes nežinau, ko iš jo laukti“, – prisipažino M.Sankovskio kaimynė Rusnė.

Kita Žaliųjų Ežerų gatvės gyventoja Janina tvirtino, kad pensininko išpuoliai tapo aršūs pradėjus kalbėti apie namo renovaciją. Jis mėgino rinkti parašus prieš pastato atnaujinimą, bet pasirašė tik keli gyventojai.

„Visas namas jo bijo, kaimynai pasakoja apie jo žygius“, – tikino Janina.

Nors ne vienas namo gyventojas užsiminė, kad būdamas neblaivus M.Sankovskis būna aršus, revolverį „ME Flobert 4“ jis laikė teisėtai. Šie ginklai yra vieni perkamiausių. Kai kurie kaimynai girdėję M.Sankovskį sakant, kad revolverio jam reikia turtui apsaugoti.

Lemia daugumos balsai

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta sakė, kad kiekviename daugiabutyje būna savotiškų revoliucionierių, į kurių mintis visada verta įsiklausyti. Bet galutinį sprendimą vis tiek priima dauguma.

Nors M.Sankovskis ne kartą rėžė ugningas kalbas prieš renovaciją, namo gyventojai balsavo už daugiabučio atnaujinimą.

„Sprendimui atnaujinti būstą turi pritarti daugiau nei pusė butų savininkų – pagal formulę 50 procentų plius 1 balsas. Priimtas daugumos savininkų sprendimas galioja visiems butų savininkams, todėl kiekvienas savininkas turi padengti išlaidų dalį, priklausančią tik jo būstui“, – aiškino BETA direktoriaus pavaduotoja Ginta Tautkutė.

Anot jos, tiems gyventojams, kurie nesutinka mokėti dėl to, kad nepritarė renovacijai, taikoma tokia pat tvarka kaip atidėliojantiems ir nemokantiems savo paskolos dalies.

Namą reikia kuo skubiau gelbėti

Dar prieš porą metų nustatyta, kad Žaliųjų Ežerų gatvės 9-ojo namo būklė prasta. Sienų, stogo dangos šiluminė varža netenkina reikalavimų.

Dėl lietaus ir tirpstančio sniego pastato viršutinėje dalyje pradėjo trupėti plytos. Aplink pastatą esanti nuogrinda sutrūkinėjusi, vietomis pasvirusi į pamatų pusę, todėl į tarpą patenka vandens.

Dėl to, kad pamatai drėksta, jie gali pradėti sėsti, sienose atsirasti įtrūkių. Prasta ir stogo danga: ji vietomis nesandari, įtrūkusi, pūslėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.